Все още сме далеч от пълното изсветляване на пазара на

...
Все още сме далеч от пълното изсветляване на пазара на
Коментари Харесай

Подкаст | Регулации на ваканционните имоти в България има, но контрол – не

Все още сме надалеч от цялостното изсветляване на пазара на ваканционни парцели в България, които се отдават за малко през платформи като Airbnb и Booking. Това стана ясно от думите на Невена Борисова, действен шеф на Flat Manager. Тя е посетител в епизод 13 на подкаста на Economic.bg – „ Едно мислено “.


ЕДНО НАУМ · Е13: Невена Борисова за ваканционните парцели и регулациите в бранша
Целият диалог сред журналиста Габриела Махлелиева и Невена Борисова може да чуете и в нашия канал в Spotify.

Пълното изсветляване на пазара ще се случи, когато се подписа това съглашение с Airbnb. Платформата да желае неповторимия регистрационен код, с цел да може парцела да се предлага през нея “, споделя Борисова.

Припомняме, че още през лятото на 2022 година от Flat Manager оповестиха пред Economic.bg, че се приготвя нова регулация за Airbnb. Накратко каква е концепцията: дадена страна подписва меморандум с световната компания Airbnb, посредством който се договарят до платформата да се позволяват единствено парцели с лицензионен номер – в България легалните обекти имат Уникален идентификационен номер. Има основан специфичен портал, в който страната и Национална агенция за приходите ревизират дали съответният парцел е платил налозите си, какъв брой осъществени нощувки има, както и какъв брой регистрирани такива има.

За момента обаче такова условие, особено за България, е въведено единствено за парцели, които се отдават през Booking. За Airbnb към момента не е влезнала в действие регулацията.

Проблемът е, че към момента не се сверяват кодовете с база данни дали са действителни. Защото в този момент просто въвеждаш един номер. Имаме регулация, само че няма надзор “, споделя Невена.
Ръст на условията, само че и на цените
След отминаването на Коронавирус пандемията условията от страна на хората, наемащи ваканционни парцели, доста са се трансформирали. Забелязва се смяна и в продължителността на престоя. Всичко това, дружно с високите равнища на инфлацията е довело до нарастване в цените на този вид парцели в София с 33% от 2019 година до момента, като наклонността за повишаване ще се задържи.

В момента междинната цена за София за нощувка е 48 евро. Със сигурност след края на лятото, ще е друга. Освен инфлацията и по-високото търсене, повлиява и това, че пазарът към този момент е контролиран. Има закон, надлежно би трябвало да се заплащат и туристически налози “, споделя още Борисова.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР