Все по-лесно се намират наркотиците в Европа, кокаинът излиза на

...
Все по-лесно се намират наркотиците в Европа, кокаинът излиза на
Коментари Харесай

Наркотиците в Европа - все повече, по-достъпни и смъртоносни


Все по-лесно се намират опиатите в Европа, кокаинът излиза на предна позиция, само че по този начин безпроблемно се намират и новите психоактивни субстанции като синтетични опиоиди- изключително производни на фентанила с огромна мощ на деяние. Те са изключително известни измежду маргиналните групи, в това число измежду лишените от независимост.

Изводите са направени в тазгодишния Европейски отчет за опиатите на Европейския център за мониторинг на опиати и наркомании в Лисабон. Докладът е показан в Брюксел и обобщава данни от всички страни- членки на Европейски Съюз, както и Норвегия и Турция, съобщи кореспондентът на БГНЕС.

Повече от 92 млн. възрастни в Европейски Съюз (на възраст сред 15 и 64 години) са опитвали противозаконни опиати през живота си, а през 2016 година почти 1,3 млн. души са били лекувани за приложимост на противозаконни опиати. Все по-голяма роля в разпространяването на опиатите играе он лайн пазарът.

Най- известният опиат в Европа е кокаинът, който през днешния ден е най- чист спрямо последното десетилетие. Около 2.3 млн млади европейци го използват. Отглеждането на кока и производството на кокаин в Латинска Америка се уголемяват, а пазарът в Европа резервира своя мащаб със забележката, че е много по- наличен отпреди. Цената му на едро се резервира, само че на дребно сега е най- висока спрямо преди. Тенденцията се резервира, макар покачвания брой конфискации на този опиат - 98 000 през 2016 спрямо 90 000 през 2015 година. Най- доста кокаин се използва в Белгия, Нидерландия, Испания и Обединеното кралство. В Източна Европа са регистрирани дребни количества. За района, в който попада и нашата страна, водещо място заемат амфетамините. Освен кокаина, поради който през 2016 година профилирано лекуване са потърсили 67 000 пациенти в Европа, паника буди и фактът, че към 8 300 пациенти са потърсили лекуване от крек. Докладът регистрира промени и в трафика на кокаин в Западна Европа- Иберийският полуостров, до момента съществена входна точка за изпращаните по море колета, стартира да отстъпва мястото си на северните пристанища.

Европа с изключение на значим пазар за противозаконните опиати, от ден на ден става и индустриален район, излиза наяве още от годишния отчет. Улесненият достъп до пазара и минимизиране на риска от залавяне по границите, както и нововъведенията на индустриалния способ водят до появяването на редица противозаконни лаборатории за преправка на кокаин, за произвеждане на екстази и метамфетамини, както и дефинитивни стадии от производството на амфетамини. Някои от синтетичните опиати, създавани в Европейски Съюз, са предопределени за външни пазари.

Канабисът е все по този начин наличен и всеобщо използван в Европа, а изменящите се политики по отношение на него в други страни, раждат нови провокации. В Европа се създава все по-силен, на което дават отговор и производителите му отвън Европейски Съюз, нормално от Мароко и силата на деяние на канабиса- смола, внасян оттова, също се покачва. Интересно, че новите психоактивни субстанции, познати у нас като дизайнерски дроги, които всекидневно се създават в Китай и се внасят в Европа единствено за пакетиране, в някои случаи се създават на територията на Стария континент. През 2016 година към 17.2 младежи са употребявали канабис, а към 1% от възрастните го одобряват всеки ден. Канабисът е обвързван със 77% от общо 800 000 случая на правонарушения, най- постоянно владеене, той е и най- доста иззетият опиат. След като някои страни в Северна и Южна Америка легализираха използването на канабис, пазарът стартира да ражда нововъведения в създаването на артикули от него- да вземем за пример " електронни течности", артикули за консумация и разновидности с огромна мощ на деяние. Засега в Европа канабисът си остава отвън закона, само че трендовете в това отношение се наблюдават деликатно.

Що се отнася до дизайнерските дроги, тяхното многообразие, което се разви бурно в предходните години, бележи прочут застой, по тази причина пък стават от ден на ден данните за вредите от тях. Тези субстанции

включват синтетични канабиноиди, опиоиди, катинони и бензодиазепини и в огромната си част са недосегаеми за закона. През 2017 година се появиха 51 нови дизайнерски дроги- почти на месец по едно. Към края на 2017 година в Европа се популяризират към 670 типа дизайнерски дроги. Без подозрение, те са рискови, водят до остри отравяния и смъртни случаи. Най- огромната група, продавани като " растителни смеси за пушене", са най- постоянно иззети. Напоследък се появяват нови синтетични опиоиди с огромна мощ на действие- изключително производни на фентанила. Те имитират действието на хероин и морфин и се оферират в нови форми- да вземем за пример спрей за нос. Често се продават като естествените опиати или се смесват с тях. От 2009 година насам в Европа са открити 38 нови синтетични опиоиди, последните три са през предходната година. Особено рискови са производните на фентанила, които сега провокират рецесия в Съединени американски щати и прекомерно евентуално ще се пренесат и в Европа.

Тазгодишният Европейски отчет за опиатите слага във фокуса на вниманието местата за отнемане от независимост и здравните грижи. Достъпността и използването на опиати в пандизите се оказва проблем освен на България, доста европейски страни записват същото. Без полагането на никакви здравни грижи за лишените от независимост, те носят огромния риск от свръхдоза след освобождението си или заразяването с вируса на ХИВ. Най- постоянно до пандизчиите попадат синтетични канабиноиди, които се вкарват по всевъзможни начини- включително втечняване и разпространяване върху хартия или текстилно произведение. Засичането им също е доста мъчно.

Настъпването на он лайн пазара на опиати не е учудващо при развиването на актуалните информационни технологии. Макар физическият пазар в Европа към момента да държи преобладаващо място, ролята на обществените мрежи пораства.

Въпреки всички ограничения, които обособените страни вземат, броят на смъртните случаи от свръхдоза в Европа пораства. Европейският мониторингов център за опиати следи всички страни, членки на Европейски Съюз, както и Турция и Норвегия. В последните четири години смъртните случаи се усилват - през 2016 година вследствие на свръхдоза, свързани най-вече с използването на хероин и други опиоиди, съчетани с алкохол и бензодиазепини, са умряли над 9 000 души. /БГНЕС
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР