Всеки вносител на законопроект ще обявява контактите си със заинтересовани

...
Всеки вносител на законопроект ще обявява контактите си със заинтересовани
Коментари Харесай

Ротация на служители ще пази от корупция

Всеки вносител на законопроект ще афишира контактите си със заинтригувани страни Система ще предизвестява за заплаха от изпадане в несъстоятелност, казва  Анна Александрова, ръководител на правната комисия в 44-то Народно събрание и претендент за народен представител от 25-ти МИР София в изявление за вестник СТАНДАРТ

- Г-жо Александрова, в предизборната си стратегия ГЕРБ оставя акцент върху върховенството на закона и битката с корупцията. Какви нови ограничения предвиждате?
- Основен приоритет остава елиминирането на предпоставките за корупция и дейно наказване на направилите корупционни  закононарушения. Ще подобрим разпоредбите за следствие на корупционните закононарушения посредством законови промени. Това ще стане след необятни съвещания с всички заинтригувани страни. Ще покачваме професионалната  подготовка и експертиза на проверяващите служители на реда като гаранция за ефективно  следствие и за събиране на качествени доказателства за задачите на наказателния  развой. Ще разработим ограничения за спомагателна отбрана на подаващите сигнали за корупция. Приехме нова Концепция за наказателна политика (2020 - 2025 г.). Ще изпълним заложените в нея ограничения, които да освободят  спомагателен запас на органите за противопоставяне на тежката престъпност. Ще се надгради потенциала на институциите, ангажирани в предварителната защита и противодействието на престъпността и взаимоотношението сред тях. Всеки директен или индиректен контакт за да се повлияе за вземането на управнически решения би трябвало да е обществено притежание. Лобистката активност посредством прокарването или защитаването на характерни ползи може да е в ущърб на обществото и да усили риска от корупция и " отнемане " на държавните органи от частни ползи. Ще въведем механизми за контролиране и надзор на тези действия и обществен указател за бистрота.Предлагаме надграждане на " законодателното досие ". Всеки вносител на законопроект ще е задължен да показа информация за всички контакти със заинтригувани страни, дали планът на закон е създаден от външни организации, адвокатски фирми или компании и дали има частен интерес. Това ще важи и за оферти, импортирани сред първо и второ четене. Приоритет е и въвеждането на спомагателна предварителна оценка на влияние за оферти, които са направени сред първо и второ четене. Ще въведем инспекции на честността на чиновниците. Прилагането на проби за честност ще има значителен възпиращ антикорупционен резултат.
- Предвиждате проби за честност на служителите. Как ще се организират те?
- Министерски съвет одобри Национална тактика за предварителна защита и противопоставяне на корупцията 2021 - 2027 година и пътна карта за осъществяване на тактиката. Специализиран програмен продукт ще прави автоматизирани инспекции и разбор на заявления за спор на ползи и за имотно положение на държавните чиновници в централната и териториалните администрации.Въвеждането на програмен продукт е належащо поради огромния брой инспекции, които би трябвало да се създадат, с цел да се открият размерът на банковите сметки и имуществото на чиновниците. По отношение на унищожаване на корупционните практики измежду служителите е ротацията на чиновници на рискови за това закононарушение места. Сред тях са Министерството на енергетиката, Министерство на вътрешните работи, Министерството на туризма, организация " Митници " и други Това е мярка, залегнала още в предходния стратегически интервал, приключил през 2020 година, и ще продължи и през този посредством автоматизирано систематизиране на чиновници, в браншове, които разрешават това.
- ГЕРБ възнамерява смяна в Конституцията, която да даде опция за самостоятелна тъжба до Конституционния съд. Защо това е значимо?
- Въвеждането на института на самостоятелната конституционна тъжба съставлява прийом за директно и персонално искане на отбрана в случаите на нарушение на конституционно уредените съществени права и свободи на съответен юридически индивид - физическо или юридическо лице.Индивидуалната конституционна тъжба е характерен юридически институт, предопределен да обезпечи директен достъп на жителите до конституционното правораздаване. Това изключително средство за отбрана се смята за един от най-радикалните начини за гарантиране на главните права, основната опасност за които в юридически аспект идва от актовете на обществената власт.
- Предвиждате още делене на Висш съдебен съвет на два съвета - прокурорски и правосъден, както и въвеждането на два инспектората. С какво това ще усъвършенства работата на правосъдната система?
- Спазването на правилото за върховенството на правото и независимостта на правосъдната власт са изискване за изпълване със наличие на демократичните процедури. Ето за какво предлагаме разделянето на Висшия правосъден съвет на Съдебен съвет на съдиите и Съдебен съвет на прокурорите, които да вземат решение настрана кадровите въпроси, свързани със съдиите и прокурорите. По този метод ще се обезпечи опция две самостоятелни една от друга колегии, съдийска и прокурорско-следователска, да вземат решение съответни въпроси.Това институционално решение е гаранция против непозволен напън и въздействие върху съдиите, което ние направихме с последното изменение на Конституцията през 2015 година, като разделихме Висшия правосъден съвет на съдийска и прокурорска гилдия. Предлагаме Съдебният съвет на съдиите да се състои от 15 членове, като ръководителят на Върховен касационен съд и ръководителят на Върховен административен съд са по право негови членове, а броят на определените от професионалната квота членове да бъде по-голям от броя на определените от Народното събрание. Съответно Съдебният съвет на прокурорите да се състои от 11 членове, като основният прокурор ще е негов член по право. На последващо място, предлагаме към правосъдните препоръки на съдиите и на прокурорите да се основават инспекторати, всеки от които се състои от основен контрольор и петима инспектори. Главните инспектори ще се избират от Народното събрание с болшинство две трети от народните представители за период от 5 година, а инспекторите за период от 4 г.В сходство със своята професионална устременост инспекторатите към съвета на съдиите и към съвета на прокурорите ще ревизират активността на органите на правосъдната власт, без да засягат независимостта на съдиите, правосъдните заседатели, прокурорите и следователите при реализирането на техните функционалности. Инспекторатите ще правят инспекции за честност и спор на ползи на съдии, прокурори и следователи, на имуществените им заявления, както и за определяне на дейности, които накърняват престижа на правосъдната власт, и такива, свързани с нарушение на независимостта на съдиите, прокурорите и следователите. Главните инспектори и инспекторите при реализиране на функционалностите си ще бъдат самостоятелни и ще се подчиняват единствено на закона.
- В програмата на ГЕРБ е заложено от време на време допитване до жителите и бизнеса за удовлетвореността от правосъдната система. Как ще се реализира?
- С помощта на облекчение на процедурните правила, засилено потребление на различни форми на решение на разногласия и други ограничения ще надградим модела за уравновесена натовареност на съдилищата, с цел да могат всички цивилен да получават навреме правораздаване.Ще бъдат от време на време прилагани построените към този момент механизми за оценка на удовлетвореността на жителите и бизнеса от достъпа до правораздаване. Това ще става посредством осъществяване на изследвания на публичното мнение. За възстановяване на  конкурентоспособността на компаниите ще бъде нараснала успеваемостта на производството по неплатежоспособност. За да помогнем на бизнеси в риск, ще разработим система за ранно предизвестие за заплаха от изпадане в несъстоятелност. Планирани са ограничения за възстановяване активността на синдици и доверени лица посредством повишение на професионалната им подготовка и експертиза, с цел да бъдат по-полезни на бизнеса.
- ГЕРБ възнамерява развиване на електронното правораздаване. Как ще се реализира то?
- Ще надградим електронното правораздаване, посредством въвеждане на ясна законодателна рамка, даваща опция на правосъдната власт да реализира процедури по електронен път; практикуване на процесуални права в електронна форма в правосъдните производства; разширено приложение на актуалните технологии в правосъдието; доразвиване на осведомителните системи на съдилищата за достъп на жители и бизнеса до електронни услуги и електронно правосъдие; въвеждане на централизирано систематизиране и цифрова обработка на заповедните дела;  цифровизация на преписките по административни каузи и други
- Битовата престъпност остава камшик за хората. Какви задължения поемате за решаването на този въпрос?
- За  миналите 4 година се следи трайна  наклонност към понижаване на общата  престъпност. Расте разкриваемостта. Макар и лимитирани, остават тревожни случаите на принуждение над възрастни хора в дребните обитаеми места. Посещенията на полицейските мобилни екипи в селата, диалозите с хората на място спомагат за откриване на осъществено закононарушение. Разширява се построяването на видеонаблюдение по общините.
- Предвиждате ли повишение на полицейските заплати?
- За Министерство на вътрешните работи в програмата няма планувана политика по приходите, друга от тази, която ще се ползва за обществения бранш. През този мандат достигнахме 650 лв. минимална работна заплата и над 1500 лв. междинна брутна заплата, което е нарастване с близо и над 50 %, имаше устойчиво покачване на приходите в държавната администрация. Искам да напомня, че при започване на мандата главното заплащане на млад служител на реда или пожарникар, който започваше работа в системата на Министерство на вътрешните работи, беше 662 лв., а при започване на тази 2021 година заплатата набъбна на 1111 лв..
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР