Все по-често покрай поредния случай на насилие – вербално или

...
Все по-често покрай поредния случай на насилие – вербално или
Коментари Харесай

Детската градина, в която нещата са такива, каквито трябва да бъдат навсякъде

Все по-често около следващия случай на принуждение – вербално или даже физическо, върху деца в детски градини и ясли из страната се надига публично неодобрение. Родителски митинги и петиции още веднъж сложиха въпроса за монтиране на камери за надзор в детските градини. Натрупа се съмнение в системата за грижа към най-малките. Има обаче и положителни образци, които за жалост към този момент са резултат повече на самодейността на ръководителите на съответната детска градина, а не на обща политика.

Поставяне на правата, отговорностите, мнението, персоналното пространство на децата в центъра, непрекъсната връзка със фамилиите им, непрекъсната поддръжка от психолог. Това е типичното за 155-та детска градина " Веселина " в София.

Според нейния шеф Нели Кацарска главните проблеми идват от

нарушената връзка

сред родителите и детската градина - родителите не са наясно какво претърпяват децата им, откакто ги оставят и се затвори вратата зад тях, стартират да си показват разнообразни неща, да придвижват страховете си. И за разлика от нейни сътрудници Нели Кацарска не се е обидила от настояванията за надзор и камери след следващия случай на принуждение и експанзия в детска градина. А е
провела серия наставнически срещи. В диалозите бил включен и психологът на градината Даниел Босилков, който работи непрекъснато в градината. Едни от първите ми думи към родителите бяха, че те имат право да са обезпокоени, да се опасяват и това идва най-много от неналичието на информация, разяснява Босилков.

 Нели Кацарска, шеф на 155-та детска градина
© Велко Ангелов

Нели Кацарска, шеф на 155-та детска градина " Веселина "

Затово шефът на градината направила месец

" Родители в детската градина "

Всеки искащ е можел да прекара един ден в групата на детето си, да оказва помощ, да изнася уроци, да види какво прави детето му денем. По време на родителските срещи пък не обсъждахме какво би трябвало да се купи, какво да се носи, а питахме, питахме за техните усеща, страхове, оферти, уточни Кацарска. Родителите били помолени и да оценят в проценти доверието си в градината и личния състав.

Предоставянето на информация за децата в 155-та детска градина обаче не се изчерпва единствено в един месец на отворени порти. Всяка група има Facebook страница, на която учителите всеки ден качват информация, фотоси, клипове. На входа на градината пък има електронни табла, на които се пускат клипове от заниманията на децата. Имаме да вземем за пример едно злоядо момченце, лелките постоянно го снимат по какъв начин се храни, какво яде и пращат фотосите на майка му да е спокойна, споделя шефът. Всичко това дава голямо успокоение на родителите и ние проблеми не сме имали, разяснява Кацарска.

Грижата за

прочувственото положение и психическата поддръжка

за децата и родители е ежедневие в тази детска градина. Тя е една от дребното с непрекъснато назначен психолог. Има и логопед на цялостен работен ден. Двамата в началото са били наети с поддръжката на УНИЦЕФ, само че след приключване на двегодишния интервал, шефът е решила да ги задържи и да покрива заплащането им от бюджета на градината.

Първоначално фокусът на работата ни беше върху децата със специфични просветителни потребности – правене на проект за работа с тях и постепенната им социализация. С времето обаче в действителност обхванахме доста от децата в градината, които са без някакви съответни проблеми, уточни Босилков. Той дава отговор на всевъзможни наставнически въпроси, терзания, страхове. При комплицирани обстановки в фамилията, като загуба на непосредствен, бракоразвод и други проблеми, се обръща също особено внимание на децата. Босилков познава всяко от тях, влиза в групите, оказва помощ на учителите, следи дали някое дете не се нуждае от поддръжка. И съветва родителите при потребност и предпочитание от тяхна страна.

Освен върху социализацията на децата със специфични потребности, Босилков се концентрира и върху

акомодацията на новопостъпващите

За тази година възнамерява през юли да се срещне с всяко семейство на новоприетите деца, а децата да прекарат дружно с родителите си най-малко част от деня в детската градина. Искаме да покажем на децата, че това е място, като всички други – тук има и хубави неща, ще има и спорове, само че това е място, което родителите им харесват и имат вяра, че е добре за тях да са в него, споделя психологът.

 Психологът на градината Даниел Босилков, който всеки ден е измежду децата, съветва и родителите
© Велко Ангелов

Психологът на градината Даниел Босилков, който всеки ден е измежду децата, съветва и родителите

Той подчертава и на работата с родителите, с цел да не придвижват върху децата своите лични страхове и мемоари от предишното, от своето детство. Работим и самостоятелно с новите фамилии, и в групи, по този начин в случай че родителите не са склонни сами да приказват или да зададат въпроси, отново биха могли да чуят нужните препоръки и съвещания, споделя експертът.

За разлика от доста други градини, където родителите не са добре пристигнали по време на занаятията, тук при сложна акомодация на дете, родителите биват викани и поощрявани да останат с детето, до момента в който се приспособява. Имало случаи, при които

родител стоял две седмици всеки предиобед с детето

до момента в който привикнало и почнало да върви на детска градина с готовност.

Емоционалното развиване на децата, техните права, са в центъра и на европейски план за 21 хиляди евро, извоюван от детската градина, който завършва през тази година. Проектът е по стратегия Еразъм + и го реализираме с огромна поддръжка на родителите, отбелязва Кацарска. Разработени са специфични стратегии за всяка възрастова група, начинания и образования посредством игри и образци, през които децата научават какви са правата им, че имат право на мнение и по какъв начин да го отстояват, по какъв начин

да пазят персоналното си пространство

и да не нарушават това на приятелчетата си.

" Вчера да вземем за пример едно момиченце ме погали по косата. И незабавно по-късно ми се извини, сподели, че знае, че няма право да ме пипа без мое единодушие, само че просто е харесала косата ми ", споделя с усмивка Кацарска. Но по този начин децата още от първа група знаят, че никой не може да ги пипа без тяхно единодушие, да вземем за пример. Имали сме и доста случаи, в които те отстояват и пазят мнението си, добавя шефът. В конфликтни обстановки самите деца реагирали и били по-подготвени да вземат решение между тях несъгласията.

 Деца и родители от градината дружно създават арт-материали по плана, ориентиран към прочувственото положение и правата на децата
© Велко Ангелов

Деца и родители от градината дружно създават арт-материали по плана, ориентиран към прочувственото положение и правата на децата

Основен акцент в плана е и приобщаването на деца със специфични просветителни потребности. В градината има деца с друга степен на проблеми от аутистичния набор. Както и със синдром на Даун. Психологът и помощник-учител работят както самостоятелно с тези деца, с техните фамилии, само че и доста интензивно с другите деца от групите и най-много с техните родители.

Преди години родители на дете със специфични потребности, което пристигна в градината, се принудиха да изоставен България, огорчени от реакцията на другите родители, от отхвърлянето, напомня си Нели Кацарска. Реакцията била като че ли проблематичното дете ще болести останалите, ще накара и останалите да са буйни, да не съблюдават разпоредбите, ще има експанзия. Сега имаме

доста повече деца със специфични потребности

само че няма нито един родител, който да е реагирал отрицателно, отбелязва шефът. С родителите от тези групи имаме доста по-чести срещи, диалози и постоянно посочваме достиженията, напредъка на по-специалните деца, изяснява Кацарска.

Тя акцентира, че и другите децата в такива групи са доста подкрепящи и толерантни. " Едното от момченцата с аутизъм не може да приказва, всичко схваща, само че не може да приказва. Това обаче не се отразява на общуването в групата, останалите го схващат напълно добре по жестове, мимики, знаци. И доста му оказват помощ ", споделя шефът.

 Още преди манията по метода на Мария Монтесори, популяризиращ така наречен сензорни пътеки, в градината сами са напарвили алея за босо вървене от естествени материали
© Велко Ангелов

Още преди манията по метода на Мария Монтесори, популяризиращ така наречен сензорни пътеки, в градината сами са напарвили алея за босо вървене от естествени материали

В градината е и първата в България оборудвана

зала за психо-моторика

" През 1995 година с доайена на българската детска логика на психиката Весела Банова поръчахме оборудването от един цех в Русе, изсипаха ни нещата с трен на гарата и от там правихме 10 курса със остарелия ми " Вартбург ", с цел да ги пренесем и да оборудваме залата ", спомня си Кацарска. Сега в залата два пъти седмично идват експерти и студенти от Нов български университет и работят с децата. Кацарска споделя по какъв начин деца, които въобще не можели да поддържат връзка, да се социализират и да показват страстите си в групата, се повлиявали доста добре от работата си в залата. " Виждаш по какъв начин с прекрачването на линията на залата, като че ли стават други и стартират общуването с приятелите си ", споделя тя.

 Детската градина има и работещ топъл басейн
© Велко Ангелов

Детската градина има и работещ топъл басейн

Детската градина има и работещ топъл басейн, спортна площадка и нает преподавател по спорт. Персоналът самичък е изработил от естествени материали и специфична сензорна пътека, по която децата вървят боси. Само при изключителни условия децата пропущат да излязат денем в двора на въздух. Нищо не вършим с насила, имало е случаи, в които сядам да се храня с дете, в случай че то не желае да яде, споделя шефът.

 Детската градина, в която нещата са такива, каквито би трябвало да бъдат на всички места
© Велко Ангелов

Сегашният план не е и първият, който печели градината – предходният е бил на екологична тематика, след който в една от постройките на градината към момента има билкова градина, от която децата берат билки, вършат чай и се срещат с растенията. В детската градина натъртват и на образованието посредством изкуство.

Сега Кацарска към този момент е подала документи за новия план с европейски пари, който ще е с научна устременост.

Пари има

по " Еразъм " има доста средства, само че доколкото знам сме единствената градина, която кандидатства, споделя Нели Кацарска.

 Допълнителните занимания са голям брой
© Велко Ангелов

Допълнителните занимания са множество
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР