Всички чилийски епископи подадоха оставка пред папа Франциск днес. Причината

...
Всички чилийски епископи подадоха оставка пред папа Франциск днес. Причината
Коментари Харесай

Всички чилийски епископи хвърлиха оставка заради сексскандал

Всички чилийски епископи подадоха оставка пред папа Франциск през днешния ден. Причината е скандал за прикриване на полови злоупотреби, осъществявани от духовници.

Трийсет и четиримата епископи, участвали на изключителна среща с Франциск във Ватикана оповестиха, че са подписали документ за подаване на оставка и се извиниха на Чили, жертвите на половите злоупотреби и папата поради абсурда.

Ковчежникът на Ватикана на съд за полов тормоз

"Поставяме нашите позиции в ръцете на Светия отец и ще оставим на него свободно да реши за всеки от нас ", обявиха те.

Епископите споделиха, че молят "за амнистия за болката, породена на жертвите, на папата, на Божиите хора и на страната поради нашите съществени неточности и пропуски ".

Това е първият прочут случай, когато всички епископи от една страна подават дружно оставка поради скандал. Той свидетелства за опустошителното влияние, което рецесията със половите злоупотреби оказва в Чили и в чужбина.

Чилийската католическа черква от дълго време е преследвана от изказвания, че някои от нейните епископи интензивно са защитавали отец Фернандо Карадима, който е в центъра на абсурда. Свещеникът беше приет за отговорен от Ватикана за малтретиране на деца през 2011 година, повече от 25 години след появяването на първите обвинявания против него.

При посещаване в Чили през януари Франциск в началото отхвърли като "клевета " изказванията на жертвите за прикриване на злоупотребите, само че по-късно се извини и сподели, че е бил измамен. Той изпрати чиновник, който да проверява въпроса и предложения във Ватикана хора, потърпевши от похищенията, с цел да им сервира персонално своите извинения.

Сексскандал с деца раздруса Англия

Разгласено папско писмо до чилийските епископи сподели, че следствието е открило в отчет "сериозна неточност в метода, по който е било подходено към случаите (на полово малтретиране) " от чилийските църковни водачи, а известията за осъществявани от свещеници злоупотреби постоянно са били "разглеждани доста незадълбочено като неправдоподобни ".

Автентичността на документа, оповестен през вчерашния ден от чилийската телевизия Т13, беше доказана от представител на Ватикана през днешния ден.

В него Франциск обвинил епископите и висшите религиозни чиновници в "много сериозна немарливост " във връзка с отбраната на децата и споделил, че е "смаян и компрометиран " от известията за оказване на напън за потулване на следствията или за заличаване на документи, уличаващи в закононарушение.

Папата също по този начин бил засегнат, че "свещеници, обвинени в деен хомосексуализъм ", са били оставени да дават отговор за семинарии, а обвинени причинители на злоупотреби са били размествани "по явно безнаказан метод и са били поставяни на епархиални или енорийски длъжности, които са им давали всекидневен контакт с малолетни ".

Вчера папа Франциск разгласи "промени и решения " за възобновяване "справедливостта " в Чилийската католическа черква.

След три дни срещи с чилийски епископи във Ватикана, Светият трон разгласява писмо на испански език, в което папата им благодари за "тяхната цялостна подготвеност " "да съблюдават и да спомагат с всички промени и решения ", които Църквата "ще приложи в кратковременен, средносрочен и дълготраен проект ".

Следете ни на всички места и когато и да е с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Гугъл Play и AppStore.

За още настоящи вести от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР