Все по-нашумялата тема за бъдещето на дигиталните плащания, отвореното банкиране,

...
Все по-нашумялата тема за бъдещето на дигиталните плащания, отвореното банкиране,
Коментари Харесай

Блокчейн технологиите и разплащанията с криптовалута - част от бъдещето на банковия и финансов свят

Все по-нашумялата тематика за бъдещето на цифровите заплащания, отвореното банкиране, блокчейн технологиите и разплащането с криптовалута бяха измежду значимите тематики, които бяха сложени в центъра на второто цифрово издание на конференцията Tech of Tomorrow на Investor.bg. По време на разгорещена полемика през вчерашния ден в студиото на конференцията специалисти в областта на финансите, комерсиалното право и криптовалутите разясниха кои са най-важните въпроси пред развиването на банковия и финансовия свят и бяха безапелационни: блокчейн технологиите са неизменима част от бъдещето на бранша, стига обаче да има съответни регулации за тях. Друг фактор, който се чака да дефинира до каква степен банките ще " прегърнат " блокчейна, е отвореното банкиране, което обаче изостава на европейско равнище.

" Отвореното банкиране е оня пласт сред клиента и новите технологии, който дава опция всички нововъведения в региона на цифровите разплащания да бъдат свързани с нашите данни ", разяснява Галя Димитрова, ръководещ съучастник на IRIS Solutions.

Борислав Диков, шеф отдел " Дигитално банкиране " в Пощенска банка, също е на мнение, че " то ще докара до по-добри условия и усъвършенстване на процесите, по-лесна и бърза кредитна оценка, както и по-добри благоприятни условия за основаване на самостоятелни условия за всеки клиент ".

По тематиката за дигитализирането на безконтактните заплащания, Диков изясни, че те са във напредък, а пандемията от ковид е изиграла роля в увеличението им, само че генерално наклонността е почнала доста преди пандемията. " Дигитализирането на безконтактните заплащания е наклонност от години. Просто пандемията го форсира. Странното е, че онлайн банкирането в България е едвам 7-10% ", сподели той.

Адвокат Димитър Калдамуков обаче изрази малко по-различно мнение. Според него българските консуматори употребяват банките главно за депозити и мъчно може да се приказва за интерес към отвореното банкиране от страна на българите.

С остра позиция във връзка с това за какво българските банки не позволяват заплащания от и до криптоборси в полемиката се включи и Давид Бонев, съосновател и финансов шеф на BoneX - цифров порфтейл, който разрешава пазаруване и пласиране на криптовалутаи. Според него блокчейн технологиите осигурявали по-бързо, по-сигурно и по-евтино изпращане на транзакции когато и да е.

" Те минават през доста по-сериозна инспекция на произхода на средствата, само че все пак не се позволяват. Според мен повода е, че банките са тромави и мудни с въвеждането на нововъведения и нищо от това което вършат в този момент не доближава и 1/10 от опциите на блокчейн ", съобщи Бонев.

Той акцентира, че блокчейн технологиите са предпазени от хакерски офанзиви, а биткойнът е напълно децентрализиран, което е част от преимуществата на новата цифрова валута.

" 1,8 милиарда души по света нямат достъп до банкови услуги, само че благодарение на един телефон интернет, може да се изпратят пари посредством блокчейн и крипто. Човек с 10 $ може да бъде вложител и част от международната стопанска система ", изясни Бонев.

Адв. Димитър Калдамуков напомни, че следва регулация на биткойна тази година, който " най-вероятно ще отвърже ръцете на по-консервативните институции " и ще наложи всеки, които ръководи криптоактиви, да бъде лицензиран.

Галя Димитрова пък беше безапелационна, че посоката във финансовия бранш е ясна - отбрана на потребителя, по какъв начин той да управлява финансовата си информация и да я получи назад.

По време на полемиката специалистите разискаха и технологиите и биометрията в областта на банките и финансите, които трансформират разплащанията. В студиото на Tech of Tomorrow Борислав Диков съобщи, че скоро Пощенска банка ще даде опцията на клиентите си да се разплащат с QR код. " С биометрията могат да се избегнат доста измами, кражба на еднаквост. Проблемът е, че крайният клиент не вдъхновен от това да се употребяват и съхраняват биометричните им данни ", разяснява специалистът от Пощенска банка.

Големият въпрос при разплащанията с биометрични данни съгласно адв. Калдамуков е обвързван със съхраняването на персоналните данни на потребителите.

Цялата полемика от второто издание на конференцията на Investor.bg Tech of Tomorrow може да гледате на запис на платформата Investor Media PRO, която Investor Media Group започва като част от акцията за отпразнуване на 20-ия празник на Investor.bg. Конференцията ще се излъчи и в ефира на Bloomberg TV Bulgaria на 17 април, от 18:30 часа.

Третото онлайн издание на Tech of Tomorrow ще се организира на 21 април, от 14:15 часа, онлайн на и на www.investor.bg/live. То ще прегледа бъдещето на IoT технологиите, изкуствения разсъдък, облачните услуги и осведомителната сигурност.

Tech of Tomorrow се организира с генералната поддръжка на Алтерко и BoneX. Основни сътрудници са Accenture, Sirma и FANUC. Събитието се провежда с поддръжката на Siemens, Пощенска банка, Sofline, Atos, Леново България, Dental Care Center, Индустриален Холдинг България.

Медийни сътрудници на събитието са Bloomberg TV Bulgaria, Money.bg, " Мениджър " и Kaldata.com.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР