Все по-рядко чуваме позитивни бизнес новини в контекста на успешно

...
Все по-рядко чуваме позитивни бизнес новини в контекста на успешно
Коментари Харесай

Българската компания Булсатком с пример за историческа бизнес трансформация

Все по-рядко чуваме положителни бизнес вести в подтекста на сполучливо усвоени и високоефективни задгранични вложения в България, изключително на фона на социално-икономическата световна рецесия през последната година и половина. Пример за сполучливо приключила финансова и оперативна промяна е най-големият оператор за разпространяване на платена телевизия у нас - " Булсатком ".

Операторът е още веднъж водач в предлагането на новаторски артикули, като при започване на лятото показа своето Android TV устройство b-box. Услугата е поръчката на компанията да се причисли към по този начин наречената " суперагрегация " - нов бизнес модел, при който операторите агрегират в пакетни дисконтирани предложения медийни приложения вместо ТВ канали. В околните месеци на нашия пазар чакаме от " Булсатком " да излязат предложения като пакетен абонамент на стойност 10-12 лева на месец, включващ да вземем за пример DAZN (водещата стрийминг услуга за спорт на живо), смесен с музикална платформа като Spotify (един от водачите за музикално съдържание), HBO Go и други.

" Булсатком " подсети за водещата си роля и с други съществени промени. След съвсем 6-годишна пауза, дистрибуцията на каналите на HBO бе възобновена за клиентите на " Булсатком ". В същия интервал за първи път на българския пазар се появи и Eurosport в 4K качество дружно с поп-ъп каналите, отдадени на тенис шампионата Уимбълдън. Към портфолиото на " Булсатком " бяха добавени и HGTV на Дискавъри, както и BBC Earth.

Към днешна дата " Булсатком " е постоянен водач в сегмента на разпространяване на платена телевизия - компанията е нормализирана след редица рецесии, пред които е изправена през годините.

През 2017 година операторът изпада в неспособност да обслужва заемите си, с които е финансирал изстрелването на личен спътник, както и построяването на 4G мрежа. Кредиторите, измежду които е и Европейската банка за възобновяване и развиване (ЕБВР), предизвикват развой по финансово преструктуриране, който притегля водещи институционални вложители. Сред тях са " Блекрок ", фондът за незабавни възстановителни вложения " Блентайър ", както и Българската банка за развиване. Констелацията от нови институционални вложители, дружно с Европейска банка за възстановяване и развитие, вземат решение да затвърдят присъединяване си в тази инвестиция. Те получават и преобразуват дълга и внасят пресен капитал от над 30 милиона еврo, особено ориентирани към финансово стабилизиране и вложения вътре в компанията. Така " Булсатком " съумява да оцелее, покривайки отговорностите си към ТВ каналите - снабдители на наличие, и всички други контрагенти с просрочени отговорности - и възвръща постоянното погашение на възнагражденията на чиновниците на компанията.
 Станислав Георгиев, основен изпълнителен шеф на
Станислав Георгиев, основен изпълнителен шеф на "Булсатком "

През октомври 2019 година сполучливо приключва процесът по финансово преструктуриране и институционалните вложители се трансформират в съществени акционери на компанията, оставяйки 20% дял на един от създателите на компанията - Пламен Генчев, към който упованията са да взе участие в оперативното възобновяване. Другият съучастник Максим Заяков е оставен без присъединяване в " Булсатком ", като на него са трансферирани активите на новоизстреляния спътник, както и компанията, ангажирана с производството на сателитни приемници. През интервала на финансово преструктуриране, приключил през октомври 2019 година, " Булсатком " е съвсем неподвижен оперативно, не са закупувани приемници за нови клиенти или замяна на дефектирали. Старото управление на компанията към момента поддържа създателите на " Булсатком ". В знак на митинг огромна част от тях напущат, което в допълнение дестабилизира оперативно компанията и нейните благоприятни условия да обслужва дейно клиентите си. Всичко това води до съществени вреди към бизнеса - до края на 2019 година " Булсатком " губи забележителен брой клиенти на платена телевизия.

Тази обстановка допуска, че е нужна и оперативна промяна за стабилизация на бизнеса и компанията като цяло, както и възобновяване на позицията на оператора като водач на пазара.

Това е моментът в който " Интеграл Венчър Партнърс " афишират, че вършат стратегическа инвестиция в " Булсатком ", като се включват в финансовата конструкция на компанията. Основателите на " Интеграл " са познати имена в капиталовия бранш, които имат и забележителен опит в телекомуникационната и медийна промишленост. Основаващ сътрудник е Стефан Цветков, който преди е работил и в различен огромен фонд. Сред другите сътрудници са и Барна Папай, Марко Хинич и различен българин - Евтим Чесновски. Именно тогава отпред на компанията застава Станислав Георгиев - българин, с предишна кариера и жителство в Австрия, с интернационален опит в телевизионната и медийна промишленост. Дълги години е управлявал екипа, който дава отговор за медии, телевизия и наличие за пазарите на А1 Групата. А по-късно, в годината преди да поеме " Булсатком " работи по основни планове в областта на разпространяване на платена телевизия в Германия, Белгия и Близкия изток.

В разгара на международната пандемия, Станислав Георгиев се релокира в София и съумява със съдействието на интернационалните институционални вложители да притегли мениджърски екип от потвърдени експерти в България. Така " Булсатком " се трансформира в единствената компания измежду водачите в бранша, където на водещи позиции са определени единствено българи с впечатляващ интернационален опит, експертни знания и умения.

Начело на компанията са основният търговски шеф Добромира Маринчева, Мирослав Младенов - Главен механически шеф, Калина Славова - Главен финансов шеф, Гергина Кьосева - Главен юридически шеф, Нейчо Величков - Главен действен шеф и Милена Хаджииванова - Главен шеф човешки запаси.

Само за година и половина новият мениджърски екип завършва сериозна оперативна и финансова промяна, следвайки най-хубавите европейски стандарти. На фокус са грижата за потребителско прекарване, обогатяване на телевизионното портфолио, развиването на технологиите и прибавяне на стойност към целия пазар и, не на последно място, ясно осъзната отговорност към чиновниците на компанията - основаване на постоянна организационна среда, постоянно погашение на хонорари, въвеждане на целеполагане и редица други.

" Още в самото начало, нашата цел беше да възвърнем лидерските позиции на " Булсатком " и да отстраним всички отрицателни практики, останали от предишното, като да вземем за пример укриването на същинския брой клиенти, неналичието на надзор върху съществени процеси като доставяне и подписване на контракти, накриво показване на финансовото положение на компанията във финансовите доклади. ", споделя Станислав Георгиев, основен изпълнителен шеф на " Булсатком ".

От началото на април 2020 година до момента под управлението на Станислав Георгиев в компанията текат над 90 паралелни трансформационни плана в трансформационна стратегия наречена DRIVE-X.

Резултатите не закъсняват:
За последната година компанията уголемява сателитния си потенциал с спомагателен транспондер и пуска нови HD канали с високо качество; Стабилизира потребителската си база и минимизира броя на напускащите сателитни клиенти, с помощта на възобновеното съоръжение, новото ТВ наличие и специфичните промоции за лоялни клиенти; В компанията е направено организационно преструктуриране и въвеждане на напълно централизирана организационна конструкция (наследявайки 11 самостоятелни района с разнообразни практики и процеси и функциониращи като обособени фирми). Всичко това не стопира до тук и с този ритъм и метод на ръководство, " Булсатком " затвърждава лидерската си позиция освен като потребителска база, само че и като въвеждане на нови артикули и услуги, напълно съобразени с потребностите на пазара. Инвеститорите на " Булсатком " дефинират този план като знаков за района на Централна и Източна Европа и техните бъдещи проекти за вложения се базират точно на техния опит с компанията. Днес тяхната задача по рефинансиране, възобновяване и подсилване е сполучливо приключена.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР