Всички машини тръгват пломбирани от склада, в който се съхраняват. ...

Всички машини тръгват пломбирани от склада, в който се съхраняват.

Над 2000 технически лица ще отговарят за машините в изборния ден

Всички машини потеглят пломбирани от склада, в който се съхраняват. Те ще бъдат с защита до идването си по местопредназначение. Никой няма да има нерегламентиран достъп до тях. До момента нямаме сигнали за проблеми с машините. Те се включват на старта на изборния ден. Преди това се вършат проби. За всяка машина дава отговор механик, който ще се намеси, в случай че възникне механически проблем. Над 2000 механически лица дават отговор за машините в изборния ден. Това съобщи в ефира на представителят на ЦИК Цветозар Томов.

Ако няма работеща машина в дадена секция, ще се минава на хартиено гласоподаване, разясни той. 

" Рискът от манипулиране с машини е по-нисък в сравнение с при гласуването с бюлетини. Не споделям, че е невероятно. Няма технология, която не може да бъде пробита. Засега изборните измамници в България не са напипали задоволително ефикасни схеми за машинация при гласоподаване с машини. Но това може да се случи и в неделя ", разяснява представителят на ЦИК.

По думите му, ще се прави съпоставяне сред броя разписки и регистрираното от машините. " Това води до в допълнение натоварване на секционните изборни комисии. Но ЦИК взе това решение и тъй като то беше предложено от министерство на електронното управление и тъй като в българското общество има съмнение ", сподели Томов. 

Говорителят на ЦИК уточни, че в Украйна секции няма да има, тъй като не е имало задоволително заявки. " При 40 разкриваме секция, заявките бяха доста под 40 ", разясни той.

Източник: manager.bg


КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР


PromoMall.bg