Всеки, който отглежда костенурка вкъщи, знае, че тя изисква специални

...
Всеки, който отглежда костенурка вкъщи, знае, че тя изисква специални
Коментари Харесай

Защо костенурката ми не яде

Всеки, който отглежда костенурка у дома, знае, че тя изисква специфични грижи. За да ѝ осигурите естествен живот, би трябвало да внимавате за температурата и влажността на средата, за леглото и храната ѝ, да я снабдявате с витамини и да ѝ осигурявате нужните ветеринарни грижи.

Независимо дали сте си я купили сами или ви е подарък, в случай че към този момент имате домакински любим костенурка, несъмнено към този момент сте се привързали към нея, а обстоятелството, че не се храни, може да разтревожи всеки собственик на сходно влечуго.

Отказът ѝ да яде постоянно е първият симптом на стрес или болест. Ето някои евентуални аргументи за безапетитие при костенурките.

Скоро сте я взели

Костенурката може да не яде, поради това, че е нова в дома ви и е уплашена от смяната на местоположението си. Ако до преди този момент животинката е била измежду природата, ще ѝ би трябвало време да се аклиматизира и да свикне с новата среда на живот. Това може да отнеме от няколко дни до седмица, преди костенурката да е подготвена да одобри храна. Костенурките обичат тихите места, тъй че ѝ осигурете успокоение. Ако след две седмици към момента не желае да се храни, я занесете на ветеринар, с цел да види какво не е наред. Може да има паразитен проблем или задръстване на храносмилателната система. А може да се касае и за други болести при костенурките.

Защото ѝ е студено

 Хранене на костенурка

За да се грижим добре за костенурка би трябвало да ѝ осигурим условия, които са близки до тези в естествената ѝ среда. Убедете се, че температурата на въздуха и водата, както и влажността в терариума или аквариума, в които я гледате, са на равнището, от което се нуждае вашата костенурка. Влечугите са животни, които контролират температурата на тялото си посредством околната среда, а костенурка, на която ѝ е студено, ще бъде мудна и няма да желае да хапне нищо.

Храната ѝ е еднообразна

В никакъв случай не давайте еднообразна храна на костенурката си. Иначе рискувате да се отегчи. Така е допустимо костенурката да не се храни. Колкото по-разнообразна е диетата ѝ, без значение от това дали е тревопасна, всеядна или месоядна, толкоз по-здрава ще бъде. Ако костенурката ви откаже да яде, съблазнете я с нещо, което знаете, че харесва, или пробвайте да сложите дребни червеи за примамка пред носа ѝ. Повечето костенурки не могат да устоят на такова пиршество. След като още веднъж си възвърне апетита, се стремете да ѝ осигурите уравновесена и разнообразна храна, плюс специфични витамини.

Има здравословен проблем

 Има доста аргументи костенурката да не се храни

Ако любимецът ви по принцип се храни добре, само че ненадейно забелязвате загуба на вкус при костенурката, евентуално има някакъв здравословен проблем. Най-честата причина за неприятното храносмилане и отводът на храна е съществуването на чревни паразити. Ако казусът е подобен, ще ви е нужна помощта на ветеринарен доктор за влечуги, с цел да се оправи с паразитите, защото има доста типове и лекувания, и единствено фекален тест може да разпознава паразита. Друга евентуална причина за загуба на вкус при костенурката, която нормално не се преглежда постоянно, е зараза на окото или дихателната система на влечугото. Костенурките ловуват храната си с взор и в случай че очите са с оток от респираторна или очна зараза, тя не може да види храната. В този случай на влечугото може да помогне потапянето в чиста хладка вода.

Костенурката може да живее без храна със седмици, даже месеци, тъй че не се паникьосвайте. Когато се почувства добре и в сигурност, ще стартира да яде още веднъж. Уверете се, че полагате всички нужни грижи за костенурката си и ще ѝ се радвате в продължение на над 20 години.

Източник: miau.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР