Всички граждани, на които органите на държавния здравен контрол (регионалните

...
Всички граждани, на които органите на държавния здравен контрол (регионалните
Коментари Харесай

Личните лекари ще издават болничен за карантина


Всички жители, на които органите на държавния здравен надзор (регионалните здравни инспекции) са предложили карантина в домашни условия, могат да получат болничен лист за периода на карантината от общопрактикуващия си доктор. Това се отнася за жителите, идващи у нас от континентален Китай и Италия и попълнили анкетна карта при влизане в страната, оповестяват от Министерството на здравеопазването.

За задачата районните здравни инспекции ще дават информация за лицата, подлежащи на карантина, на общопрактикуващите лекари на територията на съответната административна област.За издадения болничен лист следва лицата да уведомят своя шеф в нормативно открития двудневен период. Болничният лист може да бъде получен от общопрактикуващия доктор и възложен на работодателя след приключването на карантината.

Министерството на здравеопазването припомня, че всички лица под карантина не би трябвало да напущат домовете си и при поява на грипоподобни признаци (повишена телесна температура; кашлица; затруднено дишане, тресчица и т.н.) би трябвало да се свържат по телефон с общопрактикуващия си доктор, а в случай че нямат подобен – със съответната районна здравна ревизия, откъдето ще получат инструкции съгласно случая.

Министерството на здравеопазването предлага също по този начин да се заобикалят всички пътувания до континентален Китай и Италия, както и до страни с високо разпространяване на ковид COVID-19.

Отговорност на всеки български жител е да се отнася съзнателно към своето здраве и здравето на близките. В този смисъл Министерството на здравеопазването моли жителите под карантина да я съблюдават прецизно.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР