„Все повече нараства значението на комбинираните превози, с оглед осигуряване

...
„Все повече нараства значението на комбинираните превози, с оглед осигуряване
Коментари Харесай

Новата европейска директива за комбиниран транспорт на стоки ще даде тласък в развитието на мултимодалните превози

„ Все повече нараства смисъла на комбинираните транспорти, с оглед обезпечаване на по-екологичен, по-евтин и в същото време по-бърз транспорт на товарите.

Това съобщи заместник-министърът на превоза, осведомителните технологии и известията Велик Занчев при откриването на среща на високо равнище „ Мултимодален превоз за Европа ", която се организира през днешния ден в София.

Темата е част от целите на Министерството на превоза, осведомителните технологии и известията в границите на Българското председателство на Съвета на Европейски Съюз.

„ Вече започнахме преразглеждането на Директивата за основаване на общи правила за смесен превоз на артикули. Този нормативен документ е признат преди 25 години и не се ползва по един и същи метод в обособените страни членки, което не разрешава да бъде разпрострат неговият капацитет и да се осъществят транспорти с висока добавена стойност ", уточни Велик Занчев.

Европейското законодателство в тази област има потребност от проверка, с цел да послужи като инструмент за развиване на мултимодалните връзки сред съществуващите транспортни системи и построяването на нови в Европейския съюз. „ Прилагането на директивата ще се отрази директно на бизнеса в позитивен аспект, насърчавайки потреблението на смесен транспорт на артикули в границите на Съюза ", сподели още той.

Заместник-министърът уточни още, че е от значително значение прехвърлянето на товарите от автомобилния към железопътен, вътрешно-воден и морски превоз. С разтоварването на пътната инфраструктура, ще понижим доста отрицателния резултат на превоза върху околната среда и ще подсигуряваме по-голяма сигурност за хората на пътя.

„ Създаването на удобни условия за развиване на мултимодалния превоз и логистиката изисква създаване на модерни интермодални терминали на територията на пристанищата и в точките, в които се пресичат главните транспортни посоки, защото те са най-важни от всяка логистична верига ", съобщи той.

Участие в срещата взе и комисарят по превоз Виолета Булц. В обръщението си тя акцентира, че мултимодалният превоз изисква общ метод към всички типове превоз, с акцент върху плановете с висока добавена стойност.

На форума се дискутират опциите за реализиране на по-устойчиви и ефикасни транспортни и логистични вериги в Европа и отвън нея. По време на срещите се разискват железопътните и пристанищни връзки, с фокус върху построяването на интермодални терминали и прилежаща инфраструктура към тях.

Участниците показват положителни образци за изцяло довеждане докрай на транспортните коридори и създаване на изчезналите сектори.

В дневния ред на полемиките са включени и опциите за финансиране на транспортната инфраструктура сред Европейския съюз и страните от Западни Балкани.

В дебата за бъдещето на мултимодалните транспорти вземат участие министри и заместник-министри на превоза от страните от Западните Балкани и Европейския Съюз, както и представители на българските и европейски институции, свързани с превоза.

В полемиката ще се включат делегати от Европейската комисия, Световната банка, пристанищни оператори, представители на водещи европейски транспортни и логистични компании и др.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР