Всеки жив организъм, особено този, който расте, се нуждае от

...
Всеки жив организъм, особено този, който расте, се нуждае от
Коментари Харесай

Хранене на британска късокосместа котка

Всеки жив организъм, изключително този, който пораства, се нуждае от качествена храна. Британските късокосмести котки влизат включително. Те са класифицирани към тежките породи котки, което ще рече, че порастват бързо. Те в действителност доближават до 5 кг при навършване на годинка, увеличавайки тежестта си съвсем 50 пъти.

Хранене на малко и подрастващо английско късокосместо коте

Възниква въпросът за вярното хранене на коте от тази порода. При бърз напредък се изисква котешка храна с високо качество. Най-добрата храна за тях е тази, която съдържа доста протеини от скотски генезис, най-малко 30 % от състава. Въглехидратите не трябва да надвишават 10 %, а мазнините би трябвало да са в умерени дози, към 20 %.

Малкото коте би трябвало да се храни толкоз, колкото му се яде. Заради дребното му стомахче, то би трябвало да се храни по-често от огромната котка, по 5 пъти дневно. Подрастващите е добре да ядат 3 пъти на ден.

Качеството на храната е главното условие към нея за дребното котенце. Не бива храната му да съдържа картофи, нишесте, зърнени храни, подобрители и изкуствени съставки. Трябва в храната да има витамин А и мастни киселини, също таурин. Храната с високо наличие на месо и месни протеини е най-хубавото, което може да се направи за храната на котката.

Прясното месо се дава мляно на дребното коте от породата английска късокосместа, а подрастващите би трябвало да го употребяват на дребни късчета. Свинско месо на котката е рисково да се дава.

Храната на английската котка може да бъде гранулирана, а също и консервирана, особено предопределена за дребни и подрастващи котета, което е указано на опаковката.

Нуждата от прясна вода за английските късокосмести котки е нещо, което важи за всеки жив организъм. Денонощният достъп до нея е наложителен.

Хранене на стара английска късокосместа котка

Възрастните английски късокосмести котки могат да се хранят както със суха, по този начин и с консервирана котешка храна. За нея важи същото условие - високо наличие на скотски протеини, ниско наличие за въглехидрати и умерено на мазнини. Основната храна за котката би трябвало да бъде месото, а не странични артикули или модифицирани меса.

Храната за други домашни любимци, като кучетата да вземем за пример, е освен несъответствуваща, само че и рискова за котките, тъй като последните не се нуждаят от толкоз въглехидрати като кучето.

 Британска късокосместа котка Снимка: ToNic-Pics/ pixabay.com

Възрастна британка се храни 2 пъти на ден по предписание, а достъпът да прясна вода би трябвало да бъде денонощен.

За котки над 7-годишна възраст има особено създадена линия храни, съобразени с тяхната възраст и здравословно положение. Теглото на котката в тази възрастова група е доста значимо, то е индикатор за здравния статус на животното и дефинира потребността от специфична диета.

Вредни за котките храни

Повечето от храните, нездравословни за английските късокосмести котки, не се предлагат и за хората. Това са:

- Шоколад и шоколадови изделия

- Захарни изделия

- Напитки като кафе, чай, алкохол, газирани

- Майонеза, кетчуп, стафиди

- Зърнени култури

В готовите качествени храни, предлагани в комерсиалната мрежа има всички нужни съставки от витамини за котки, минерали, таурин, протеини и съставките, които ще поддържат пухкавата мъркаща топчица в положително здраве и кондиция.

Прочетете още за характера на английската късокосместа котка.

Източник: miau.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР