Все по-големи са притесненията, свързани с маймунската шарка, която вече

...
Все по-големи са притесненията, свързани с маймунската шарка, която вече
Коментари Харесай

Радостина Александрова: Oчакваме нов вариант на коронавируса, няма връзка между Ковид-19 и мистериозния хепатит

Все по-големи са терзанията, свързани с маймунската шарка, която към този момент е публикувана в 20 страни, и мистериозния хепатит, който нападна най-вече деца. У нас няма засечен случай на нито едно от болесттите.

" Учени слагат остро въпроса кои са факторите зад разпространяването на маймунската шарка, допустимо ли е тя да се популяризира по-отдавна при нас тихо. Но картината на маймунската шарка е характерна, по тази причина е мъчно да остане незабелязана ", разяснява вирусологът от Българска академия на науките проф. Радостина Александрова пред. Тя посочи, че никога не би трябвало да изпадаме в суматоха, само че е обикновено учените да са с нараснало внимание.

" При този вирус нещата стоят по друг метод. Вирусът на маймунската шарка е ДНК, мутира по-бавно. От СЗО прецизираха, че няма данни да е мутирал. Това е заболяване, което стартира след 5 до 13 дни инкубационен интервал, само че може да стигне до 3 седмици. Затова е толкоз дълга карантината, която е въведена в Белгия ", изясни проф. Александрова.

Вирусологът уточни присъщите за маймунската шарка признаци - висока температура над 38,5 градуса, тресчица, повишение на лимфните възли, чувство за отмалялост, обрив, който стартира от лицето и се популяризира по дланите, стъпалата, може да засегне очите. Вирусът може да докара до затруднения при бременни - мъртво раждане, и при дребни деца.

Проф. Александрова означи, че без лекуване болестта минава за интервал от 2 до 4 седмици. " Това е непосредствен до едрата шарка вирус, само че клиничната картина е по-лека и се популяризира по-трудно. Ваксината против едрата шарка защищава на 85% против маймунската. Дори човек да е изложен на действието на вируса и по-късно да се имунизира - понижава развиването на инфекцията. Тук не става дума за всеобща имунизация. Ваксината е планувана за контактни лица ", посочи проф. Александрова.

Има медикаменти, които са лицензирани в Съединени американски щати и против маймунска шарка. А като съществена превантивна мярка против заразяване вирусологът уточни положителната персонална хигиена. " Повод за паника няма. Заразата маже да се предава посредством нечисто долни дрехи, чаршафи. Заразяването става при нескончаем непосредствен контакт. Това което направи усещане е, че част от инфектираните са хомосексуални мъже, само че няма да данни за полово предаване на маймунската шарка ", разясни вирусологът от Българска академия на науките.

Мистериозният хепатит

Продължава мистерията и към хепатита, който е регистриран към този момент при 600 души, довел е до 11 смъртни случая, а при 26 деца се е наложила чернодробна трансплантация.

" Една от хипотезите е, че е обвързван с Ковид-19, който може да повреди черния дроб. До тежък хепатит обаче се стига при възрастните хора. А при този тайнствен хепатит засягането на черния дроб е при деца. Може да има различен фактор, само че е реалност, че във Англия годишно се вършат 4 чернодробни трансплантации, а до момента са осъществени 11 ", акцентира проф. Александрова. Тя счита, че аденовирусите сме ги потискали около ограниченията против Ковид-19 и по тази причина в този момент са станали по-активни. Проф. Александрова е безапелационна, че няма връзка сред мистериозния хепатит и имунизацията против Ковид-19. Много от случаите са при деца под 5 година, при които ваксина не се ползва.

Ковид-19 не си е отишъл, Омикрон мутира

Коронавирусът следва естествения си ход, който учените плануват. " Омикрон ще продължи да циркулира, да се развъжда и да се трансформира. Подвариантите BA4 и BA5 са се появили декември и януари. В момента, от края на предишния месец, те са повода за повишението на случаите в Южна Африка. Това е естественото развиване на вируса. Няма данни клиничната картина да е по-тежка, чака се през идващите месеци да се покачат случаите. На 6 месеца всекидневно се появява нов подвариант. Място за суматоха няма, най-хубавата отбрана си остават трите дози ваксина, концепцията им е да предпазят от тежко боледуване ", сподели още вирусологът.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР