Все пак, с познатото руско великодушие към малките, които са

...
Все пак, с познатото руско великодушие към малките, които са
Коментари Харесай

Валерия Велева: В очите на Путин... хлад и недоверие

Все отново, с познатото съветско милосърдие към дребните, които са сбъркали, Путин отвори пред Борисов вратата. " Турски поток " ще мине през България, само че еспертите считат, че е рано да се приказва за затопляна на връзките.

Първа аудиенция в Москва.
Първо посещение в Кремъл
Първа среща с Путин след 9-годишна разлъка
Разговори в границите на близо два часа.
Пресконференция с дълготрайност 27 минути.

ЦЕЛ НА ВИЗИТАТА

Борисов да получи политическата воля на съветския президент за вкарването на 15.75 милиарда куб.м. годишно съветски газ в хъба " Балкан " през отклоняване на " Турски поток " за българска територия, който да продаваме, а не да транзитираме, каквито са вижданията на руснаците. Това би дало опция на България да възвърне ролята си на газоразпределителен фактор на Балканите.

ДЕЛЕГАЦИИТЕ

Българската делегация, съпровождаща премиера, бе внушителна - петима министри, включително вицепремиер: Томислав Дончев, Влади Горанов, Теменужка Петкова, Николина Ангелкова, Боил Банов. Към нея бе включен и шефът на " Булгартрансгаз " Владимир Малинов. Отсътвието на външния министър Екатерина Захараиева се прави оценка като съзнателно " скриване ", поради неспиращото ѝ антируско и антипутинско говорене.

От съветска страна в диалозите участваха: Антон Силуанов - първи вицепремиер и министър на финансите, Денис Мантуров - министър на индустрията и търговията, Александър Новак - министър на енергетиката, Владимир Медински - министър на културата, Александър Грушко - зам. министър на външните работи, отговарящ за Европа, Юрий Ушаков - асистент на президента, Александър Сафонов - ръководител на организацията по туризма.

Както и шефовете на " Газпром " и на " Лукойл " Алексей Милер и Вагит Алекперов.

СРЕЩАТА

Според Путин тя е била " открита и съдържателна “.
Според Борисов диалогът бил " прагматичен и потребен ".

РЕЗУЛТАТЪТ

1. Русия съобщи подготвеност за реализация на плана на АЕЦ " Белене ", в случай че България вземе решение на пазарна основа. Но и без тази среща е ясно, че АЕЦ " Белене " ще се строи от руснаците, тъй като планът е техен, без значение какъв ще е вложителят.

2. " Турски поток " ще се зауства на българската граница. Това обаче стана известно още на 26 май, когато Турция и " Газпром " подписаха контракт за градежа на сухопътната част на " Турски поток " и тогава се разбра, че той ще стига до България, а не до Гърция, поради влошените връзки сред Атина и Анкара.

3. Не са реализирани сделки за доставка на съветски газ за България през " Турски поток ". Това бе голямата изненада, която ни я сервира представителят на президента Дмитрий Песков, защото Путин бе обран в изказването си. " Комерсант " написа, че " Турски поток " ще премине през България. Песков прецизира - това е вид, само че нищо не е решено, нищо не е конкретизирано.

4. Постигнато е единодушие за съхраняването на военните ни монументи на българска земя. Без съответна договореност.

ДОКУМЕНТИ не са подписвани.

Седмица преди този момент Макрон си потегли от Москва с 50 подписани контракта.

Борисов отиде при Путин с един-единствен план, за който получи обтекаем отговор: " Въпросът за превозването на газ от " Турски поток " в Европа през България се създава в на практика проект с Турция и България ". И още: " Въпросът за размерите на директния газ през България би трябвало да бъде привързан с размера на доставките за цяла Европа ".

Нито дума за хъба " Балкан "!

Нито дума за това, че ние желаеме да продаваме съветски газ през " Турски поток ", а не да транзитираме.

Ние чакахме от Путин да ни каже за " количествата газ ", той ни отвърна с " въпросът е... ".

България не показа тактика за цялостното развиване на руско-българските връзки в подтекста на новото в контактите сред Европейски Съюз и Москва. А Русия това чака. Тя желае от нас да види какво ще е отношението ни към нея оттук насетне, откакто в последните 5-6 години ние се държахме към нея като " ястреби ". Тя желае да види, че сме осмислили грешката си; желае да е сигурна, че предишното няма да се повтори. Иска да има вяра на някого у нас, че Русия ще получи това отношение, което заслужава. И което Европа към този момент ѝ засвидетелства. Въпреки глобите, макар нашите евроатлантически обвързаности, които тя приема. Проект като хъба " Балкан " е доста дребен за размаха на газовото и геостратегическото ѝ въздействие. С него и без него Москва отново държи кранчето на синьото гориво към Европа.

Срещу настояването ни това кранче да се врътне и за нас, ние не предложихме нищо в отговор. Просто бяхме НЕПОДГОТВЕНИ!

Българските министри не се срещнаха с реципрочните си сътрудници в Москва като се изключи Ангелкова и Банов, които организираха бланкетен диалог с съветския министър на културата Медински.
Нито един от министрите не разяснява визитата пред медиите.

ПРЕСКОНФЕРЕНЦИЯТА

В дребната зала за конференции на Кремъл Борисов и Путин влязоха с енергични крачки. Застанаха пред микрофоните.
Борисов - очевидно обезпокоен.
Путин - с ледено успокоение.

Първи взе думата домакинът. Путин чете от авансово квалифициран текст. Първо споделя за АЕЦ " Белене " и след това минава на съветските монументи у нас. Хъбът е пропуснат. Край! Провал!

Нито един път не загатна името на Борисов, използваше дистанцираното и протоколно " премиер-министърът ".

Нито един път не сподели свойско или приятелско отношение към Борисов!

Първите целувки сред двамата бяха, откакто Борисов просто го награби в прегръдката си. Путин обаче не е Юнкер и бързо го постави на мястото му.

Борисов стартира ревюто си пламенно, влизайки съвсем на тичешком в енергийната тематика, обяснявайки като скоропоговорка за " българската аудитория " всичко, което е в съзнанието му за България като газоразпределителен център на Балканите.

Нямаше лист пред себе си. Използваше насъбраното в главата си. Говореше. Говореше...
Путин се втрещи от този енергиен вербален поток.
Погледът в очите му се променяше от отрицателен през високомерен до апатичен

Борисов не го видя. Той ръкомахаше с ръце; отвреме-навреме с тялото си се наклоняваше към домакина, с цел да покаже какъв брой са близки; използваше даже израза " сътрудника Путин ".

Сините очи на Путин го стрелваха, само че в тях нямаше страст.

Нямаше съпричасност към това, което приказва и което желае да покаже гостът му. Погледът беше: " Какви ги приказваш! "

Борисов не го разбра.

Премиеръът на България стартира да се извинява за прекъсването на " Южен поток " , кършейки нервно ръце;

да се оправдава с Брюксел за това решение;

да благодари за 5-ти и 6-ти блок на АЕЦ " Козлодуй;

да дава обещание, че сме си научили урока за " Белене " ;

да търси състрадание в силата на ГОЛЕМИЯ, който би трябвало да ПРОСТИ.

Путин го гледаше със стъклен взор, бърчеше чело, измерваше го отдолу под вежди.. . И го закова: " Приказките за по-големия ме смущават, тъй като по-големия нормално го подтикват да заплати сметката ".

Хуморът на Путин бе цялостен със сърказъм. Обяви, че " сметката " за прекъсването на " Южен поток " са 800 млн. евро загуби за съветската страна. Борисов не отвърна, че загубите на България са не по-малки и че не сме получи никакви обезщетения за своето смирение.

Този момент бе безнадежден за националното ни самочувствие!
За да покаже, какъв брой сме подвластни от Москва, Путин му напомни, че 9% от Брутният вътрешен продукт на България идва от активността на " Лукойл ".

Борисов пусна това около ушите си.

И се оплака, че хем сме били най-лоялната страна на Европейски Съюз, хем са ни подминали всички газопроводи.
Путин го погледна съжалително. И се хвана за челото.

Борисов се оправда, че ние сме били " кардинални ", само че това звучеше по-скоро като признанието " май излязохме глупави ", тъй като тъкмо тогава " ни се утежниха връзките с Русия ".

Това не стопли сърцето на Путин.

Напротив. Каза ни в лицето, че на едни от Европейски Съюз позволяват да вършат бизнес с Русия, да подписват за газопроводи, а на България - не. " Тя по-лоша страна ли е, друга категория ли е? ", попита Путин и това звучеше като пестник за всички български управници, които в тези години не опазиха националния интерес по този начин, както го вършат мощните страни в Европейски Съюз.

В тази поза на слаб възпитаник пред Путин стоеше министър председателят на страна, която сега ръководи Съвета на Европейски Съюз. Премиер, който търси да стъпи на здрава почва в връзките ни с Русия

Но предишното, а не бъдещето бе в очите на Путин.

Борисов вървеше по остриетто на бръснача, Путин пък с удоволствие наблюдаваше напъните му да се държи в равновесие.

Въпреки това Борисов не се предаваше - надяваше, че с присъщото си свободно държане, с което смъква всевъзможни бариери, ще смили и Путин.

Още повече, че Еврокомисията изцяло поддържа проектите на България за основаване на районен газов хъб. В отговор на въпрос за преноса на съветски газ в Европа представителят на Европейска комисия Ана-Кайса Итконен съобщи: “ " Напълно поддържаме България за реализирането на нейния проект за районен газов хъб. Разбираме, че газовите потоци в района имат доста значимо значение за България. “

Не се получи!

Путин е безмилостен! Иска и от Европейски Съюз, и от България " железобетонни гаранции ".

Заради измените ни.

Заради врътките.

Заради това, че през днешния ден кажем едно, на следващия ден - друго.

И ни дава време...

С познатото съветско милосърдие към дребните, които са сбъркали, Путин въпреки всичко отвори пред Борисов вратата.

" Турски поток " ще мине през България. Но еспертите считат, че е рано да се приказва за стопляне на връзките ", разяснява авторитетното издание РБК.

Защото доверието мъчно се възвръща.

Братските усеща към този момент ги няма. Има студена икономическа прозорливост. Това занапред ще го осъзнаваме!

България има да извърви доста дълъг път, до момента в който се върне на онази права, в която Путин ни гледаше с почитание.

Руските медии се отнесоха благосклонно към Борисов. Оцениха визитата му като поврат в връзките ни с Русия.

Това е неслучаен знак!

Оправдаха и " измяната " ни . " През последните години, следвайки сигналите и упътванията от управлението на Европейски Съюз, България се самонаранява. Вредите в последна сметка са големи, само че от Европейски Съюз няма обезщетения ", написа Газета.ру

Оттук-нататък би трябвало да оправдаем доверието, обещано ни в задатък.

Москва в действителност не има вяра на сълзи!

И най-после - от тридневно, през двудневно, визитата на премиера Борисов приключи с една елементарна 12-часова аудиенция в Москва.

Без публична вечеря. И без фанфари!

Автор: Валерия Велева
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР