Все по-голяма част от населението се оплаква от безсъние поради

...
Все по-голяма част от населението се оплаква от безсъние поради
Коментари Харесай

Не правете тези неща късно вечер

Все по-голяма част от популацията се оплаква от бодърствуване заради куп аргументи, най-често свързани с все по-забързания метод на живот в нашето съвремие. Стресът и тревогата са неизменима част от всекидневието ни и те повлияват доста на качеството на съня ни.

Но с изключение на напрежението, има и доста други фактори, които могат да са причина за безсънието. Понякога ги вършим неумишлено и не знаем, че имат сходен резултат, написа Флагман.

Ето и кои са те:

Пушене

Пушенето директно преди лягане не е по никакъв начин целесъобразно, защото никотинът също има тонизиращ резултат, сходно на кофеина. Специалистите поучават дейните пушачи да се въздържат най-малко 2 часа преди лягане, с цел да си обезпечат първокласен и спокоен сън.

Тежка физическа активност

Дори и да си мислите да вземем за пример, че една сериозна и изтощителна подготовка ще ви накара да спите като бебета, това не е напълно правилно. Нервната ни система в тази обстановка е превъзбудена, а също и нашата мускулатура, което може да провокира неспособност да заспим елементарно или пък да се будим постоянно през нощта. Ако по-късно пък си вземете и парещ душ, в допълнение ще попречите на лесното заспиване.

Пиене на доста вода

Хидратацията безспорно е значима за нашето тяло, само че в случай че директно преди лягане изпием огромно количество вода, е допустимо да нарушим здравината на съня си, защото може да ни се наложи да посещаваме постоянно тоалетната да вземем за пример.

Дрямка късно денем

Ако се чувствате доста изтощени денем, една къса сънливост би ви помогнала да презаредите силите си, само че тя не трябва да е доста късно и да вземем за пример след 18-19 ч вечерта. Така ще ви е доста по-трудно да си легнете в точния момент през нощта.

Творчески интензивности

Ако сте пели, танцували, слушали мощна музика или пък сте правили друга вълнуваща активност късно вечерта, вие ще сте прекомерно превъзбудени, с цел да заспите обикновено. Вълнението обаче провокира отделянето на ободряващи биохимикали в тялото, което не е във ваша изгода в този случай.

Използване на мобилни телефони, преносими компютри и други

Специалистите поучават да оставим настрани телефона си и всички други електронни устройства най-малко 30 мин преди лягане. Те излъчват синя светлина, което поддържа нервната ни система дейна и възпира отделянето на хормона на съня - мелатонин.

Прием на лекарства

Някои типове лекарствени артикули имат въздействие върху качеството на съня ни. Сред тях се подреждат болкоуспокояващите, антидепресантите, противовъзпалителните медикаменти и други, чийто резултат пречи на дълбокия сън и може да провокира чести събуждания.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР