Всеки, интересуващ се от американското автомобилостроене през 60-те години на

...
Всеки, интересуващ се от американското автомобилостроене през 60-те години на
Коментари Харесай

У нас, за 900 000 лв, се продава уникален масълкар

Всеки, интересуващ се от американското автомобилостроене през 60-те години на предишния век е чувал малко или доста за класиката Dodge Charger. Има обаче една още по-култова трансформация на Charger, носеща моделното означение Daytona. Именно образец от този модел, създаден единствено в 503 бройки, се предлага на пазара у нас. Обявата е в най-големия уебсайт за коли у нас , а детайлностите, които дават продавачите, можете да видите .

Автомобилът се намира в Щатите, само че притежателят твърди, че ще го докара за малко повече от месец. Цената, която се желае у нас е 900 000 лева Колата е произвеждане 1969 година и е с мощ 425 конски сили. В обявата се твърди, че пробегът ѝ е единствено 65 814 км. Какво в действителност съставлява тази кола.

Историята стартира при започване на 1969 година, когато в централния офис на Chrysler царува очевидно напрежение. Най-важните фигури от Dodge и Plymouth се събират, с цел да решат по какъв метод да подобрят представянето на компанията в сериите NASCAR. Изводът е един - скорост! За да може автомобилът им да победи на овала на Дейтона е нужно нарастване на скоростта с минимум пет благи в час.

Така изборът пада върху възстановяване на аеродинамиката. Моделът, който е определен, е Dodge Charger второ потомство, който има отлична динамичност, само че поради прекомерно тъпата си предница губи доста във връзка с обтекаемост. Освен това автомобилът е много неустойчив при високи скорости. Новият автомобил е наименуван Dodge Charger Daytona.

За да може обаче да взе участие в надпревари, би трябвало да се създаде серия от най-малко 500 цивилни екземпляра. Проблемът при тях идва от задното антикрило и по-конкретно от невъзможността за отваряне на багажника. Така то е повдигнато на височина 800 мм., само че все пак коефициентът на въздушно противодействие остава много невисок - Сх=0.28. Силата на прилепяне на автомобила към асфалта също е доста добра и Dodge Charger Daytona се трансформира в най-стабилната кола на пътя.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР