Все по-привлекателно за чужденци става хайрединското село Рогозен, съобщиха от

...
Все по-привлекателно за чужденци става хайрединското село Рогозен, съобщиха от
Коментари Харесай

Чужденци се радват на спокойствието и красотата в село Рогозен

Все по-привлекателно за чужденци става хайрединското село Рогозен, оповестиха от локалната администрация. Чуждестранни жители купуват къщи в селото и споделят, че тук животът е спокоен, а красивата природа радва очите им. Имоти имат десетки, главно белгийци, само че също по този начин французи и англичани. Много от тях заживяват за непрекъснато в селото, споделя кметът Пламен Кюковски.
Паметен знак, указващ мястото, на което е намерено Рогозенското богатство пък от ден на ден притегля фенове на културния туризъм. В селото даже могат да покажат и копия на антиките, подарени от софийската компания „ Зографов и наследник “. Семейната компания за първокласни дарове е потърсена от кмета Пламен Кюковски. Майсторите разбирайки, какво ще би трябвало да изработят посещават Рогозен и персонално подаряват антиките.
В селото живеят над 900 поданици, за тяхно улеснение е оголен през март пункт за доставка на медикаменти. Чрез него локалните в работни дни демонстрират предписаната им рецепта и на идващия ден получават медикаментите.
В Рогозен има 5 огромни арендатори, с над 1000 декара земя, като при тях има сезонни служащи, само че и близо 20 индивида с непрекъсната претовареност. Има и няколко животновъдни ферми. Будна активност развива локалното читалище, към което работи самоинициативен състав.
Не са изключение и проблемите, на които търси решение управникът.
„ Имаме двама назначени по стратегии, които поставят грижи за петима наши съграждани. Нямаме обаче хора назначени към кметството, на които да разчитаме за поддръжка на селото. Липсват стратегии за претовареност, по обществената има краткотрайно трудещи се, само че за парите, които получават у тях няма предпочитание за работа. Топъл обяд също не се обезпечава в селата от нашата община. Спирката ни е в безобразно положение, подадохме искане за финансиране от бюджета, само че все още такова не е отпуснато. Друг сериозен проблем е каналът, който прекосява по дължина селото. Има потребност от главно разчистване и ремонт, тъй като при всеки дъжд връща вода. Наводнява и селската чешма, строена преди над 100 години. Сградата на учебното заведение в селото, което не работи от близо 20 години се разрушава и става обект на вандалски нападения. Огромен интерес има към детската ни градина. Тя е филиал на тази в Хайредин. Посещава се от над 30 деца, само че е за повсеместен ремонт. Преди време позакърпихме покрива, само че си има потребност от сериозна работа по постройката “, разяснява Кюковски.
Тази събота с прекрасен концерт ще се означи съборът на Рогозен. Празничната стратегия стартира в 19.30 часа на площада. Гост реализатори ще бъдат Боби Савов и Ванеса Богданова.
„ Нека всички да са живи и здрави и да си оказваме помощ сами, тъй като няма на кой различен да разчитаме “, пожела Пламен Кюковски.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР