Всички енергийни дружества искат увеличение на цените, заяви Александър Йорданов

...
Всички енергийни дружества искат увеличение на цените, заяви Александър Йорданов
Коментари Харесай

КЕВР предупреждава: Всички искат увеличение на цените на парното и тока

Всички енергийни сдружения желаят нарастване на цените, съобщи Александър Йорданов от КЕВР по време на чуването му в парламентарната комисия по енергетика.

Изслушването е по предложение на ГЕРБ-СДС. От парламентарната група упрекват КЕВР, че бави публикуването на заявките за цените на ток и парно с 50 дни.

Йорданов заяви, че забавянето на публикуването на заявките на енергийните предприятия за одобряване на цените се дължи и на продължаващите DDoS офанзиви на уеб страницата на КЕВР, които затрудняват качването на огромни размери от данни. По думите му първо заявките би трябвало да бъдат подадени, а по-късно да се обработи информацията и да се разгласят цените.

Делян Добрев от ГЕРБ сподели, че Йорданов е " изпратен да се срами в комисия ". По думите му ЕРП-тата са поискали нараствания на цените с над 100%, а Топлофикация София - със 150%. Йорданов разгласи, че КЕВР ще предложи прогнозните цени преди 1 юни.

Рамадан Аталай пък разяснява, представен от " OFFNews ", че КЕВР се отнася несериозно към комисията, тъй като на съвещанието не участва ръководителят на КЕВР Станислав Тодоров. Той добави, че регулаторът е длъжен да разгласява заявките до 20 април. Александър Йорданов пък отговори, че повода е, че той е на съвещание на интернационална организация.

Аталай попита дали някой от заявителите е желал понижение на цената на ток и парно. Той се усъмни още, че КЕВР крие информация за шоково повишаване на енергоносителите.

Йорданов отхвърли да разяснява заявките, само че удостовери, че няма претенции за понижаване на цените, а всички са за повишение.

Владимир Табутов от Политическа партия репликира Аталай и изясни, че период за публикуването на заявки няма, а в комисията се вършат внушения от опозицията.

Жечо Станков предложи комисията да задължи КЕВР до края на седмицата да даде всички заявки. Очаквано това искане бе отхвърлено.

Демократична България, Има Такъв Народ, както и Българска социалистическа партия отхвърлиха да задават въпрос към члена на КЕВР. Драгомир Стойнев от левицата изясни, че това е по този начин, тъй като чуването е " пиар акция на ГЕРБ ". Депутатът разяснява, че заявките са разнообразни от крайното решение, определящо цените. Стойнев предложи още съвещанието да бъде прекъснато. Николай Ангов от Политическа партия пък дефинира съвещанието като " цирк на ГЕРБ ".

Станислав Анастасов от Движение за права и свободи направи по-любопитно предложение и изиска изнесено съвещание на комисията, на което да се четат " Задочни репортажи за България " на Георги Марков, с цел да се покаже, че в 21 век такива практики са неприемливи.

Венко Сабрутев от Политическа партия пък предложи да се подарят правилници на членовете на комисията от опозицията. По думите му депутатите от ГЕРБ-СДС, Движение за права и свободи и " Възраждане " желаят информация, каквато по този начин или другояче могат да получат като народни представители.

След съвсем час кавги Йорданов удостовери думите на ръководещите, че чуването е акция на ГЕРБ и изясни, че в случай че от комисията са поискали заявките, то би ги дал. По думите му той въобще не е бил предизвестен, че това ще е належащо за чуването.

В края на чуването Рамадан Аталай реши да написа молба към ръководителя на КЕВР за даване на заявките за идващото съвещание на комисията.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР