Всички моторни превозни средства, които са регистрирани в България, ще

...
Всички моторни превозни средства, които са регистрирани в България, ще
Коментари Харесай

Нови текстове въвеждат досие за всеки автомобил

Всички моторни транспортни средства, които са регистрирани в България, ще имат самобитно досие, в което ще се записва цялата информация, обвързвана с техническото им положение и претърпени произшествия. Това е планувано в новия Закон за пътните транспортни средства, който е един от трите, заменящ сегашният Закон за придвижване по пътищата. Вчера той беше оповестен за публично разискване, а в понеделник ще има полемика по него.

Т.нар. механически указател на транспортните средства ще се води от Изпълнителна организация " Автомобилна администрация ", като министърът на превоза ще дефинира с разпоредба какъв ще е редът за достъп до тези данни. Въвеждането на информацията в регистъра ще става при първата регистрация на колите, за тези които занапред следва да се пуснат в придвижване и при техническия обзор за останалите.

В досието на всяко транспортно средство ще се означават правените градивни промени, резултатите от техническите прегледи и показанията на километража при всеки обзор. Последната информация ще даде опция на контролните органи да постановат новата глоба за манипулиране на километража.
 Нови текстове вкарват досие за всеки автомобил
© Цветелина Белутова, Капитал

При наложителните механически прегледи, които колите на над пет години би трябвало да минават всяка година, а микробусите и рейсовете на шест месеца, също ще се попълнят данни в указател. В него, с изключение на към този момент цитираните данни, ще има информация за лицето, показало транспортното средство на обзор, резултатите и заключението от осъществения обзор, изложение на неизправностите, в случай че са установени такива и други.

Ако предложенията бъдат признати, това ще се отрази на измамите при покупко-продажби с коли втора употреба, който към този момент са регистрирани в България. Ще се ускори и контрола върху техническата редовност на моторните транспортни средства, в това число и за тяхната екологичност.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР