Все по-често сме заляти от думи, които нямат нищо общо

...
Все по-често сме заляти от думи, които нямат нищо общо
Коментари Харесай

Ново средство за бягство от чуждиците в българския език

Все по-често сме заляти от думи, които нямат нищо общо с българския език. Заради това пък все по-рядко съумяваме сами да откриваме чуваме техните аналози или заместители на родния. Малко по малко сами ограбваме благосъстоянието на българската тирада, просто тъй като неумишлено забравяме да използваме нашите личните думи в огромна част от всекидневието си.

Инициативата " Как беше... на български " има над 10 хиляди почитатели на своята страница във " Facebook " и към този момент две години се пробва да предизвика мисленето на хората в противоположната посока с рубрики като " Помогнете ни да преведем ", " Как беше... на български? " и " Любими цитати ".

От през вчерашния ден в това начинание към този момент им сътрудничи и новосъздаденият уебсайт " чуждица.бг ", който дава опция на потребителите по елементарен и наличен метод да потърсят смисъла на дадена чуждица и да намерят нейна съответна българска опция, която да употребяват.

Проектът сплотява напъните на експерти от компанията Knowbox, работещи в областта на PR и маркетинговите връзки, които са и основатели на " Как беше... на български " дружно с тези на студиото за цифрови и мобилни разработки dev_labs, основатели на уеб страницата " чуждица.бг ".

 Екипът на
© Knowbox

Екипът на " Как беше... на български "

В уеб страницата има няколко категории като да вземем за пример " Дума на деня ". В нея всеки ден внимание се обръща на друга, инцидентно определена дума.

В секцията " Добавяне на думи " потребителите сами могат да способстват за развиването на платформата и обогатяването въз основата от думи с нови чуждици. Раздел " Речник " пък демонстрира 10 от последно добавените чуждици.

Една от главните цели на това партньорство е двете платформи да доближат до колкото се може повече младежи, да ги предизвика да вземат участие в попълването и обогатяването въз основата данни от думи и в дълготраен проект да измисля нови и забавни способи, с които да ги накара да лимитират потреблението на чуждици и заемки за сметка на повече думи на родния език.

Всички добавени думи и оферти за техни аналози ще бъдат модерирани от екипа на плана, допълниха от там за " Дневник ". В случаите, когато има избрани подозрения за дадена приложимост на думите, с експертно мнение ще се включват и експерти от Института за български език към Българска академия на науките, които да вършат разяснения за смисъла и потреблението на думите.

От през вчерашния ден, 3 юли, е дейна и игра с награди за петима от участниците, озаглавена " Напиши чуждици на лятна тема ". Условията за нея са оповестени във " Facebook ".
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР