Все по-голям брой здравни системи поставят акцента върху продуктите с

...
Все по-голям брой здравни системи поставят акцента върху продуктите с
Коментари Харесай

Бъдещето на пушачите: Намаляването на вредата печели поддръжници

Все по-голям брой здравни системи слагат акцента върху продуктите с понижен риск. Това се отразява и в признатите регулации, написа Матиас Валенфелс във втората част на изследването си за новите бездимни произведения, оповестена в профилираното немско издание " Ерцте цайтунг " ( Ärzte Zeitung – или " Лекарски вестник " ). Тук можете да прочетет първата част.

Тютюневата промишленост от дълго време създава произведения с модифициран риск спрямо стандартните горими цигари. Този различен метод за понижаване на вредата за пушачите, които не желаят или не могат да се откажат от пушенето, притегля от ден на ден интереса и на регулаторните органи.

Един образец е регулаторният орган в Съединени американски щати - Агенцията по храни и медикаменти (АХЛ), която се пробва да наложи смяна на парадигмата за контролиране на тютюна и никотина, посредством тютюневите произведения с модифициран риск (ТИМР). Тази категория артикули е планувана в законодателството през 2009 година Централен детайл от новата тактика за битка с тютюнопушенето през идващите години, оповестена от АХЛ през 2017 година, си остават никотинът и неговият капацитет за пристрастяване.

Но що се отнася до детайлите, АХЛ вкарва едно фино разграничаване. Макар че отбелязва общия риск от взаимозависимост към никотин, Агенцията показва, че главният риск е обвързван с горенето на тютюна в цигарата – и този развой на горене поражда рисковете за здравето. Затова в този момент Агенцията натъртва и на контрола на нездравословното влияние и на стимулиране на новаторски системи за нагряване, при които тютюнът се изпарява до освобождение на никотина.

За да получат утвърждение за тютюнево произведения с модифициран риск (ТИМР), производителите следва да потвърдят на АХЛ, че продуктите, като да вземем за пример снус, електронни цигари или тютюневи произведение с нагряване, са по-малко нездравословни от стандартните тютюневи произведения или че са със доста понижен рисков профил във връзка с болести, свързани с пушенето. Изделията следва да освобождават по-ниски концентрации на нездравословни субстанции или въобще да не съдържат такива.

Според АХЛ сред 2011 година и 2017 година са подадени 35 заявки за ТИМР, като всички са или отхвърлени, или оттеглени. Кандидатите не съумяват да показват научни доказателства за понижена щета.

В момента " Филип Морис Интернешънъл " има подадено заявление за утвърждение на системата за нагряване на тютюн IQOS като тютюнево произведения с модифициран риск, а " Р. Дж. Рейнълдс Табако " чакат утвърждение за шест типа снус с марка Camel.

Независимо от това, потребителите би трябвало да се вслушат в решенията на АХЛ, тъй като " златният стандарт " е в действителност равностоен на отхвърли от приложимост.

Професор Бернхард-Михаел Майер, токсиколог и фармаколог от Университета в Грац, е на мнение, че електронните цигари и изделията с нагряване са " историческа смяна в метода за понижаване на вредата от тютюна ". Според него огромният брой лабораторни проучвания, клинични изследвания и общо над " 100-те милиона години на приложимост на изпарители " без регистрирани нездравословни резултати демонстрират ясно позитивните последици от прекосяването от цигари към артикули с понижен риск. Подобно на Майер, от ден на ден специалисти по зависимости и по публично здраве се афишират в поддръжка на методите за понижаване на вредата като сериозна опция. В напътствията, издадени от Британския народен институт за здраве и добра здравна грижа по отношение на намаляването на вредата от тютюна, се споделя, че " токсините и карциногенните субстанции в тютюневия пушек, а не никотинът, са главен извършител на гибел и болести. "

На този стадий Коалицията против тютюнопушенето (ABNR, Aktionsbündnis Nichtrauchen) и Германският център за проучване на рака (Deutsches Krebsforschungszentrum) се придържат към класическите подходи за предварителна защита на тютюнопушенето. В собствен отчет ABNR приканва за по-сериозна поддръжка на напъните за отвод от пушенето: " Необходими са нормативни ограничения, които дават опция на публичните здравни системи да покриват разноските за потвърдено работещи способи за отвод от тютюнопушене. "

Просто спрете, каквото и да става

Пациентите не са единствените, които изпитват отчаяние, когато опитите им да спрат да пушат се провалят. Лекарите към момента не са на едно мнение по отношение на рекомендацията за прекосяване на други възможности с понижен риск.

Четири от пет общопрактикуващи лекари са на мнение, че " единствено цялостният отвод от пушене може да усъвършенства здравето и да усили живота на хората, които през днешния ден пушат ". Това е констатация на база качествено пазарно изследване, извършено по поръчка на " Филип Морис Интернешънъл ". По данни на компанията, в изследването са запитани 54 общопрактикуващи лекари и 39 медицински експерти в Германия. Резултатите не са изненадващи за преподавателката Уте Монс, шеф на отдела за предварителна защита на рака в Германския център за проучване на рака (DKFZ)

" При доста общопрактикуващи лекари се следи недостиг на познания по отношение на методите за отвод от нездравословния табиет на пушенето. Би било прекомерно да желаеме от тях да познават цялостната гама от артикули с понижен риск ", изяснява тя в изявление за Ärzte Zeitung.

Спори се дали лекарите би трябвало да предлагат през цялото време произведения с нагряване или електронни цигари като други възможности с понижен риск в границите на метода за понижаване на вредата в случаи на пациенти, които желаят да спрат да пушат или такива, при които са налице усложнения при отхвърли. Данните на " Филип Морис Интернешънъл " за понижените равнища на отрови в аерозола от системата за нагряване на тютюн IQOS бяха доказани значително от Федералния институт за оценка на риска по време на 15-тата Конференция за надзор на тютюна, извършена в Хайделберг. Според изследването на ФМИ, 96% от лекарите са съгласни с изказванието, че продуктите с понижен риск съставляват опция за пациенти, които пушат и не желаят да се откажат.

" По мнение на DKFZ, да се отхвърля изрично правилото за понижаване на вредата не е аргументиран метод за бъдещето ", споделя специалистът от DKFZ Уте Монс. Тя прибавя, че по нейно персонално мнение електронните цигари и тютюневите произведения с понижен риск са по-добра опция на продължителното пушене, само че акцентира, че прекъсването на пушене при съблюдаване на напътствията би трябвало да е първият избор. DKFZ прави обзор на оповестените от ФМИ изследвания. Монс отбелязва, че лабораторните разбори са доста обстойни, само че остават известни подозрения, свързани с методологията на клиничните изследвания.

Предмет на спор е и основата за съпоставяне. Попитан от Ärzte Zeitung, доктор Волфганг Гребе, експерт по вътрешни заболявания и спортна медицина с частна процедура във Франкенберг, дефинира себе си по-скоро като хардлайнер. " Целта на консултациите за прекъсване от пушене постоянно би трябвало да е цялостен отвод. Пристрастяването на пациента няма да се повлияе от изделията с понижен риск ", отсича Гребе, който предлага постоянни курсове за отвод от тютюнопушене.

Палитрата от разновидности за терапия е голяма – изяснява той и показва поведенческа терапия или даже медикаменти за никотин-заместваща терапия. Ако пациентът пропуши още веднъж, се предлага наново прекосяване на курса от съвещания за отвод от пушене.

За разлика от него, доктор Кристоф Нилен, който има процедура по вътрешни заболявания, ангиология и флебология в Мюонхенгладбах, предлага изделията с понижен риск като опция на продължителното пушене. Неговите причини са ниският % на разбиране на никотин-заместващите лечения и ниската успеваемост на консултациите за прекъсване на пушене.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР