Всички казват, че образованието е приоритет. В община Варна го

...
Всички казват, че образованието е приоритет. В община Варна го
Коментари Харесай

Двойното ужилване с училище Васил Левски

Всички споделят, че образованието е приоритет. В община Варна го схващат по този начин – разменят скъпи парцели по брега против строителството на ново учебно заведение. След това изпълнителят си „ оставя ръцете “ и единствено 6 години децата няма къде да учат, а данъкоплатците още веднъж ще заплащат.

В последните дни на 2017 година 385 деца от подготвителни групи и възпитаници до 4 клас от началното учебно заведение „ Васил Левски “ във варненския кв. „ Аспарухово “ незабавно са изведени от постройката му. Причината за тази неочаквана евакуация са голям брой сигнали, подадени от шефа на учебното заведение за това, че постройката е почнала да се саморазрушава поради нестабилна структура и изцяло компрометирана хидроизолация.

За да продължат занятията си с минимални загуби, учениците са „ разквартировани “ в три разнообразни здания. В незабавен порядък общинската администрация отделя от бюджета си пари, с цел да купи спомагателни климатични и отоплителни съоръжения за тези здания, да ги оборудва с черни дъски, да дообзаведе кухните им и да обезпечи превоз до спонтанните класни стаи.

След тези старания образователната година завършва сполучливо в края на юни 2018 година Но тъкмо тогава излиза наяве, че и за идната година децата няма да могат да се върнат в учебното заведение си, тъй като идните поправки са тежки, скъпи и няма да завършат до 15 септември. Така и тази образователна година за тях стартира „ на квартира “.

ЗАЩО?

От построяването на учебно заведение „ Васил Левски “ до късната есен на 2017 година, когато поради забележими и рискови градивни недостатъци то беше затворено, бяха минали едвам 6 години. Историята стартира през 2011 година За записаното в Пловдив еднолично сдружение „ Стоянстрой “ тя е извънредно сполучлива – тогава то придобива по схемата на така наречен публично-частно партньорство 12 скъпоструващи терена във Варна. Срещу това компанията поема задължението да извърши разнообразни по размер строителни действия в интерес на общината.

На 10 март 2011 година Общинският съвет в града организира особено съвещание, отдадено на договорката с четири от въпросните 12 парцела. Според предлагането, импортирано за разглеждане от тогавашния варненски кмет Кирил Йорданов, пазарната оценка на четирите терена с обща повърхност към 22 дка е 5 млн. лева Срещу придобиването им „ Стоянстрой “ поема уговорката да построи началното учебно заведение „ Васил Левски “ в кв. „ Аспарухово “, а в добавка и многофункционална постройка с компютърни зали в двора на Математическата гимназия „ Д-р Петър Берон “.

Един от парцелите, препоръчан като отплата против строителството на учебно заведение „ Васил Левски “, се намира в курорта „ Св. св. Константин и Елена “. При прогресивен тренд в цените на недвижимата благосъстоятелност единствено няколко години по-рано, пазарната му стойност е била 8 млн. лева В същото време в договорката със „ Стоянстрой “ теренът влиза с оценка, едвам достигаща 3 млн. лева

СКЪПО И НЕКАЧЕСТВЕНО

Дори и при тази оценка се оказва, че поземлените парцели са с към 344 хиляди лева по-скъпи от плануваните разноски по строителството на бъдещото учебно заведение. Лично тогавашният кмет Кирил Йорданов предлага с въпросната сума, завършена като „ непредвидени разноски “ в хода на към момента идните строителни работи, да бъде повишена цената на бъдещото учебно заведение. Така цената му става 4.4 млн. лева Към тях са прибавени още 566 хиляди лева за многофункционалната компютърна постройка във варненската Математическа гимназия, или общо за двата градежа сумата доближава към 5 млн. лева

Първата копка е направена на 11 май 2011 година На събитието, проведено по този мотив, притежателят на сдружението реализатор Стоян Сариев публично декларира, че цената на строителните работи по учебното заведение в кв. „ Аспарухово “ и залата в двора на варненската Математическа гимназия е 5 млн. лева В страницата на компанията в интернет обаче числата са разнообразни. Там написа, че „ градежът на главно учебно заведение „ Васил Левски “ във варненския квартал „ Аспарухово “ е на стойност 5.2 млн. лева, а на многофункционалната компютърна зала в двора на Математическа гимназия „ Петър Берон “ – 800 хиляди лева “.

Това значи, че сумарната стойност на двата обекта е изчислена на 6 млн. лева, а 1 млн. лева от тях е потопен в сметките, преизчисляванията и уравненията на локалната власт.

Звучи необикновено, само че скоростта, с която учебното заведение е приключено, също е почтена за регистриране в регистъра на строителните върхове. Според формалното известие на пресцентъра на варненската общинска администрация това се е случило на 9 декември 2011 година – единствено шест месеца след откриването на строителната площадка.

ДОКУМЕНТИ С НЕВЯРНО СЪДЪРЖАНИЕ

Още през януари 2012 година, единствено месец след завършването є и пет месеца преди да бъде публично открита, постройката на първо време протича, а по-късно стартира да потъва поради нестабилна структура.

„ Течовете бяха през цялото време, поставените плочки в коридорите непрестанно се надигат и отлепват, доста некачествено са сложени – споделя пред БиТиВи шефът на учебното заведение Стела Петрова. – Корнизите, които опасват постройката, започнаха да падат. Това не е плоча, а кухини, така наречен куфари, които се пълнят с вода, започнаха да падат и това доста ни изплаши. Започнахме да ограждаме с ленти постройката, с цел да нямат достъп децата до фасадата, с цел да не стане акцидент. “

Конструктивното проучване на постройката открива, че така наречен Акт 15 – документът, с който се установи, че тя е изцяло приключена, не дава отговор на истината. „ Извършени са обилни промени в структурата, които не са отразени в констативния акт, и това е допустима причина показаният Акт 15 да бъде считан за документ с погрешно наличие “, оповестяват от община Варна. В заключението от обследването е записано също, че „ промените в геометрията на постройката демонстрират извънредно съществени проблеми “ – смяна в главния градивен и архитектурен план, несъответствия на гредови структури, некачествено осъществяване на най-дългата носеща греда, понижена носеща дарба за отвесни натоварвания и несъответстваща на градивния план.

И ОЩЕ ЕДИН МИЛИОН

На 28 август 2018 година Община Варна афишира търг за „ главен ремонт, реорганизация и подземно застрояване на начално учебно заведение „ Васил Левски “. Предвидените действия издават доста по-тежки проблеми, свързани със строителството на постройката, от установените при обследването й. При осъществяване на поръчката следва да се извърши главен ремонт, реорганизация и подземно застрояване, демонтажни действия, ремонт на структурата, архитектурно-строителни действия, възобновяване на отвесната планировка към постройката, създаване на водоснабдителна и канализационна система, електрическа част, мълниезащита и заземление и така нататък Така възобновяване на постройката в порядъчен тип, който да разреши завръщането на възпитаници в нея, ще коства на локалния бюджет още 1.046 млн. лева без Данък добавена стойност.

С тези свои умения Община Варна ощети два пъти своите данъкоплатци – един път като замени скъпи парцели против некачествено строителство, и повторно, като незабавно отдели пари за ремонта на учебното заведение. Иначе образованието е приоритет.

Б. ред. - Този текст е от " Черна книга на държавното разхищаване в България 2018 ", която се издава от Фондация за свободата " Фридрих Науман ". Всички изявления в книгата са изцяло свободни за препубликуване като концепцията е да доближат до допустимо най-широк кръг читатели.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР