Все повече технологични компании натискат бутона за пауза в своите

...
Все повече технологични компании натискат бутона за пауза в своите
Коментари Харесай

Технологични компании започнаха да съкращават персонал, ето какво очаква секторът

Все повече софтуерни компании натискат бутона за пауза в своите проекти за наемане на нови чиновници. Те постановат заледяване на новите попълнения, анулират предложения за работа и даже прибягват до съкращения, предава.

Според уебсайтът, проследяващ съкращения на работни места в започващи и неотдавна обществени компании Layoffs.fyi, повече от 37 000 позиции са били отстранени в 467 компании в международен мащаб единствено през второто тримесечие на годината. По същото време предходната година съкращенията са били по-малко от 3000.

Alphabet Inc. , компанията майка на Гугъл, забавя набирането на личен състав. Главният изпълнителен шеф Сундар Пичай сподели на чиновниците през юли, че макар че бизнесът назначи нови 10 000 чиновници в Гугъл през второто тримесечие, компанията ще забави темпото на наемане през останалата част от годината и ще даде приоритет на инженерни и механически гении. " Както и всички други компании, ние не сме ваксинирани против стопански усложнения ", сподели той. Паузата при наемане е част от това закъснение, сподели Гугъл, " с цел да даде опция на екипите да приоритизират своите функции и проекти за останалата част от годината ". В края на март компанията имаше близо 164 000 чиновници.
 Все повече американски компании редуцират платения болничен за Covid-19
Все повече американски компании редуцират платения болничен за Covid-19

Гигантите Walmart и Amazon редуцираха платените болнични още предходната седмица, в този момент образецът им е последван от още компании

Amazon.com Inc. съобщи през април, че има несъразмерен личен състав след растежа по време на пандемията и би трябвало да го понижи. " Тъй като вирусът отшумя през втората половина на тримесечието и чиновниците се завърнаха от отпуск, ние бързо преминахме от дефицит на личен състав към остатък, което докара до по-ниска продуктивност ", сподели основният финансов шеф Брайън Олсавски по това време. Amazon отдаваше чартърен някои складови площи и спря развиването на оборудванията, предопределени за офис чиновници, заявявайки, че се нуждае от повече време, с цел да разбере какъв брой пространство ще изискват чиновниците за хибридна работа. По време на тримесечния си доклад за облагите на 28 юли колосът за електронна търговия сподели, че прибавя работни места с най-бавния ритъм от 2019 година насам. Amazon има към 100 000 чиновници по-малко, в сравнение с през предходното тримесечие. Сега компанията има 1,52 милиона служащи на цялостен и повърхностен работен ден и към момента е най-големият шеф в света на технологиите, макар намаляването на броя на чиновниците.

Apple Inc. възнамерява да забави наемането и разноските в някои отдели през идната година, с цел да се оправи с евентуалния стопански спад, съгласно източници, осведомени с въпроса. Но това не е политика за цялата компания и производителят на iPhone към момента върви напред с нападателен график за показване на нови артикули. Apple имаше 154 000 чиновници през септември, когато завърши последната фискална година.

Calm , приложението за медитация, редуцира 20% от своите 400 чиновници. Компанията, която беше оценена на 2 милиарда $ през 2020 година, беше приложение №1 за понижаване на напрежението най-малко през последните три години до май, съгласно Data.ai, компания за мобилен разбор. Съкращенията бяха " изключително сложни за компания като нашата, чиято задача е фокусирана върху психологичното здраве и благосъстоянието на работното място ", сподели изпълнителният шеф Дейвид Ко.

Carvana Co. , онлайн търговец на използвани коли, уволни 2500 души през май, което е към 12% от работната им мощ. В необикновен ход изпълнителният екип ще се откаже от заплатите си за остатъка от годината, с цел да заплати обезщетение на тези, които са били освободени, съгласно декларация до Комисията по скъпите бумаги и тържищата. Компанията имаше повече от 21 000 чиновници на цялостно и ненапълно работно време в края на предходната година.
 Deutsche Bank докара 2 хиляди ИТ експерти от Русия в Германия
Deutsche Bank докара 2 хиляди ИТ експерти от Русия в Германия

Тези чиновници се реалокираха в Беприн, дружно със сеймействата и домашните любимци

Coinbase Global Inc. , приложение за криптовалута, сподели на чиновниците си, че редуцира 18% от личния състав през юни, с цел да се приготви за стопански спад. Освен това компанията анулира всички нови оферти за работа. " Изглежда, че навлизаме в криза след 10-годишен стопански взрив ", сподели основният изпълнителен шеф Брайън Армстронг в обява в блог. " Въпреки че е мъчно да се плануват стопанската система или пазарите, ние постоянно планираме най-лошото, с цел да можем да управляваме бизнеса във всякаква среда ", сподели той. Компанията завърши тримесечието с към 5000 чиновници.

Compass Inc. , брокерска платформа за недвижими парцели, отстрани 450 позиции, към 10% от личния състав си. Компанията имаше близо 5000 чиновници в края на 2021 година

Gemini Trust Co. , борса за криптовалута, учредена от биткойн милиардерите Камерън и Тайлър Уинкълвос, разгласи редуциране на личния състав с 10% през юни. TechCrunch заяви, че компанията е съкратила още 7% на 18 юли, а изтекли документи демонстрират, че се стреми да редуцира общо 15%, което я извежда от 950 чиновници до 800 чиновници.

GoPuff , приложение за доставка на хранителни артикули, редуцира 10% от служащите си и затваря десетки хранилища. Съкращенията ще обиден към 1500 чиновници - комбинация от корпоративни и складови чиновници.

LinkedIn , която е благосъстоятелност на Microsoft, редуцира маркетинговия си екип за световни събития през август, съгласно репортажите на Insider.

Lyft Inc. сподели на чиновниците си, че лимитира наемането на личен състав през май, откакто акциите й паднаха внезапно. Компанията отиде още по-далеч на 20 юли, като разгласи проекти да затвори бизнеса си с коли чартърен и да редуцира към 60 работни места. През 2021 година Lyft имаше към 4500 чиновници. Междувременно основният съперник Uber Technologies Inc. беше по-оптимистично надъхан. Изпълнителният шеф Дара Хосровшахи сподели пред Bloomberg през юни, че компанията му е " устойчива на криза " и няма проекти за съкращения.
 Ще се наводни ли пазарът на труда с съветски и украински IT експерти?
Ще се наводни ли пазарът на труда с съветски и украински IT експерти?

Според Руската асоциация за електронни връзки 50 000-70 000 IT експерти към този момент са напуснали страната, а други 70 000 -100 000 се канят да ги последват

Meta Platforms Inc., която има Фейсбук, понижи квотите си за наемане на инженери с най-малко 30%. Изпълнителният шеф Марк Зукърбърг сподели на чиновниците, че чака един от най-лошите спадове в история на компанията. Към края на март тя имаше повече от 77 800 чиновници.

Microsoft Corp. сподели на служащите си през май, че забавя наемането на нови чиновници в Windows, Office и Teams, защото се приготвя за икономическа неустойчивост. Компанията имаше 181 000 чиновници през 2021 година Съвсем неотдавна производителят на програмен продукт редуцира някои работни места - по-малко от 1% от общия брой - като част от метаморфоза. На 20 юли компанията съобщи, че е почнала да отстранява доста свободни работни места - заледяване, което ще продължи за неопределен срок. На 9 август компанията уволни група, фокусирана върху потребителската научноизследователска и развойна активност, наречена " Modern Life Experiences ".

Стрийминг колосът Netflix Inc. претърпя няколко кръга от мощно отразявани от медиите съкращения, откогато регистрира загуба на 200 000 клиенти през първото тримесечие. През април тя стартира да понижава някои маркетингови начинания, след което редуцира 150 чиновници през май и 300 през юни. През последното тримесечие компанията регистрира 70 милиона $ разноски за компенсации и загуби спомагателни 970 000 клиенти. През 2021 година Netflix имаше 11 300 чиновници.

Niantic Inc. , производителят на видеоиграта Pokemon Go, уволни 8% от своя екип през юни. Това е метод да се рационализират интервенциите и компанията да се нарежда по метод по който да устои на икономическите стихии, сподели изпълнителният шеф Джон Ханке в имейл. Niantic имаше към 800 чиновници в края на предходната година.

OpenSea , NFT борса, уволни 20% от личния състав си на 14 юли. Главният изпълнителен шеф Девин Финзър написа в Туитър, " Навлязохме в невиждана композиция от крипто зима и необятна макроикономическа неустойчивост и би трябвало да подготвим компанията за вероятността от нескончаем спад. "

Oracle , компанията за бази данни и облачни услуги, редуцира чиновници в отделите си за потребителски опит и маркетинг в Съединени американски щати. Според уеб страницата на компанията в нея работят 133 000 души.

Peloton Interactive Inc. разгласи проектите си да редуцира към 2800 работни места в международен мащаб през февруари - почти 20% от корпоративните си функции, като част от изненадващо разклащане, при което нейният основен изпълнителен шеф Джон Фоли и няколко други топ мениджъри се отдръпнаха. На 12 август компанията за домакински фитнес разгласи, че отстранява спомагателни 800 работни места. Компанията имаше близо 9 000 чиновници през 2021 година В записка до чиновниците, предоставена на Bloomberg, основният изпълнителен шеф Бари Маккарти споделя: " Трябва да накараме приходите ни да спрат да се свиват и да стартират да порастват още веднъж " и добави, че измененията са от значително значение за обръщането на паричния поток на Peloton в позитивна територия. " Парите са О2. Кислородът е живот ", сподели той, представен от Bloomberg.

Rivian Automotive Inc. уволни 6% от служащите си на 27 юли, откакто предизвести за това в записка от 11 юли, където основният изпълнителен шеф RJ Scaringe сподели: " Винаги ще бъдем фокусирани върху растежа; обаче Rivian не е ваксиниран против актуалните стопански условия и ние би трябвало да сме сигурни, че можем да растем стабилно. " Производителят на електрически транспортни средства в Южна Калифорния има към 14 000 чиновници.
 Adastra България отваря IT център в Русе и търси 50 нови експерти
Канадска компания отваря IT център в Русе и търси 50 нови експерти

След сполучливото развиване в София, Варна и Пловдив, компанията уголемява наличието си у нас

Robinhood , онлайн платформата за вложения на дребно, претърпя два кръга от съкращения - първо редуцира 9% от служащите си през април и още 23% през август, с което общият брой на уволнените чиновници тази година надвиши 1000. Главният изпълнителен шеф Влад Тенев изясни това с несъразмерния личен състав през 2021 година и сподели: " Видяхме в допълнение утежняване на макросредата, с инфлация на 40-годишни върхове, съпроводена от необятен срив на крипто пазара. Това в допълнение понижи комерсиалната интензивност на клиентите и активите ни. " Компанията имаше към 3800 чиновници в края на предходната година и натрупа повече от 2 милиарда $ загуби, откогато стана обществена през юли предходната година. Освен това тя затваря офиси в Темпе, Аризона и Шарлот, Северна Каролина, съгласно SF Business Times.

Shopify Inc. , платформа за електронна търговия, редуцира 1000 чиновници или 10% от служащите си, сподели основният изпълнителен шеф Тоби Лутке в писмо до чиновниците на 26 юли. Засегнатите работни места включват набиране на личен състав, поддръжка и продажби. Компанията предлага 16 седмици обезщетение, кариерно образование, надбавка за преносим компютър и интернет, мебели за домакински офис и безвъзмезден акаунт в Shopify за тези, които желаят да започват личен магазин. Shopify има 10 000 чиновници, съгласно уеб страницата му.

Аудио услугата Spotify Technology SA , редуцира растежа на чиновниците с към 25%, с цел да поправя съгласно макроикономическите фактори, сподели изпълнителният шеф Даниел Ек в записка до личния състав през юни. " Вярвам, че единствено параноиците оцеляват ", сподели той по време на конферентен диалог. " И ние се приготвяме по този начин, като че ли нещата могат да се влошат, само че е мъчно да бъда нещо друго с изключение на оптимист поради това, което виждам сега. " Spotify има повече от 6500 чиновници.

Tesla Inc., производителят на електрически транспортни средства, редуцира 200 чиновници в отдела за автопилоти, защото затвори цех в Сан Матео, Калифорния през юни. Главният изпълнителен шеф Илон Мъск сподели по-рано, че съкращенията ще са нужни поради все по-нестабилната икономическа среда. В изявление за Bloomberg той сподели, че към 10% от чиновниците ще изгубят работата си през идващите три месеца, макар че общият брой на личния състав може да бъде по-висок след една година. В края на предходната година компанията имаше 100 000 чиновници в международен мащаб.
 Visteon България ще наема украински ИТ експерти
Най-големият шеф в областта на автомобилните технологии у нас търси украински ИТ експерти

Компанията търси чиновници за София, Варна и Бургас

Twitter Inc. инициира заледяване на наемането и стартира да анулира предложенията за работа през май, на фона на несигурността към придобиването на компанията от Илон Мъск. Съвсем неотдавна тя сподели, че ще редуцира офис пространството си, само че без съкращения на работни места. Компанията имаше 7500 чиновници през 2021 година
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР