Всеки голям религиозен празник, където и да е по света,

...
Всеки голям религиозен празник, където и да е по света,
Коментари Харесай

Празничната трапеза за Пасха

Всеки огромен набожен празник, където и да е по света, има своите обичаи и условия, които би трябвало строго да се съблюдават. Това важи и за еврейската религиозна традиция, в която централно място заема празникът Пасха.

Пасха се подрежда измежду най-древните еврейски празници. Свързан е с значим миг от еврейската история, разказан в Библията, в главата Изход. Това е събитието, при което израилтяните напущат Египет и това изселване е краят на египетското иго над тях, което се счита за начало на историята на евреите.

В кухнята им този празник е намерил отражение в редица кулинарни забрани. Те включват ограничавания като това да не се ядат тестени произведения, зърнени и бобови храни, самун и изделията от него. Забранени са всевъзможни типове растително масло без зехтина и кокос.

Разрешени са месото, яйцата, рибата и млечните артикули. Празничната софра изисква да участват дефинира храни и в несъмнено количество. Ето по какъв начин би трябвало да бъде подредена трапезата на Пасха.

Подредба на трапезата на Пасха

 Tрапеза за Пасха

На празничната софра на Пасха, която се назовава Седер, се сяда наложително откакто е произнесена молитва, а на нея са подредени наложителните храни и питиета, които символизират основните моменти от Изхода.

1. Виното е наложителна напитка и то в количество по 4 чаши за всеки;

2. Месото би трябвало да бъде изпечено върху кокала, най-често агнешко;

3. Обредният самун маца, който е безквасен самун единствено от брашно и вода, също е наложителна част от трапезата;

4. Варените картофи или маркови също се сервират задължително;

5. Сладкишите би трябвало да бъдат с кокос или ядки;

6. Всяко поднесено ядене има особено наименование, с което е останало от времената, които се означават с Пасха;

7. Цялата подредена софра има собствен център, това е пасхално ястие, което се назовава кеара. Специалният съд е плосък с избрани места за всеки тип храна, само че може да се употребява и елементарна плоска паница, на която да се наредят нужните храни.

Задължителни храни за класификация на кеарата

 Празничната софра за Пасха Снимка: Sonya Simeonova

Шест типа са храните, които са със лична символика и показват другите съществени аспекти на излизането от Египет.

- Зроа - по този начин се назовава парчето месо върху кокал. То символизира пасхалното агне. Като зроа може да бъде употребявано и пилешко крилце, изпечено на мощен огън;

- Бейца - това е варено яйце, символизиращо празничната жертва. На трапезата се поставя обелено;

- Марор - по този начин се назовават листата от маруля или цикория. Горчивите зелени листа припомнят за горчивината на живота в Египет;

- Карпас - това наименование е за означаване на понятието зарзават. Обикновено се употребява варен картоф или целина. Символизират пролетта, с възраждащата се природа;

- Харосет - това е примес от настъргани ябълки, ядки и алено вино. Това е признакът на глината, с която евреите са работили на огромните строителни обекти в Египет. Добавят и фурми към тях;

- Чазерет - съставлява пюре от ситно нарязан хрян за подготвяне на сандвичи от маца с марор.

Всички хранителни артикули, които са сложени на кеарата, имат за цел да припомнят за всяка решаваща крачка на евреите към свободата им, а молитвите и песните в възхвала на Бога довършват атмосферата на празника Пасха.

Вижте още: Идеи за изварена Великденска пасха.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР