Всеки трети българин в Германия получава социални помощи, а 30

...
Всеки трети българин в Германия получава социални помощи, а 30
Коментари Харесай

Всеки трети българин в Германия живее на социални помощи

Всеки трети българин в Германия получава обществени помощи, а 30 000 български деца в страната живеят в фамилии, зависещи от тези помощи. Това демонстрират данни на немската Агенция по труда от лятото на 2017 година

През предходната година проведени банди от България и Румъния са източили към 50 милиона евро от обществените каси на Германия , сочат данните. Около 4400 от тях по всяка възможност са дело на проведени банди, които притеглят жители от други членки на Европейски Съюз към Германия.

Криминални банди притеглят хора от Източна Европа към Германия от много време насам, написа " 24 часа ". Още през март Агенцията по труда изрази угриженост заради възходящия брой на злоупотребите със обществени помощи. Методите на нарушителите са познати - с лъжливи обещания за елементарен и разточителен живот те притеглят небогати хора, най-вече от България и Румъния.

После бандите подават от тяхно име молби за обществена помощ, вписвайки фиктивни работодатели и представяйки подправени удостоверения за деца. По този метод се източват и детски надбавки за деца , които неведнъж въобще не съществуват. След отпущането на обществените облаги проведените банди нормално задържат по-голямата част от парите.

Но с това вредите не се изчерпват. В данните на Германската организация по труда се изрича догатката, че самостоятелните измами и проведената престъпност вероятно нанасят вреди от към 100 милиона евро годишно В Агенцията по труда от тяхно име те подават документи за обществени помощи, известни под името “Харц-4”. Молбите им обаче съдържат подправени данни за броя на децата, за жилищната обстановка и трудовата претовареност, написа в материал на “Дойче веле”.

Най-голямата част от проведените обществени измами е съсредоточена в огромните и гъстонаселени немски градове. Федералната организация по труда признава в отговор до Народното събрание, че в доста случаи нейните поделения по места не разполагат с задоволително личен състав, с цел да ревизират задълбочено подадените молби за помощи. А измамниците явно разчитат точно на това.

Злоупотребите, в които вземат участие българи и румънци, може да бъдат спрени, в случай че се хармонизират обществените системи в Европа и се вкара общоевропейско обезщетение за безработни , каквото предлага немският министър на финансите Олаф Шолц. Това би лишило привлекателността за тези български жители, които потеглят към Германия, с цел да получават по-високи обществени облаги, предвижда и “Зюддойче цайтунг”. Засега това предложение среща опозиция от страна на немските консерватори, само че европейски дипломати са уверени, че още до края на 2018 година в Европа ще бъде реализирано съглашение по този въпрос.

Проблемът с точенето на обществени каси е изключително изострен от 2014-а насам – годината, в която българските и румънските жители добиха правото на работа в Германия. Оттогава в страната годишно идват от ден на ден търсещи работа, част от тях обаче разчитат повече на обществените помощи.

Често по-бедните и малограмотни хора, най-вече роми, стават жертва на банди свои сънародници или на турски и арабски незаконни кланове. Те ги настаняват по дузина души в една стая и ги карат да заплащат необикновено високи цени единствено за правото да споделят матрак с още един служащ. Леглото се употребява на смени – до момента в който единият е на работа, другият спи и след това се разменят. На новопристигналите се подават документи за обществени помощи, които след това тарторите на бандите прибират за себе си.

Често излъганите се прибират вкъщи, само че парите не престават да текат, тъй като не са задраскани от адресната регистрация. Друга хватка, която източноевропейците от Балканите употребяват, е основаването на лична дребна компания. За нея в някои немски провинции се желае минимална сума и просто заявление. Обикновено като активност се записва разчистване на градежи и изоставени постройки.

В края на месеца обаче се желае обществена помощ, защото приходът от събарянето на порутени здания не надвишава 200 евро в множеството случаи. Само в Гелзенкирхен от 2004 година до момента са се преселили към 7000 български жители. Населението на града е към 200 000. Тази не чак толкоз огромна група чужденци обаче е похарчила милиони в двуцифрен размер за обществени помощи, оповестяват от общината. Спред данни на Агенцията по труда жители от 193 страни получават помощи за безработни, като близо половин милион от тях (438 850) са от страни на Европейски Съюз – най-много от България (84 334), Полша (80 517) и Румъния (65 902).

Редактор: Деница Райкова
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР