Все по-често градинарите търсят заместител на минералните торове при отглеждането ...

Все по-често градинарите търсят заместител на минералните торове при отглеждането

Вече слагам черупки от яйца в почвата и няма следа от вредители

Все по-постоянно градинарите търсят сурогат на минералните торове при развъждането на зеленчуци и плодове. Трудната екология и възходящата периодичност на алергичните болести принуждават притежателите на домашни градини да употребяват естествени способи за повишение на плодородието на почвата. Всъщност самата природа е в положение да се грижи за себе си и затова има цялостен боеприпас от принадлежности, които с ловко боравене ще увеличат добива и ще подобрят усета на плодовете. Най-скъпият източник на детайли, нужни за плодовитостта, е яйчната черупка. За това какви са неговите преимущества, както и по какъв начин да употребявате яйчени черупки в градината и в лехите, ще бъдат обсъдени в тази публикация.

Яйчена черупка-химичен състав

Основният химичен детайл в яйчената черупка е калциевият карбонат. Основният, само че не и единственият. В допълнение към калция, черупката съдържа разнородни органични субстанции, фосфор, флуор, мед, желязо и доста други детайли (общо 27).

Черупките постоянно се употребяват като източник на натурален калций. И не на вятъра, тъй като това вещество се синтезира в тялото на птицата, вследствие на което се получава неорганичен калций. 

Подготовка на яйчени черупки за потребление в градината и зеленчуковата градина

Черупките от птиче яйца работят най-добре за потребление на тор. При пилетата, отглеждани в големите извънградски пилетарници и получаващи освен положително хранене, само че и слънчеви бани, яйцата и затова черупките имат цялостен набор от питателни субстанции.

За да употребявате яйчени черупки като тор, би трябвало да ги превърнете в прахуляк. Колкото по-тънко смилате смила черупките, толкова по-добре-единствено в тази форма тя бързо ще даде на почвата всичките си потребни свойства. Можете да смелите черупката по разнородни способи – в хаванче, блендер, месомелачка, кафемелачка или благодарение на точилка, като разточвате черупките сред два слоя мушама. 

Използване на яйчени черупки в засаждането

Яйчните черупки под формата на прахуляк се слагат в дупките при засаждане на разсад в земята. В квалифицираната дупка се изсипват шепа черупки от яйца, като се пръскат по стените. Доматите и чушките реагират доста добре на подобен дресинг. При недостиг на калций доста разновидности на тези растения са предразположени към апикално изгниване.

Добавянето на яйчени черупки към почвата за всички типове зеле, патладжани и пъпеши ще бъде доста потребно. При сеитба на лук, спанак, маруля и цвекло, браздите в лехите се поръсват с тази прахуляк.

Черупки в битката против вредители и заболявания

Черупките от яйца освен обогатяват почвата с потребни детайли, само че и оказват помощ в битката с вредителите и заболяванията. Прахът от черупки, прилаган при засаждане на зеле, предотвратява появата на такова неприятно заболяване като " кила ".

Опитните градинари употребяват жестоко смлени черупки в битката с охлювите. За да направите това, прахът с груби фракции се смесва с 1/1 дървесна пепел и се поръсва към насажденията. Това се трансформира в непреодолима спънка освен за охлювите, само че и за други почвени вредители.

Източник: actualno.com