Все повече българи посягат към спестяванията си, за да покриват

...
Все повече българи посягат към спестяванията си, за да покриват
Коментари Харесай

Кредитен консултант: Още следващата седмица започва повишаване на лихвите

Все повече българи протягат ръка към спестяванията си, с цел да покриват битовите си сметки, регистрират кредитни консултанти, предава " България он Ер ". От началото на годината най-ниските спестовни сметки на българите са се стопили с 20%. Анализаторите предвиждат, че инфлацията ще продължи да стопява по-малките спестявания, изключително през есенно-зимния интервал, най-много при хората с по-ниски приходи. 

Прибягваме ли от ден на ден към заеми поради възходящите цени и високата инфлация, разяснява Тихомир Тошев, кредитен съветник: 

" Със сигурност прибягваме по-често към заемите, само че към момента не поради високата инфлация. Тази година ще бъде рекордна във връзка с тегленето на заеми в България. Бием върха от предходната година, може би с към 30% ще нарастне размера на ипотечните заеми, с към 27-28 % - на потребителските заеми по отношение на миналата година. 

Тегленето на заеми, с цел да запълваме дупки в фамилния бюджет, е доста неверна политика. Съветвам хората да се пазим от това. Идва тежка зима, само че надали чак толкоз тежка, колкото чертаят политиците. Ще стартираме да посягаме към бързите заеми, което също е неверна политика. При банковото кредитиране също има хора, които пълнят дупки или сплотяват остарели отговорности.

Времето на ниските лихви свърши. Лихвите потеглят нагоре и в този момент е най-хубавият миг да се изтегли един заем, който да сплоти всички тези при по-добри условия. Още другата седмица ще забележим първите банки, които ще покачат лихвите си по заемите за нови клиенти. По изтеглените заеми и главно по ипотечните, това може да се случва два пъти в годината съгласно пазарните показатели. " - разяснява специалистът.  
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР