Все повече хора изхвърлят вредните химикали за почистване от ежедневието ...

Все повече хора изхвърлят вредните химикали за почистване от ежедневието

Най-добрите средства за почистване стоят в кухненския шкаф

Все повече хора изхвърлят вредните химикали за разчистване от всекидневието си и вместо това се обръщат към естествени артикули, като сода за самун и оцет, с цел да отстранен замърсяванията, да дезинфекцират повърхностите и да оставят пространства блестящи и чисти.

Защо тези артикули, които се откриват във всяка кухня, са толкова ефикасни в почистването?

Отговорът е много простоват-содата за самун и оцетът се откриват в противоположните краища на скалата на pH.

„ Когато почиствате със сода за самун или оцет, в действителност вършиме доста комплексни химически операции с молекулите “, споделя Мей Найман, професор в катедрата по химия в Държавния университет в Орегон.
Научното име на содата за самун е натриев бикарбонат (NaHCO3). Повечето хора евентуално го съединяват с готвенето, тъй като набухва тортите и хляба.

Оцетът е разводнен разтвор на оцетна киселина (HC2H3O2), създаден от бактерии по време на ферментация.

" Содата за самун е противоположното на оцета. Тя е груба и остра като него, само че разтваря органичните субстанции ", сподели Найман пред Live Science.

„ Подобно на оцета, тя не може да ви навреди, когато почиствате с нея, даже там, където държите храната си ", добавя той.
И двате кухненски продукта са ефикасни почистващи препарати, тъй като се откриват от противоположните страни на скалата на pH.

рН е мярка за това какъв брой кисело или алкално е веществото, по канара от 1 (много кисело) до 14 (много основно), с неутрална цена 7.

Чистата вода има рН 7. Содата за самун има рН от 9, до момента в който оцетът има pH 2, съгласно Геоложката работа на Съединени американски щати.
Като основа, содата за самун разтваря органични съединения като нечистотия, мазнини и други лепкави натрупвания. В допълнение, минералната конструкция на всяка парченце сода за самун обезпечава гальовен абразив за разчистване, без да оставя драскотини.

Като киселина, оцетът разгражда минералите, които се образуват от твърдата чешмяна вода, образувайки грозни петна по мивките, ваните и плотовете.

Комбинирането на двата продукта може да докара до невероятни резултати в кухнята, само че е от значение да не се смесват в равни количества, тъй като сместа би трябвало да клони или към киселинната или към главната страна на неутралната цена.

Когато содата за самун се смесва с оцет, киселината разгражда содата за самун, освобождавайки въглероден диоксид, който може да помогне за премахването на мръсотията от повърхностите.

Източник: marica.bg