Все повече тревога по целия свят буди маймунската шарка. Пред

...
Все повече тревога по целия свят буди маймунската шарка. Пред
Коментари Харесай

Проф. Кантарджиев разясни какви са симптомите на маймунската шарка

Все повече паника по целия свят буди маймунската шарка. Пред NOVA проф. Тодор Кантарджиев изясни и какви са признаците.

" Повишаване на температурата, болки в гърба, мускулите, главоболие и обрив. Първите мехурчета се появяват по лицето, по-късно по цялото тяло – най-вече по ръцете и краката. Инкубационният интервал е от 7 до 14 дни. Карантината е 21 дни ”, изясни проф. Кантарджиев, консултант на Столичната община по здравните въпроси.

" Това са поксивируси, които са може би най едрите вируси, които предизвикват болести, основно на повърхностния пласт на кожата. От тази група вируси е едрата шарка. От 1980 година децата не се имунизират за едра шарка. Хората с маймунска едра шарка са до 40-годишни - значи неимунизирани за едра шарка ”, изясни проф. Кантарджиев.  

Част от инфектираните в Европа са пътували до Африка преди да развият признаците.

" На 6 май организацията за здравна сигурност на Англия рапортува за първите случаи. Той е човек, който на 3 или 4 май лети от Нигерия. След това развива болестта ”, сподели още проф. Тодор Кантарджиев.

" За другите случаи се упреква доста стеснен контакт с инфектирани ”, изясни той.

По думите му вирусът може да бъде пренасян от гризачи – мишки и плъхове.

" Случаите са с ниска инфекциозност. От 50 контактували с болните е болен единствено един. В момента се обяснява методът на предаване ”, сподели проф. Кантарджиев.

" След отпадането на ограниченията за пандемията се пътува доста. Големият брой случаи е и с помощта на обстоятелството, че от началото на май беше обърнато внимание на медицинските управляващи за проявата на това заболяване. Сега се изследва повече и се внимава повече ”, изясни той.

Рискът за българите бил доста невисок. Проф. Кантарджиев счита, че би трябвало да се ускори граничният надзор.

Снимка: Стоп кадър/НОВА
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР