Все повече медии допускат евентуален отказ на британците от Брекзит.

...
Все повече медии допускат евентуален отказ на британците от Брекзит.
Коментари Харесай

Аферата Скрипал ще предотврати Брекзита?

Все повече медии позволяват възможен отвод на британците от Брекзит. Някои политици даже се надяват, че триумфът на европейската взаимност в тази ситуация Скрипал ще насърчи този отвод. Реалистичен ли е сходен сюжет?
Политологът Антъни Глийс следи пресата от родината на своя татко - Германия. Там един политик още веднъж изрази вяра, че британците ще се откажат от Брекзит в последния миг. Волфган Шойбле изрази това предпочитание в изявление за медийната група Функе по време на великденските празници. След покушението против съветския двоен сътрудник Сергей Скрипал, съобщи Шойбле, британците видяха, „ какъв брой е хубаво да не си самичък на този свят “. Те се радват на голяма взаимност и виждат, че „ Европа действа “. Последните социологически изследвания сякаш дават право на ръководителя на немския Бундестаг. Малко преди покушението над Сергей Скрипал и щерка му 47 % от британците показаха мнение, че страната им прави неточност с Брекзита. Само 42 на 100 от интервюираните считат, че решението от юни 2016 година е вярно.
Ситуация като преди Втората международна война?
Полическата класа във Англия изпитва голямо почитание към Волфганг Шойбле, само че в това отношение той се заблуждава, споделя Антъни Глийс. „ Дори болшинството британци, които желаят да останат в Европейски Съюз, са твърдо уверени, че Брекзитът ще пристигна и против това не можеш да направиш нищо, в случай че си демократ “, споделя Глийс. Придържането към решението за Брекзит е едно нещо, напълно друго е настоящето въодушевление във Англия. „ Настроението е толкоз тъмно, колкото е и зимата. А тази година зимата беше сурова, със сибирски студове. Този мраз пронизва и политическия ландшафт “, споделя политологът.
Британците са наясно, че скоро им следва нещо огромно и евентуално неприятно, само че те нямат сили да се съпротивляват против него. „ Мисля, че един ден историците ще съпоставят ситуацията с настроенията през 1939/1940 година, преди началото на Втората международна война, т.е. преди войната да пристигна в Англия “, споделя Антъни Глийс.
Партньорство за сигурност
От един месец насам английската политика се занимава с Русия и аферата Скрипал. Бившият двоен сътрудник към момента е в кома, а положението на щерка му Юлия се усъвършенства. Покушението с нервнопаралитично вещество, за което Лондон упреква Русия, докара до всеобщо взаимно експулсиране на дипломати. Над 70 английски дипломатически чиновници би трябвало да изоставен Русия, откакто Лондон първи разгласи съветски дипломати за личност нон грата. Редица европейски страни също експулсираха съветски дипломати. „ Това демонстрира, че ориста на Англия няма да се взема решение в центъра на Атлантика, а чрез доста тясно съдействие с Европа “, споделя Глийс. Според него, аферата Скрипал няма да предотврати Брекзита, само че ще окаже въздействие върху съдействието с Европа след излизането на страната от Европейски Съюз.
По време на конференцията за сигурността английската държавна ръководителка очерта посоките на това съдействие. Тя моли за нов пакт за сигурност с 27-те страни от Европейски Съюз и съобщи, че Англия ще продължи съдействието си с Европол, ще продължи да обменя данни за пасажерите в самолетите и ще сътрудничи в доста други сфери на сигурност. Тереза Мей съобщи, че европейската заповед за арест е довела до изгонването на 5000 души към днешна дата. Антъни Глийс също счита, че тематиката за сигурността си остава цетрална. Той не изключва опцията след Брекзит британците даже да засилят сътруничеството си с Европа в областта на сигурността.
Тереза Мей с укрепнали позиции
Англия ще напусне Европейски Съюз на 29 март 2019 година в среднощ. Освен в областта на сигурността, има първи инструкции и в каква посока ще се развиват връзките сред Обединеното кралство и Европейски Съюз след Брекзита. Вероятно ще има по-малко радикални промени, както се надяват доста от поддръжниците на Брекзита. Има обаче и доста неизяснени въпроси. Тази политическа неразбория, по този начин постоянно подложена на критика от Европейски Съюз, дълго време оказваше въздействие върху утвърждението за политиката на Тереза Мей. Месеци наред нейният рейтинг беше доста невисок. „ Аз също си мислех, че тя няма да се задържи дълго на власт. Но съм се заблуждавал. Тереза Мей имаше необикновен шанс “, споделя Антъни Глийс.
Аферата Скрипал осезаемо укрепи позицията на английската държавна ръководителка. „ Днес доста британци са уверени, че Путин спекулира с Брекзит и с разединението на Европейски Съюз. И това разбиране укрепва позициите на Тереза Мей. „ Тя ясно съобщи, че Путин освен се меси в „ нашата английска политика, а е подготвен и да убие английски жители в Солсбъри, с цел да ускори господството си “.
Антируските настройки в кабинета на Мей също се ускоряват. Министърът на защитата Гевин Уилямсън упрекна Кремъл, че желае да подкопае и други страни, апропо и с хакерски атаки. В коментар за " Сънди Телеграф " той написа, че Путин е „ злоумишлен “. Тоест връзките с Москва ще останат още дълго време мразовити. Европейски Съюз пък се надява на разведряване, даже и Брекзитът да е неминуем.
Източник: Дойче веле
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР