Все повече турци изпитват затруднения да си купят лекарства, докато

...
Все повече турци изпитват затруднения да си купят лекарства, докато
Коментари Харесай

Драма в Турция: Дефицит на лекарства заради срива на лирата

Все повече турци изпитват усложнения да си купят медикаменти, до момента в който промишлеността предизвестява, че запасите се свиват, откакто " неустойчивият " срив на лирата увеличи цените на вноса и наруши доставките, предава Reuters.

Лидери в промишлеността и аптеки обявиха, че секторът в размер на 48 милиарда лири (4 милиарда долара) се сблъсквал с огромни загуби за някои артикули и предизвестиха за проблеми през идващите месеци за медикаменти, в това число тези за деца, елементарни настинки, диабет и високо кръвно налягане.

Все по-слаба, турската валута се срина с цели 25% от началото на предходната седмица поради ​​безразсъдното понижаване на лихвите, което аргументи дефицит на някои вносни артикули. Запасите от някои медикаменти са намалели до небосвод от една седмица, спрямо месец нормално. Фармацевтичните компании са принудени да лимитират някои по-скъпи вносни медикаменти поради.

" Някои фармацевтични артикули не са на пазара. Това е породено от валутните курсове, както и от компликациите, с които се сблъскваме при достъпа до първични материали на световно равнище ", споделя пред Reuters Незих Барут, ръководител на Асоциацията на фармацевтичните производители на Турция.
Безизходица

За една майка терзанията бяха съществени. " Потърсих на всички места и не можах да намеря повече, а аптеките не могат да ми кажат по кое време ще го получат идващия път ", оплаква се здравната сестра в Истанбул, търсейки лекарство за 16-годишния си наследник с церебрална парализа и епилепсия.

" Трябва да приказвам с нашия доктор и да сменя лекарството, в случай че не мога да го намеря, само че се надявам да не се постанова да вършим това ", споделя тя, пожелавайки да остане анонимна. " Казаха ни, че това е поради корекцията на валутния курс ", добавя дамата.

Последният срив в лирата изостри действителен проблем за промишленост, която е внесла медикаменти на стойност 24 милиарда лири (2 милиарда долара) предходната година. Турската асоциация на фармацевтите съобщи по-рано този месец, че към този момент има проблеми с достъпа до 645 медикаменти.

Досега през тази година цената на лирата се сгромоляса с 38% по отношение на $ и 32% по отношение на еврото. Разпродажбите на валутата се форсираха този месец, когато с още 100 базисни пункта до 15%, доста под инфлацията от 20%. Във вторник валутата доближи рекордно ниско равнище от 13,45 лири за $.

Но мощното обезценяване единствено подклажда посредством вноса, в това число на медикаменти. " Производството или вносът на фармацевтични артикули е неустойчиво при настоящите валутни курсове ", акцентира Барут и прибавя, че неговата асоциация ще изиска от държавното управление минимално нарастване на цените с 35% за идната година поради обменния курс.

Фармацевтите предвидиха проблеми с доставките до февруари, когато ще бъде избрана идната годишна референтна цена за медикаментите.
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР