Времето през изминалия период напомни за приближаващата зима. На много

...
Времето през изминалия период напомни за приближаващата зима. На много
Коментари Харесай

Зимата е тук, вегетацията на растенията затихва

Времето през миналия интервал подсети за приближаващата зима. На доста места паднаха превалявания от дъжд, във високите елементи от сняг, като количествата бяха със стопанско значение (Хасково 50 мм; Стара Загора мм; Сливен 59 мм). Температурните приходи останаха близки до биологичния най-малко за вегетация на житните и рапицата. В по-топлите и слънчеви часове, най-вече към и след обяд, се наблюдаваше едва развиване. В региона при житните се следят етапи от покълване до братене, като доминират посевите в листообразуване.

В края на месец ноември се чака агрометеорологичните условия да са присъщи за зимата. Периодът ще стартира с най-вече облачно време и валежи от дъжд, като температурите в земеделските региони ще са към момента високи - сред 6.0⁰C и 14.0⁰C. Впоследствие след средата на седмицата ще се намаляват и ще са сред 4.0⁰C и минус 5.0⁰C. За почивните дни се предвижда слънчево и без превалявания, само че доста студено време.

Температурните приходи при започване на интервала ще са причина за протичане на слаби вегетационни процеси. Съществена смяна във фенологичното развиване на посевите няма да се следи. Житните растения остават във фаза трети лист- начало на братене, като при най-късно засетите площи ще се следи покълване, а при рапицата 4-6 лист, тук-там - начало на образуване на розетка. С намаление на температурите към края на интервала се чака посевите да преминат в условен покой.

За информации и профилирани прогнози:
http://plovdiv.meteo.bg
032/632-422, НИМХ-Пловдив
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР