Всички банки в България с открити сметки и делови взаимоотношения

Всички банки в България с открити сметки и делови взаимоотношения ...

Българските банки са спрели операциите с ударените от Магнитски“


Всички банки в България с открити сметки и делови взаимоотношения с лицата, включени в списъка със санкции на Службата за контрол на чуждестранните активи (OFAC) на Министерството на финансите на САЩ, вече са предприели необходимите ограничителни мерки, включително блокиране на сметки, блокиране на карти, наложени запори и закриване на сметки.Още по темата

Някои от тези мерки са предприети предварително на други основания преди публикуването на списъка на OFAC. Това поясни в прессъобщение Българската народна банка, която отговаря и за надзора над кредиторите в страната.

Установените вътрешни правила и процедури в банките и действащата нормативна рамка дават възможност за прилагане на предвидената в Закона за мерките срещу изпиране на пари процедура. Тази процедура включва уведомяване от банките на дирекция „Финансово разузнаване“ на Държавна агенция „Национална сигурност“ (ДАНС), спиране от ДАНС на определена операция или сделка за срок до 5 работни дни, уведомяване от ДАНС на прокуратурата, искане от прокуратурата пред съответния съд за налагане на запор или възбрана, произнасяне от съда в срок до 24 часа.Още по темата

Освен това от регулатора са изпратили до всички банки указания за допълнителни действия и мерки по отношение на клиентите на банките, включвани в списъци на OFAC или аналогични списъци на българското финансово министерство.

БНБ е информирала Министерския съвет, Министерството на финансите, Министерството на правосъдието, Министерството на външните работи, Министерството на вътрешните работи и ДАНС за указанията, изпратени до банките. От регулатора подчертават и необходимостта да бъде ускорена подготовката на законодателно решение, свързано с прилагането на подобни ограничителни мерки, предприемани от други държави, на национално ниво, с оглед неговото внасяне без допълнително забавяне в следващото Народно събрание.

Припомняме, че в началото на месеца държавният департамент на САЩ обяви, че заради корупция налага санкции на бившия депутат от ДПС и бизнесмен Делян Пеевски, на обвинявания в десетки престъпления бизнесмен с интереси в хазарта, а напоследък и в политиката Васил Божков и още четирима по-слабо известни бивши държавни служители.

Източник: investor.bg