Все повече турци страдат от краха на лирата. Който може

...
Все повече турци страдат от краха на лирата. Който може
Коментари Харесай

Крахът на лирата докара до бедност близо 18 млн. турци


Все повече турци страдат от краха на лирата. Който може да спести по нещо, гледа да го обърне в злато или твърда валута. Бензинът, храните, пътуванията - всичко нараства. Хората се опасяват от нова тежка рецесия.

Стоките от първа нужда нарастват и това се усеща от всички. Официално годишната инфлация при питателните артикули през май беше от 17,5 % - с към % повече от общата инфлация в Турция, се споделя в репортаж на „ Нойе Цюрхер Цайтунг “ от Истанбул. Авторът Фолкер Пабст разяснява, че при започване на предходната година един $ се е разменял против по-малко от 6 турски лири, а в този момент – против 8,70 лири.
Редакцията предлага
„ Бензинът и торовете нарастват постоянно, когато се вдигне курсът на $. Затова и земеделците продават по-скъпо продукцията си “, е представен един продавач на плодове и зеленчуци на пазара в централния истанбулски квартал Фатих.

Месото стана разкош

Продавач в месарница добавя, че и споделя, че предходната година е получавал доставки на месо по три пъти седмично от кланицата, а в този момент му е задоволителна единствено по една доставка, тъй като продава доста по-малко.

Когато преди две години имаше сходен скок на цените в Турция, президентът Реджеп Ердоган упрекна търговците, че помпали инфлацията. Особено хората от по-бедните обществени пластове в турското общество усещат повишаването доста тежко и са принудени да си вършат сметка за всяка лира. Междувременно те дават по към една трета от приходите си единствено за хранителни артикули.

В началото на тази година минималната работна заплата в Турция беше вдигната с 21,6% и сега възлиза на 2 826 лири. В огромните градове обаче тези пари не стигат за нищо. Синдикатът Türk-Is дефинира прага на бедността за едно 4-членно семейство на 8 197 лири. Ако се вземат като база интернационалните критерии, излиза, че съвсем 18 милиона турци живеят в беднотия, разяснява „ Нойе Цюрхер Цайтунг “ и изяснява, че още преди пандемията страната е изпитвала огромни стопански компликации.

Изданието цитира Мерием Мерич, която има дребен завод за платове. „ Останат ли ми малко пари, закупувам по един грам злато. Предпочитам го пред това да закупувам долари “, споделя тя. В момента един грам турско злато коства към 500 лири. Много хора обаче влагат и в твърда валута. През юни общите спестявания на турските жители в непозната валута са надвишавали тези в турски лири. А даже и високата рента от 18 %, с които се олихвяват влоговете, бива изцяло „ изяждана “ от инфлацията.

Рисков фактор - политиката на Ердоган

Сегашните проблеми на стопанската система и носят голям риск за турските жители, които се притесняват от ново обезценяване на парите си. В тази връзка мрежата от обществено-правни медии АРД напомня на уеб страницата си, че турският президент от много време е бил съперник на високите лихви като средство за битка с инфлацията. През последните две години той смени цели трима шефове на Централната банка. Но всякога това довеждаше до ново обезценяване на лирата и до нов скок на инфлацията, изяснява изданието.

В началото на юни инфлацията доближи равнища до близо 15 %, което беше най-високата ѝ стойност от края на 2019 година до момента, показва по същата тематика изданието „ Бизнес Инсайдър “. За съпоставяне: в еврозоната инфлацията при започване на тази година беше 1 %. Обезценяването на приходите и спестяванията се отразява най-много на цените на питателните артикули, като най-осезаемо са поскъпнали зеленчуците, плодовете, яйцата, олиото и прясното мляко.



Вижте и това видео на Дъждовни води:
Турците всеобщо се запасяват със злато
Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР