Всички добре познаваме редица шаблонни, изтъркани фрази, лишени от самобитност

...
Всички добре познаваме редица шаблонни, изтъркани фрази, лишени от самобитност
Коментари Харесай

Mercedes-Benz EQS е черешката на тортата

Всички добре познаваме редица шаблонни, изтъркани изречения, лишени от самородност и автентичност. Лично аз съм безжалостен съперник на стереотипните изречения в речта (и изобщо стандартите в публичното съзнание), само че от време на време, единствено от време на време няма по-добро изразно средство от клишето.

Седнал съм в S-класата на електрическите автомобили (първото) и в главата ми се редят цялостен низ от клишета: черешката на тортата, върхът на сладоледа, бъдещето през днешния ден и така нататък, и така нататък Но би трябвало да ви кажа следното: безусловно всяко от тези клишета важи с цялостна мощ за този автомобил, придавайки му смисъл, без нуждата да изяснявам с детайлности какво имам поради. Но персонално аз бих се самобичувал, в случай че не задълбая в дебрите на Светия Граал (поредното) за всички почитатели на електрическата подвижност. Поправка: на електрическата първокласна подвижност.

Mercedes-Benz стартира голям брой нови коли през последните няколко години, само че никой не е толкоз значим за имиджа или бъдещето, колкото е EQS. Няма подозрение, че Mercedes-Benz е неоспорим иноватор в автомобилната промишленост. Да оставим встрани обстоятелството, че той се води откривател на автомобила, само че през десетилетията инженерите на компанията са дали на света редица софтуерни нововъведения, да вземем за пример антиблокиращата спирачна система (ABS) и въздушните възглавници (освен всичко друго).

На този декор не бих сбъркал в случай че кажа, че Mercedes-Benz EQS, първият напълно електрически първокласен седан, без подозрение най-комплексният и най-високотехнологичен електрически модел досега, е една чиста проява на мускули и софтуерен потенциал на инженерите и дизайнерите на Mercedes-Benz. И тук не става въпрос единствено за ненормалния, галактически (оп, поредният) Hyperscreen, който тук го няма, за мое голямо страдание, нито за супер бързото загряване на интериора, масажа, Burmester 3D съраунд саунда… Тук става дума за едно общо усещане.

Започвам с очевидното: EQS е напълно нов автомобил. Това не е електрифицирана S-класа (по сходство на другите електрически автомобили на Mercedes), а първокласен седан с размерите на S-Class, построен на нова платформа, задоволително огромна, че да може да побере голямата батерия с потенциал 107,8 kWh. Това е 5,2-метровият ответен удар на Mercedes против всички електрически автомобили, опитващи да привлекат вниманието на най-платежоспособните клиенти. И на тях им се предлага всичко: задно задвижване, задвижване на четирите колела, пробег до… 780 км. И това е единствено върхът на айсберга (ето пак), не, това е върхът на цялостен глетчер от софтуерни решения. При това приказвам EQS 450+, а следва 580 и AMG версия със 750 „ коня”.

Дизайнът постоянно се приема друго от всеки човек, само че персонално на мен ми хареса доста. Бих споделил, че наподобява доста покрай концепцията, а това постоянно е отзив за добре свършена работа от дизайнерите. Ако задълбая, може да употребявам термините Sensual Purity дизайнерска философия, съчетана с Progressive Luxury… Но това са красиви словосъчетания от преспакета (между другото, това е първият, който прочитам от начало до край). А науката споделя, че в ретината на човешкото око има над 100 милиона пръчици и конуси. Тези сензорни кафези разрешават да се любувам на тази голяма арка, която съставлява силуетът на EQS.

Такава огромна дъга не съм виждал в нито един различен автомобил и би трябвало да си призная, че тя е приятност за очите. А тя (заедно с други решения, като прибиращите се дръжки на вратите) е в основата да карам серийния автомобил с най-нисък коефициент (0,20) на челно въздушно противодействие в света. Това, естествено, усъвършенства пробега, както и намалява паразитните шумове в купето.

И в случай че звездичките към главното лого върху черния панел на фронталната зона с повърхност 2,51 кв. м, 21-цоловите джанти, страхотният металик, естетичните задни светлини, са допълнение към общото образно усещане, то безусловно невидима е работата под шасито. Но с няколко хиляди симулации във виртуален въздушен тунел, дизайнерите са се спрели на крайните аеро панели, с цел да подкрепят постигането на тези над 780 км пробег.

Целият тест на EQS 450+ може да прочетете на новия авто уебсайт
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР