Всеки четвърти четвъртокласник в Германия не може да чете правилно.

...
Всеки четвърти четвъртокласник в Германия не може да чете правилно.
Коментари Харесай

Проучване: Българчетата в 4-ти клас четат по-добре от връстниците си в Германия

Всеки четвърти четвъртокласник в Германия не може да чете вярно. Според изследвания немските деца се показват по-зле при четене от връстниците си в редица други страни, като повода за това не е единствено пандемията.
PIRLS - едно от най-авторитетните изследвания в света, отчитащо трендовете при учениците, отвори данните си от изследване извършено през 2021 година. Проучването се организира на всеки пет години. Според него българчетата в четвърти клас, въпреки и с лек спад в броя точки, се оправят доста по-добре с четенето от връстниците си в Германия. Рени Аккисла преподава български език в немски учебни заведения от години по програмата „ Rоден език “. Така тя среща български деца, учещи в Германия. Въпреки че съгласно изследванията български четвъртокласници се оправят по-добре от немските си връстници, Рени има своя прочит по тематиката от опита си в клас.
" Според мен се дължи на възпитанието у дома, на всекидневието ни. За страдание, с нaвлизането на техниката, на дигитализирането, децата доста по-лесно възприемат това. Всяко дете у дома има таблет, в сравнение с брошура. Всички приказки, които ние едно време сме ги чели, те ги прослушват вероятно, в случай че въобще слушат такива. Разбира се, че и пандемията има някаква роля, само че не си мисля, че това е главната роля ", показва Рени Аккисла, преподавател по български език в Германия.
Рени споделя, че причина за статистиката в Германия, са доста чужденци, които търсят по-добър живот. " Това се дължи повече на това, че в Германия има доста повече националности, които живеят дружно. В последно време бежанската вълна също насити немските учебни заведения със ужасно доста новодошли възпитаници, които занапред учат немския език. И си мисля, че това е една от главните аргументи тази статистика да сочи тези данни ".
А учениците на Рени четат на два езика. Това са деца родени или пристигнали в ранна възраст, и израстващи в Германия. За тях има специфична стратегия, с цел да учат родния си език в учебно заведение, въпреки и като непознат.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР