Всеки пети лев на българите се харчи за храна, показват

...
Всеки пети лев на българите се харчи за храна, показват
Коментари Харесай

Харчим половината заплата за наеми, сметки и храна

Всеки пети лев на българите се харчи за храна, демонстрират данни на европейската статистическа работа Евростат. 20,7% от разноските на семействата са за храна и безалкохолни. А единствено за храна даваме 19% от парите си. По този индикатор сме на четвърто място в Европейски Съюз. По-голям дял от разноските си дават за храна единствено в Румъния (25,1%), Литва (20,1%) и Естония (19,9%), написа вестник " Труд ".

Другото най-голямо перо в домакинските бюджети са разноските за наеми и сметки за вода, ток и парно. За наеми и сметки българите дават 20% от всичките си разноски. По този индикатор множеството страни от Европейски Съюз са по-зле от нас, само че това се дължи на обстоятелството, че множеството българи живеят в лични жилища и не заплащат наеми.

Това, което най-вече ни отличава от останалите поданици на Европейски Съюз, са разноските за опазване на здравето. В България 7,2% от всички разноски на семействата отиват за здраве като по този индикатор сме преди всичко в Европейски Съюз.

 {{ otherArticle[0].article.title }}
1069 лв. чиста заплата би трябвало да получава един работещ, за...

Средно за страните от Европейски Съюз единствено 4,6% от разноските на хората са за здравето им. Като повода за това не са единствено ниските приходи на българите, а високите доплащания, над разноските за лекуване, които покрива здравната каса. В свои отчети Европейската комисия неведнъж показва, че в България доплащанията от страна на пациентите са прекомерно високи. В Кипър да вземем за пример, единствено 2,5% от разноските на хората отиват за здравето им, а в Чехия - 2,8 на 100. У нас е огромен делът по отношение на другите страни от Европейски Съюз както на разноските на пациентите за медикаменти, по този начин и за болнични услуги.

За обучение също харчим повече, в сравнение с другите поданици на Европейски Съюз. У нас за обучение отиват 1,3% от всичките ни разноски, при 0,9% приблизително за страните от Европейски Съюз.

За да закърпят фамилния бюджет, българите пестят от облекла и обувки. Само 3,2% от всичките ни разноски са за облекло, което ни слага на четвърто място в Европейски Съюз. По-малко от нас за облекла и обувки дават единствено в Унгария, Франция и Чехия (и в трите страни по 3,1% от разходите).

За алкохол, цигари и опиати отиват 5,7% от разноските на българите, демонстрират данни на Евростат. По този индикатор сме покрай междинното равнище за страните от Европейски Съюз. Най-голям дял от разноските си дават за алкохол, цигари и опиати в Чехия - 8,4 на 100. А минимум в Португалия - единствено 3%. Но има огромна разлика във връзка с алкохола и цигарите. За алкохол даваме 1,9% от всичките си разноски, което е покрай междинното за Европейски Съюз равнище. За цигари обаче отиват 3,6% от разноските ни, с което се нареждаме в челните редици в Европейски Съюз. По огромен дял от разноските си дават за цигари единствено в Унгария (4%), Чехия (4,3%) и Люксембург (5,2%).

Транспортът е значително перо за домакинските бюджети в България. За превоз даваме 11,6% от всичките си пари, което е покрай междинното равнище за страните от Европейски Съюз. Но разликата в приходите ни по отношение на хората в другите страни от Европейски Съюз се вижда при покупките на коли. За покупка на коли българите дават единствено 1,6% от разноските си, до момента в който междинното равнище за страните от Европейски Съюз е 3,6 на 100. По-малък дял от разноските си дават за коли единствено в Словакия (1,4%), а в Хърватия харчат колкото нас за коли. Причината за това е, че откакто купим храна, платим сметките и дадем пари за медикаменти и лекуване в медицински заведения не остават доста пари, с които да купуваме коли. Затова караме старите си коли, а в Германия 5,1% от всички разноски на семействата отиват за покупка на коли.

Българите са преди всичко в Европейски Съюз по дял на разноските за връзки. Основни аргументи за това са покупката на скъпи мобилни телефони и разноските за пощенски услуги. За заведения за хранене и хотели българите дават единствено 4,9% от разноските си, при приблизително равнище от 6% за страните от Европейски Съюз. Най-много за заведения за хранене и хотели дават в Кипър (12,9% от всички разходи) и Португалия (12,4%).
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР