Времето за половинчати мерки за чиста енергия вече е миналоВисоките

...
Времето за половинчати мерки за чиста енергия вече е миналоВисоките
Коментари Харесай

Времето за половинчати мерки за чиста енергия вече е минало
В

Времето за половинчати ограничения за чиста сила към този момент е минало
Високите температури, жестоките засушавания, вилнеещите горски пожари, наводненията и острият дефицит на вода - от Япония до Арктическия кръг, от Калифорния до Гърция - са сигурни доказателства, без всякакво подозрение, че рецесията с климата към този момент е при нас.

Това е новата нормалност - до момента в който не се утежни.

Ние, цялата световна общественост, жителите на тази планета, най-сетне би трябвало да схванем неотложността и да предприемем трагични, смислени ограничения - начинания, които надвишават скромните цели на Парижкия контракт за климата от 2015 година - да се предотврати нещо не по-малко от разрушаването на цивилизацията, каквато я знаем.

Това може да звучи хиперболично, само че е главното мнение измежду сериозните учени в целия свят: изменението на климата, без подозрение, в последна сметка ще унищожи нашата раса - а излъчванията на парникови газове от индивида към момента се усилват.

Открито писмо, подписано от 15 000 интернационалните учени предходната година, гласеше в частност: "Скоро ще бъде прекомерно късно да сменим курса от нашата несполучлива траектория и времето изтича. Трябва да признаем, в нашето всекидневие и в нашите ръководещи институции, че Земята с целия живот на нея, е единственият ни дом ", предизвестява писмото.

"От 1992 година въглеродните излъчвания са се нараснали с 62%", съобщи Уилям Рипъл от Орегонския държавен университет по горите, който инициира писмото. "И световната смяна на температурата в международен мащаб се движи редом. От 1992 година насам на Земята се появиха още два милиарда души, което е с 35% увеличение".

В епичната си научна книга "Колапс" американският физик Джаред Даймънд приписва упадъка и изгубването на няколко исторически цивилизации, измежду които маите и инките, на смяната на климата, пренаселеността и некомпетентното ръководство на ресурсите.

Подзаглавието на книгата е "Как обществата избират да не съумеят или да успеят". Абсолютният дебелоглав и неприятното ръководство са тези, които убиха огромни латиноамерикански нации, твърди Даймънд.
 Горски пожар в Калифорния Горски пожар в Калифорния / БГНЕС
Днес обаче цялата международна цивилизация, а освен един районен народ, подценява и замърсява самата ресурсна база, от която се поддържа.

И въпреки всичко към момента в заглавията може да се прочете "Промяната на климата ли да виним, когато времето е рисково?".

Трябва да излезем от подправения, твърдоглав спор дали световното стопляне се случва или не. Очевидно се случва, голям брой от изследвания го акцентират от години и с естествените бедствия на всички места ние го усещаме в този момент. Тези, които към момента не са го разбрали, може би са заровили главите си в пясъка или може би лъжат самите себе си.

Но по един или различен метод не можем да губим повече време, пробвайки се да ги убедим. А тези, които постепенно се причисляват - в това число американските републиканци, известни скептици в предишното - би трябвало бързо да наваксат в познанието.

Оставка или фатализмът - това е покруса, унищожаването на живота, както го познаваме, само че уви, не можем да му повлияем - е в прорез с поставената цел като отказване и мързел също. Виждал съм прекомерно доста дистопични, пост-апокалиптични трилъри неотдавна, основани на най-лошите сюжети за рискови метеорологични условия, само че прекомерно малко за спасяването на човечеството от тази орис.

През 80-те години на предишния век интернационалната общественост реагира на изтъняването на озоновия пласт и на бича на киселинния дъжд, илюстриращи какво може да направи човечеството, когато влага мозъка си в изменящото се човешко и на първо място промишлено държание. Под формата на Монреалския протокол от 1987 година и надлежно на Хелзинкския протокол от 1985 година бяха въведени контракти, които стопираха разрушителната опасност на замърсителите, виновни за тези беди. Те са триумф

Разбира се, тези бедствия са по-ограничени от стоплянето на цялата планета, само че те демонстрират, че човешките същества могат най-малкото да лимитират безумието, което са задействали.

Така че битката против климатичните промени е в ръцете ни. Въпреки оскъдното политическо деяние досега, не започваме от началната точка.
 Пожар вилня две седмици и в Швеция Пожар вилня две седмици и в Швеция / БГНЕС
Нашите учени, в границите на световното съдействие, проведено посредством Междуправителствения панел за изменение на климата на Организация на обединените нации (IPCC), ни разрешиха да разберем изменението на климата в резултат на интензивното изгаряне на основани на петрола горива в продължение на две епохи и това, което той предвещава - а точно бъдеще, в което човешките същества и други жители на планетата ще виждат, че е все по-трудно и в, последна сметка, невероятно да живеят, както го разбираме.

Друг артикул на науката е технологията, която може да замести изкопаемите горива. Той към този момент е налице и се употребява в дребни количества съвсем на всички места по света. Чистите технологии, с които разполагаме през днешния ден - слънчева сила, вятърна сила, задвижван от батерии превоз, интелигентни енергийни системи и други, са задоволителни, с цел да можем в близко бъдеще да станем изцяло природосъобразни.

Постигнат е прогрес и разноските за тази технология понижават на всеки шест месеца, само че не е нужно да чакаме. Германия, да вземем за пример, трансформира 40% от своята електрическа енергия в получавана от възобновими източници единствено за 15 години. Днес това може да се случи два пъти по-бързо.

Редица разнородни изследвания, учредени на доказателства, демонстрират, че световният преход към 100% възобновима електрическа енергия, или наоколо до това, не е химеричен, а вероятен, и то в близко бъдеще. Голямото разпространяване на възобновими енергийни източници, без нуклеарната сила, може да покрие енергийните потребности на света до 2050 година, даже и с повишаването на популацията на Земята. Всички вложения в производството на изкопаеми горива би трябвало да бъдат пренасочени към възобновими източници.

Едно скорошно изследване, дело на финландски университет и немски мозъчен концерн, планува световен възобновим енергиен микс, включващ 69% слънчева сила, 18% вятърна сила, 8% хидроенергия и 2% биоенергия.

Пълната декарбонизация на електроенергийната система до 2050 година е допустима въз основата на наличната технология, съгласно Кристиан Брейе, специалист по възобновимата сила и водещ създател на проучването. "Преходът в силата към този момент не е въпрос на техническа изпълнимост или икономическа жизненост, а на политическа воля", споделя Брейер - и той не е езивднмевият. Изследване от 2017 г.на Станфордския университет стига до сходни изводи.

Но както световното стопляне през днешния ден е нещо, което можем да почувстваме, по този начин виждаме и възобновимата сила да работи.
 Земята гори и в Индонезия Земята гори и в Индонезия / БГНЕС
В Европа Германия е най-често цитираният образец, защото е дом на една от най-напредналите индустриални стопански системи в света, която просперира с повишаването на потреблението на възобновимите енергийни източници. Но и Норвегия и Исландия към този момент работят съвсем напълно на възобновима сила, а точно на водноелектрическа и геотермална сила надлежно.

Дания възнамерява да премине напълно на възобновима сила до 2050 година, като понижи потреблението на сила и употребява вятърната сила, с цел да отговори на търсенето. До 2020 година доста понижение на потреблението на сила ще разреши на вятърната сила да покрие половината от потреблението на електрическа енергия в страната. Датските електроцентрали, разчитащи на въглища, ще прекратят работа до 2030 година И до 2035 година цялата електрическа енергия и отопление ще се генерират посредством възобновими източници.

Като човеци, несъмнено, можем да ограничим потреблението си и да създадем нашия метод на живот допустимо най-устойчив. Но като жители би трябвало да се активизираме и да принудим определените от нас водачи (и неизбраните водачи в Китай и другаде) да се оправят с индустриалните колоси, чието благосъстояние е обвързано с нефтохимическо потомство.

До това лято мнозина в развития свят евентуално са предполагали, че световното стопляне би засегнало недоразвитите. Но световното стопляне пристигна при всички нас през 2018 година

Ако съпричастността към другите или бъдещите генерации не може да вдъхне угриженост, тогава дано чистият персонален интерес диктува дейностите.

Какъвто и да е претекстът, времето за половинчати ограничения е минало. /БГНЕС

-----------------------------------

Пол Хокенос, Си Ен Ен
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР