Все повече банки натискат клиентите си да сключат задължителна застраховка

...
Все повече банки натискат клиентите си да сключат задължителна застраховка
Коментари Харесай

Ново 20: Искат застраховка при кредит за ремонт

Все повече банки натискат клиентите си да сключат наложителна застраховка парцел, в случай че желаят да изтеглят заем за ремонт на жилището, сподели изследване на „ Телеграф “.
В доста от трезорите това е наложително изискване, даже да желаете да вземете заем от 5000 лева
Това условие е гаранцията за застраховане на заема, заяви за „ Телеграф “  финансовият анализатор Десислава Николова от moite pari.

Според Николова преимуществото на изискването да сключите лавица при заема е, че тя се поема от банката, което води до по-нисък годишен % на разноските. Има и случаи обаче, в които застраховката се заплаща настрана.
Експертът акцентира, че когато стане дума за застраховки и сключването им е значимо хората да знаят, че банката няма право да ги задължи полиците да са при тъкмо избрана компания.
Трезорът може да работи с две или три компании, само че в случай че клиентът е сключил застраховка към този момент по друга причина, може да желае да си я резервира. В този случай той би трябвало да показа на банката съответните опасности, свързани с тази застраховка.

Ако те дават отговор на условията от трезора, тогава без значение от компанията полицата би трябвало да бъде зачетена, безапелационна беше Николова.
Тя сподели още, че когато заемът е нецелеви, не се потвърждава с документи защо ще се употребява.
Ако е целеви, за ремонт да вземем за пример, не е добре клиентът да желае да изтегли парите за това, само че да ги употребява за друго. Ако излъжете банката, тя може да откаже да ви отпусне пари, в случай че реши, че заявените данни не подхождат, посочи специалистът.

Има и банки, които нямат наложително условие, само че защото не са доста, популяризират това като промоция. Друга отстъпка, с която се хвалят някои финансови институции, е, че смъкват с към % и половина от лихвата по заема, в случай че работодателят ни превежда заплатата в същата банка. Сред офертите е да изтеглим заем за ремонт и вместо годишен лихвен % от 6,95 на 100 пада на 5,50 %, в случай че надницата ни минава през същия трезор. Други банки имат промоционални условия по таксите за разглеждане на документите за заема. При множеството тя е към 100 лева Има финансови институции, които я смъкват на половина за по-малки изтеглени суми. Други банки дават като преимущество, че при одобрение за заем преглеждат приходите на цялото семейство, а освен на индивида, който кандидатства за заема. Това усилва и възможностите за позитивен отговор, разясниха банкови чиновници.

В множеството банки минималната сума, която може да се изтегли за ремонт, стартира от 5000 лева и стига до 700 000 лева Годишният лихвен % зависи от размера на сумата, която желаете да ви дадат. Ако да вземем за пример изтеглите 120 000 лева за 30 години, тогава той ще бъде към 3 % и ще имате общо 360 погасителни вноски. Променливият лихвен % в тази ситуация ще бъде 2,89 на 100 за целия период от заема. Обикновено трезорите превеждат парите към 24 часа, откакто одобрят клиента. Таксите за предварително погасяване потеглят от 1 %, когато оставащият интервал на заема е по-голям от 1 година, и са към 0,50%, когато е по-малък.

Около 20 000 лева е междинната сума за ремонт, която са теглили клиентите особено на нашия клон, обясниха банкови чиновници от София. Според тях тази сума е повече от задоволителна за цялостно обзавеждане и ремонт на нов апартамент. Въпреки това размерът на желаните пари варира. Има и хора, които избират да изтеглят по-малка сума за по-къс интервал на погашение.

По думите на специалистите доста хора приказват с шефовете си да трансформират банката, в която им превеждат месечната заплата, с цел да се възползват от понижението, което оферират трезорите.

Цените на ремонтите не престават да порастват през зимните месеци, сподели инспекция на „ Телеграф “. Сред най-скъпите услуги са ремонтите на покриви. Само за труд, разчистване на основата, полагане на покривно фолио, както и монтаж на битомни керемиди излиза 65 лева на квадрат. Ако желаете единствено да промените старите керемиди, цената е с 2 лева по-ниска на квадрат. Гаранцията, която дават строителите, е сред 7 и 25 години според от ремонтните действия. За вътрешния ремонт цените са като предходната година. Между 24 лева и 28 лева за квадратен метър е цената за облицовка от гипсокартон според от типа на структурата. За преградна стена от гипсокартон ще ви вземат сред 35 и 80 лева, а за таван – 32-38 лева.
Източник: flashnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР