Все повече българи предпочитат еднодозовата ваксина срещу Covid-19. Toва показват

...
Все повече българи предпочитат еднодозовата ваксина срещу Covid-19. Toва показват
Коментари Харесай

Ваксината на Janssen с по-добра ефективност при Делта варианта, отколкото Pfizer

Все повече българи избират еднодозовата ваксина против Covid-19. Toва демонстрират данни на Министерството на здравеопазването за последните 4 месеца.

" В момента 300% повече от популацията са заболели от ковид, в сравнение с през същия интервал през предходната година. Произведени са 5 милиарда ваксини и са приложени върху 2 милиарда души. Имаме един огромен опит с всичко, което се случва. В общоприет аспект има решение - да се развиват РНК имунизациите, заради това, че те се създават доста бързо ", съобщи хематологът доктор Чавдар Ботев в студиото на " България заран " по Bulgaria ON AIR.

Той уточни, че е значимо да знаем каква част от популацията е преболедувало Covid-19.

" В Индия се изследва популацията и се откри, че към 2/3 от хората имат антитела. Хората, които са преболедували, боледуват 10-15 пъти по-малко в сравнение с имунизираните. Това е една група от популацията, която ние би трябвало да определим в България. Особено с еднодозовите ваксини може да реализираме един имунитет, който да защищити популацията ", разяснява още доктор Ботев.

По думите му имунизацията на Janssen е посочила доста добра успеваемост при Делта разновидността - 93%, която е по-добра даже от тази на Pfizer.

" Хората избират да си създадат една ваксина. Важно е да се употребяват иРНК имунизациите, тъй като са доста положителни. При Pfizer се откри, че се реализира имунитет, който е малко по-краткотраен, по тази причина към този момент в Съединени американски щати се приказва за наложително трета доза ", посочи още хематологът.

Специалистът е безапелационен, че ограничения би трябвало да има, само че не би трябвало да бъдат толкоз строги, колкото в избрани европейски страни, защото там се живее доста мъчно.

" В България ситуацията се задържа и ние малко в случай че съблюдаваме по-добри ограничения - да носим маски, да се опитаме да се имунизираме, всичко би било доста добре ", добави доктор Ботев.

Относно имунизацията на децата той уточни, че те не са еднородна група и има такива, които са с разнообразни болести, за които е добре да бъде сложена ваксина, защото са с нараснал риск.

" Представете си, че главната част от хората, които умират, са по-възрастни. Ние би трябвало да се съсредоточим върху тях, т.е. те да бъдат имунизирани. Ваксина като Moderna при хора на 69 година обезпечава имунитет за 3 месеца, т.е. след третия месец нямаме антитела. Това са хора, които би трябвало да се пазят и ние би трябвало да ги ограничаваме ", изясни хематологът.

Ботев посочи, че имунизацията като цяло е била ориентирана към по-възрастните, а при Делта разновидността има специфичност, че количеството вируси в горните дихателни пътища е от 1000 до 3000 пъти по-голямо и надлежно се заразяват повече деца.

Хематологът означи, че в реалност съществуват лекарства, които са доста ефикасни против Ковид-19.

" Съществуват няколко медикаменти, които са доста ефикасни. Но едно лекарство е налично тогава, когато е на пазара. Трябва доста сериозна финансова институция да застане зад него и да го докара до край. При това лекарство шансове има, тъй като с изключение на от Израел е подкрепено и от Гърция. Те са във фаза 3 и данните фактически са доста положителни ", посочи доктор Ботев пред Bulgaria ON AIR.

Хематологът сподели, че август и септември са месеците, в които витамин D е най-голям в тялото и хората боледуват минимум от вирусни болести.

" Ние сега сме изправени против най-силния имунитет, който имаме през годината. След септември може да се чака един доста огромен скок. Сега е времето да се имунизираме, с цел да може да влезем с положително равнище на колективен имунитет ", акцентира той.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР