Все още няма официален акт, въз основа на който българските

...
Все още няма официален акт, въз основа на който българските
Коментари Харесай

България се усъмни в законността на задържането на риболовните кораби

" Все още няма формален акт, въз основа на който българските риболовен кораби са арестувани, а това буди съществени терзания ", сподели пред публицисти в Балчик заместник-министърът на земеделието Георги Събев по време на среща с риболовците, чиито кораби бяха арестувани на пристанището в Констанца.
Още по темата
" Имаме доста въпроси и подозрения за законността на този акт. Доколкото разбираме, българските кораби са били арестувани въз основа на условия извънредно на румънското законодателство, а не на общоевропейското такова в областта на рибарството. Европейското законодателство има превес над всевъзможен тип национални декрети, наредби и разпоредби ", сподели Събев, представен от Българска телеграфна агенция.

Три български кораба с общо 10 български моряци бяха арестувани на Пристанище - Констанца в Румъния. Плавателните съдове са ескортирани от румънските управляващи минути преди среднощ на 23 март. Установени са на 50 благи източно от Констанца, като са били спрени за инспекция и отправени към военното пристанище на Констанца - Порт 1, оповестиха от българското посолство в Румъния.

Заместник-министърът обясни, че българските кораби са осъществявали лов на риба в акватория, която се води общностна - на целия Европейски съюз. " Те имат право да реализират лов на риба на разнообразни от квотираните ресурси. На равнище Европейски съюз за Черно море има квота и ограничаване на количеството само за калкан и за цаца. За другите типове кораби на другите страни от Европейския съюз могат умерено да реализират лов на риба. Това са правили и българските риболовни кораби ", добави той.

Заместник-министърът съобщи, че на следващия ден в незабавен порядък в Министерството на земеделието ще се състои среща с всички страни, които имат отношение по въпроса. " Ще окажем цялостно подпомагане на нашия бранш. Имаме директна връзка с българския дипломат там и с другите контролни органи, в това число Изпълнителната организация по риболовство и аквакултури " (ИАРА), добави той.

Официален документ не е възложен на българските инспектори от ИАРА, които също са взели участие в инспекцията на трите риболовни кораба, сподели още Събев. " Документът е бил разполагаем само на румънски. Бил е сбъднат вербален превод на момента, имало е неясноти. Българските инспектори са отразили това в мнението, само че не им е бил възложен подобен документ ", разясни той.

Всички 10 български моряци от трите риболовни кораба са освободени. Шестима от членовете на екипажите още на 25 март към среднощ се завърнаха в България. Това оповестиха от Министерство на външните работи. Останалите четирима, измежду които тримата капитани и един моряк, са участвали тази заран на запечатването на трите морски съда и по-късно също са отпътували за България.

Относно - доцент доктор Ваня Стаматова, от страна на риболовци, заместник-министърът отговори, че " сега, в който се установи в действителност съображение за търсене и за искане на такава отговорност, ще бъдат подхванати съответните ограничения ". По думите му обаче промяната на изпълнителен шеф на организация лишава софтуерно време и в случай че в този момент се премине към такива административни процедури, " може да създадем неприятна услуга на бранша ".
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР