Все повече българи избират да пътуват в България. През миналата

...
Все повече българи избират да пътуват в България. През миналата
Коментари Харесай

Ангелкова: Очакваме над 450 000 сънародници да пътуват по Великден

Все повече българи избират да пътуват в България. През предходната година сънародниците ни са осъществили към 9 млн. нощувки в местата за настаняване с 10 и повече кревати. Това сподели министърът на туризма Николина Ангелкова по Дарик радио, представена от БГНЕС.
Тя акцентира, че една от главните политики на Министерството на туризма е поощряване на вътрешния туризъм. Само през лятото в интервала юли-септември близо 2 млн. български жители на 15 и повече години са осъществили туристически пътувания. От тях над 1,6 млн. души са избрали да посетят място в страната и под 300 хиляди са пътували зад граница. Около 29 % от пътуващите българи в страната избират къде да отседнат на основата на това дали има културно-исторически обекти, изясни още министърът. И добави, че първата акция, която бе осъществена от ведомството беше за културно-историческия туризъм. При осъществяването ѝ бяха основани 8 културно-исторически дестинации, за които има онлайн карти и брошури на 6 езика. Това докара до нарастване сред 10 и 90% в визитите на туристическите атракции, съобщи министър Ангелкова. Тя добави още, че превръщането на България в целогодишна дестинация е съществена цел на министерството.
Очакваме над 450 000 български жители да пътуват към идните празници по Великден , съобщи министърът. И посочи, че в тях влизат пътуванията в страната и в чужбина. Основно се възнамерява пътуванията да са ориентирани от огромните градове в страната към дребните и селата. В същото време предвиждаме да има и доста задгранични гости, които ще се насочат основно към по-големите градове, съобщи министър Ангелкова. И добави, че се надграждат опциите за балнео- и СПА туризъм. Започна основаването на 7 балнео- и СПА дестинации, които ще обзет цялата територия на страната. Разработва се и втория стадий на капиталовата карта, с която се улесняват и предизвикват вложенията в туризма. Отделно стартираха и полемиките по взаимния план с Министерство на земеделието, храните и горите – „ Сподели България”, който включва 12 винено-кулинарни дестинации, осведоми министър Ангелкова.
Тя посочи, че с всички тези начинания чакаме да се разширят крилата на сезона и от ден на ден туристи да се привлекат към пътувания отвън дейните месеци. Има основан и Регистър на фестивалите и събитията, в който са вписани 1278 събития и фестивали, от които 99 с интернационално значение и 358 с национално. Той може да се откри на формалната страница на министерството, ще създадем и специфичен QR код, с цел да улесним още повече туристите, съобщи министърът.
Относно продължаващия зимен сезон министърът заяви, че визитите на задгранични туристи са близо 895 хиляди в интервала декември 2017 година – януари 2018 година и се усилват със 17% по отношение на същия интервал година по-рано. Очакваме и за другите месеци от сезона да реализираме повишаване, разяснява още тя.
На въпрос за Единната система за туристическа информация министър Ангелкова отговори, че въвеждането ѝ е основен приоритет на държавното управление и министерството. И изясни, че комисията би трябвало до месец и половина да избере реализатор. Предвижда се до края на годината единната система да проработи, в случай че няма закъснение на процедурата от обжалвания.
Смятаме, че е значимо и належащо основаването на туристически инспекторат към министерството, сподели министър Ангелкова. Той ще дава отговор за последващия административен надзор и по този метод контролът за качеството на туризма ще бъде непрестанен. Тя даде образец с хотел „ Чифлика Палас и Спа Резорт” в троянското село Чифлик, който би трябвало да бъде затворен, само че с цел да се подхващат дейностите за лишаване на звезди, би трябвало да има сигнал до министерството от Комисия за отбрана на потребителите (КЗП). Хотелът два пъти е проверяван от КЗП и при тези инспекции е открито, че липсва фризьорски салон и даже ваза, само че не вазата интересува туристите, за тях е значимо, че стаите са в мазето, има влага по стените и паднали тавани, разяснява министърът. Точно това е установено при инспекция на Министерство на туризма по отношение на постъпили сигнали. От думите ѝ стана ясно още, че чака писмо от КЗП с предложение за процедура по лишаване на звездите на „ хотела на ужасите”, тъй като такова е условието на Закона за туризма. Ако министерството имаше опция за следващ административен надзор, нямаше да чака сигнали, а ще прави непрекъснати инспекции както прави при морските плажове, добави министърът.
Общо 328 инспекции на плажове е направило Министерство на туризма през предходната година. Наложените неустойки са 93 хиляди лева, като всички са събрани. Отделно са формирани наказателни постановления за 70 хиляди лева През 2017 са събрани наказания от предходни години в размер на 131 хиляди лева Общо събраните средства са 224 хиляди лева
За потърпевшите българи в Египет министърът сподели, че туроператорът Абакс е реагирал навреме и е постъпил правилно, като околните на потърпевшите незабавно са известени . Туроператорът е алармирал неотложно застрахователя, тъй че да се реагира оптимално бързо, посочи още тя. Министър Ангелкова уточни още, че всеки може да ревизира и би трябвало да го прави, дали определеният от него туроператор има застраховка и дали е регистриран в Националния туристически указател.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР