Все още липсва държавна политика и интерес от учебните заведенияКомпаниите

...
Все още липсва държавна политика и интерес от учебните заведенияКомпаниите
Коментари Харесай

Бизнесът у нас е скептичен към изкуствения интелект

Все още липсва държавна политика и интерес от образователните заведения

Компаниите в България са по-скоро скептични към потреблението на изкуствен интелект в бизнеса, считат топ специалисти в областта на технологиите

Използването на изкуствен интелект в бизнеса към момента не е добре развито у нас, а фирмите са скептични – към това мнение се сплотиха топ специалисти в областта на технологиите по време на полемиката „ Клуб Investor.bg – Tech of Tomorrow “.

Сред аргументите за слабото навлизане и скептицизма по отношение на приложението на AI в бизнеса са неналичието на държавна политика и интерес от страна на образователните заведения. Но вероятностите пред бранша са големи, считат участниците в полемиката.

„ Ако желаеме да оцелеем в днешната бързо изменяща се пазарна конюнктура, би трябвало да преосмислим актуалната обстановка и да стартираме развиването на нови гении и умения. Ако го създадем, ще бъдем подготвени за големия брой благоприятни условия, които пък водят след себе си и грандиозни промени “, безапелационен бе основният редактор на Investor.bg – Бойчо Попов.

Големите компании са тези, които първи залагат на технологиите за образован бизнес. Според Диана Стефанова, ръководещ шеф на VMWare България, новите софтуерни решения и услуги дават опция и на новосъздадените компании да получат добър начален старт.

„ Организациите, които могат да извлекат действителната изгода и да възвърнат инвестицията си от милиони левове, разумно са огромните. Предстои технологията да се развие по този начин, че да разреши и на междинните компании да се възползват “, акцентира Атанас Киряков – основен изпълнителен шеф на Онтотекст.
още по тематиката
Според шефа на Nearsoft, Владимир Филипов, всяка компания би трябвало да бъде цифровизирана, с цел да успее да доближи до нов бизнес модел.

Компаниите в България са по-скоро скептични към потреблението на изкуствен интелект в бизнеса. „ Те чакат да видят приложена дадена технология, преди да рискуват с инвестиция в нея, което ненапълно се дължи на нашата народопсихология “, съобщи Христо Хаджичонев, основен изпълнителен шеф и съосновател на A4E.

Лекторите означиха като главен проблем неналичието на каквато и да е държавна политика и интерес от страна на образователните и научни заведения в страната към сферата на изкуствения разсъдък. Според тях, съществува голяма бездна в метода на мислене сред университетите и фирмите.

Въпреки това основният изпълнителен шеф на „ Сирма Груп Холдинг “ – Цветан Алексиев, бе безапелационен, че без значение дали бизнесът е подготвен да заложи на изкуствения разсъдък, то сигурно ще му се наложи да го направи, в случай че желае да оцелее. „ Тенденцията е такава – от по-големите и богати организации, които залагат на системи, основани на изкуствения разсъдък “, разясни той.

Според Васил Поповски, основен изпълнителен шеф и съосновател на connecto.ai, потреблението на изкуствен интелект е уместно за всички действия, които могат да бъдат систематизирани и автоматизирани. Въпреки това ще останат и браншове, които „ ботовете “ няма да съумеят да завладеят изцяло, защото в тях се изисква креативност.

„ Машинното образование може да напише сюжет на филм, само че той няма да е неповторим. Хората търсят креативност и там. Поне за момента изкуственият разсъдък не е задоволително зрял, с цел да може да докара до огромни промени в такива промишлености “, изясни Поповски.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР