Всички банки в България с открити сметки и делови взаимоотношения

Всички банки в България с открити сметки и делови взаимоотношения ...

Всички банки у нас са блокирали сметките и картите на Божков и Пеевски


Всички банки в България с открити сметки и делови взаимоотношения с Васил Божков, Делян Пеевски и фирмите им вече са предприели необходимите ограничителни мерки, включително блокиране на сметки, блокиране на карти, наложени запори и закриване на сметки, съобщи Българската народна банка (БНБ) в петък вечерта. Тя отговори на критиките на анализатори, че не взема мерки във връзка с наложените преди 10 дни санкции заради "тежка корупция" на шестима български граждани и 64 фирми от страна на Службата за контрол на чуждестранните активи (OFAC) към Министерството на финансите на САЩ.

Засега единственият пропуск на БНБ остават платежните институции и дружествата за електронни пари, които не се съобщава да са включени в ограничителните мерки на БНБ.

Целта на централната банка е да предпази кредитните и финансовите институции у нас от опасността да понесат огромни глоби и репутационни щети, ако допуснат операции на лица, уличени в корупция или пране на пари. През 2018 г. бе оставена да фалира, след като САЩ я обвиниха в пране на пари и нарушаване на санкциите спрямо Северна Корея.

БНБ уточни, че приложените ограничителни мерки са въз основа на Закона за мерките срещу изпирането на пари, който на практика е основното правно основание, което може да се ползва от българските власти за вземане на мерки по санкциите при липсата на работещ парламент.

По отношение на кредитите - те не стават автоматично предсрочно изискуеми, но ако плащанията по тях бъдат просрочени поради наложените санкции, важат общите правила, според които при няколко неплатени вноски заемът се изисква в пълен размер. По информация на Mediapool.bg засегнатите кредитни експозиции не са големи и нямат системно значение за банковата система или за която и да било банка.

Източник: mediapool.bg