Всеки десети проверен кантар ни удря в грамажа, защото не

...
Всеки десети проверен кантар ни удря в грамажа, защото не
Коментари Харесай

Всеки десети кантар ни удря в грамажа

Всеки десети тестван кантар ни удря в грамажа, тъй като не подхожда на законовите условия. Това са открили инспекции на Държавната организация за метрологичен и механически контрол (ДАМТН) в магазини, на пазари и борси в цялата страна.

От инспектирани 5460 везни в 3844 търговски обекта са открити близо 560 или над една десета, които не подхождат на нормативните условия, оповестява " Монитор ", представен от dnes.bg. Стотина от тях не дават отговор на Закона за измерванията или Закона за техническите условия към продуктите и използваните към тях наредби, с цел да се употребяват за търговски заплащания.

На процедура това са везни за битова приложимост неразрешени за потребление в търговски обекти. Най-голям - близо 560, е делът на кантарите, които не са минали наложителната годишна инспекция на средства за премерване в приложимост, удостоверена с регламентираните за задачата знаци. Други пет пък не са били механически неизправни или че са употребявани вярно. От организацията регистрират, че по отношение на осъществените през предходните години инспекции е налице наклонност на последователно понижаване на % на употребяваните несъответстващи везни, който през 2017 година е 13,9%, през 2018 година - 11%, през 2019 година - 10,2%.

" Най-честите нарушавания са несъответствията на везните по комерсиалните обекти с условията, посочени в Закона за измерванията и респективно наредбата към него, сподели за основният секретар на ДАМТН Павлина Данаилова. Обикновено се открива неналичието на изискуемите периодически инспекции на везните, които би трябвало да се вършат всяка година, осъществени от Българския институт по метрология ". Тя напомни, че търговците би трябвало да ги носят там да им бъдат проверявани един път в годината без значение от какъв брой време ги използват.

" Често се среща и потреблението от търговците на везни за домашна приложимост, които също не дават отговор на условията на закона. Това става най-вече тук-там, краткотрайно разкрити за продажба, като откритите пазари ", разясни тя. От метрологията регистрират още, че част от осъществените инспекции от началото на предходната година са по постъпилите сигнали на жители, по отношение на които са осъществени изключителни инспекции в 43 обекта, при които са инспектирани 66 везни. 37 от тях са несъответстващи на условията.

На въпрос дали добре познатите от сергиите по пазарите кантари с 2 блюда и стоманени килограми и грамчета към момента са законни Данаилова отговори утвърдително. " Няма проблем да се употребяват, в случай че дават отговор на условията. От доста от дълго време не сме хващали такива изпилени килограми ", разясни тя. Експертът посъветва потребителите да се уверят, че и двете блюда са празни, не са натоварени и са в равновесие, т. е. двата показалеца на паланзите би трябвало да са един против различен.

От ДАМТН напомнят още, че на екрана на електронните везни преди претеглянето на продукта би трябвало да свети нула.

Богомил Николов от " Активни консуматори " поучава и при най-малкото подозрение за удряне в кантара да се потърси контролната везна в комерсиалния обект и да се види дали в действителност са ни измамили с грамажа. " Най-рискови са пазарите, изключително когато кантарът е прикрит зад стоката и клиентът не може да го вижда. Така може да се вършат всякакви трикове, да се слагат тежести да вземем за пример. Другият номер е някакъв съд върху кантара, който тежи и на процедура купувачите заплащат и тежестта му, което е тарата. Хората би трябвало да мерят покупките си на контролните везни. Установи ли клиентът, че са го измамили, може да се върне при продавача или да алармира управлението на пазара ”, изяснява специалистът.

Според Николов разлика в грамажа може да се получи и с пакетирани артикули и най-много със зеленчуците в супермаркетите. " Стоят ли повече на щанда, те губят вода и олекват, изключително в случай че са по няколко дни. Затова веригите би трябвало да пакетират количества, които могат да се продадат най-много за 2 дни ", счита той. /chernomore.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР