Все още в България няма регистриран случай на Омикрон. Националният

...
Все още в България няма регистриран случай на Омикрон. Националният
Коментари Харесай

Проф. Ива Христова: С мащабно секвениране търсим Омикрон у нас

Все още в България няма регистриран случай на " Омикрон ". Националният център по заразни и паразитни заболявания обаче работи интензивно в тази посока. Това изясни пред Нова телевизия шефът на НЦЗПБ проф. Ива Христова.

„ Този развой изисква време, до момента в който лабораториите изпратят пробите и те да се обработят. Започнали сме едно огромно секвениране, чиито резултати се чакат до седмица”, добави Христова.

Тя уточни, че съгласно напътствията на Европейския център за надзор на заболяванията 5-10% от позитивните проби би трябвало да бъдат секвенирани. У нас се секвенират 10%.

„ Това са няколкостотин проби на седмица. Ще го хванем. Освен това въведохме теста, който открива измененията в S-гена. Така че вършим и един прелиминарен скрининг”, посочи проф. Христова.

Базирайки се на данните за " Омикрон ", получени от ЮАР, тя съобщи, че в границите на месец новият вид може да се трансформира в преобладаващ в България.

„ За " Омикрон " знаем, че има един огромен букет разновидности. Голяма част от тях са нови за ковид, само че са общи с вируси, които предизвикват остри респираторни болести. Данните все още са, че протича по-леко”, добави шефът на НЦЗПБ.

Проф. Христова уточни с решителност, че " Омикрон " е доста по-заразен. „ Ако Алфа разновидността беше 60% по-заразен от изходния ухански вид и " Делта ", по отношение на Алфа беше още 60%, в тази ситуация имаме 200-300% нагоре от " Делта " варианта”, посочи тя.

По думите ѝ, в случай че се допусне разпространяването на " Омикрон " в България, страната ни ще влезе в идната вълна тъкмо когато излиза от миналата. „ Възможно е тя да обхване доста по-голям брой хора”, предизвести шефът на НЦЗПБ.

Грипната вълна

„ Алармирахме неведнъж, че няма да бъде това успокоение, което имаше предходната година. Натрупа се доста неимунно население, което не се е срещало с вируса и по тази причина апелирахме за безвъзмездна имунизация по програмата за предварителна защита на грипа. Все още не е късно това да се направи”, изясни проф. Христова, която предвижда, че грип ще има през януари.

Менингитът в детска градина в София

„ Годишно случаите на бактериален менингит са към 15. Това е относително рядко заболяване, което се предизвиква най-често от три бактерии. При единични случаи се стига до заболяване и към този момент единици от към този момент заболелите са създали сепсис”, сподели шефът на НЦЗПБ.

„ В никакъв случай не можем да чакаме всеобщо заболяване. Това са спорадични, безусловно изолирани случаи”, разяснява още проф. Христова.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР