Все повече пада възрастовата граница на пациентите със съдови заболявания.

...
Все повече пада възрастовата граница на пациентите със съдови заболявания.
Коментари Харесай

Проф. Веселин Петров: Все по-млади са пациентите със съдови заболявания

Все повече пада възрастовата граница на пациентите със съдови болести. Основните аргументи за това са методът на животът, стресът и некачествената храна, съобщи в студиото на Дарик проф. Веселин Петров, шеф на Клиниката по съдова хирургия във варненската болница „ Св. Марина ”. Холестеролът в неприятните му разновидности и неконтролируемата кръвна захар също могат да доведат до тежки последствия.

„ Много от пациентите идват късно, когато няма по какъв начин да помогнем. Моята рекомендация е след навършване на 40-годишна възраст хората да се подлагат на профилактични прегледи ”, означи професорът.

Клиниката по съдова хирургия в „ Св. Марина ” разполага с нова хибридна зала, където могат да се обслужват най-тежките случаи. Най-сложните интервенции са на сънните артерии и на коремната аорта.

„ През последните години съдовата хирургия във Варна се разви извънредно с помощта на образувания екип и на управлението на болничното заведение. Преди годишно се правиха сред 400 и 500 интервенции, а през 2018-та броят им беше близо 1000 ”, уточни шефът на клиниката по съдова хирургия.

Според наблюденията на проф. Петров, който е и академични учител в Медицинския университет във Варна, измежду студентите има малко искащи да специализират хирургия.

„ Специалността е доста сложна и е обвързвана с физическо и психическо натоварване, тъй като всеки ден работим с тежка патология. Младите хора избират по-леки специалности. Например, има огромен интерес към рентологията. Имаме и тежък проблем във връзка с болничните експерти. Голяма част от сътрудниците избират да са в амбулаторната процедура, където няма взимане на тежки решения и наряди ”, показа експертът.

Разширените вени са едно от най-често срещаните болести в света, а дамите страдат по-често. При дамите венозните стени са по-слаби и при бременност се уголемяват, тъй като плодът ги притиска, изясни експертът.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР