„Времето на опазването на границите отминава. Вносът на новия коронавирус

...
„Времето на опазването на границите отминава. Вносът на новия коронавирус
Коментари Харесай

Доц. Ангел Кунчев: Вносът на COVID-19 у нас е неизбежен

„ Времето на опазването на границите отминава. Вносът на новия ковид COVID-19 е неизбежен. Това е ясно от много време на всеки работещ в тази област. Оттук нататък съсредоточаването би трябвало да бъде върху опциите за приемане и лечение на болните, с цел да понижим вредите и загубите. Знаем, че към този момент в съвсем всички балкански страни има случаи, тъй че вносът е неминуем. В историята на медицината няма страна, която да е спряла разпространяване на въздушно-капкова зараза, с предприемането на каквито и да е ограничения за надзор. По-важното е да има къде да бъдат одобрявани и съответно лекувани хората, тъй че даже този невисок предел на леталитет (смъртност) от 2% да бъде снижен оптимално и да спасим колкото се може повече възрастни хора. " Това съобщи основният държавен здравен контрольор доцент Ангел Кунчев на брифинг на Националния действен щаб.

Броят на полетите, които седмично идват от Италия в България, е 34. Повечето от тях сега кацат на Терминал 1 и от време на време това основава усложнение в обработката, защото би трябвало пасажерите да попълнят анкетни карти и да се минава през термокамерен надзор. По тази причина, с цел да бъде улеснена обработката, е основана нова организация. Пристигащите от Италия и кацащи на Терминал 1 на летище София ще минават по обособен кулоар, с цел да няма разбъркване на потоците и с цел да се редуцира времето за престой на летището.

„ За да улесним още повече нещата, защото всички полети са проведени по метода София - Болоня, или където и да е - София, анкетни карти ще бъдат раздавани и от стюардесите по време на самите полети. Днес ще тестваме онлайн форма за попълване, тъй че на страницата на СРЗИ хората да могат, още даже преди да тръгнат към летището, да попълнят информацията. Пътниците ще получат QR код, който ще демонстрират на летището и това ще бъде изцяло задоволително ", изясни доцент Кунчев. Той разяснява, че и по този ред страната ще разполага с база данни -информацията ще се предава надлежно на районните здравни инспекции по местоживеене на пасажера, с цел да бъде след това предоставяна на общопрактикуващите лекари, за следващ надзор.

По тематиката за персоналните защитни средства основният държавен здравен контрольор посочи, че Министерството на здравеопазването е осигурило нужните количества за екипите, работещи по летищата и границите, екипите на центровете за незабавна помощ, които имат отговорност за превоза на възможни случаи, за инфекциозните отделения, които ще работят с такива пациенти, както и за чиновниците на гранична полиция. Там, където е неотложно, може да бъде провиснал спомагателен запас.
По отношение на общопрактикуващите лекари в България доцент Кунчев уточни, че техният брой е 4500. Те са независими юридически лица, сами обезпечават активността си и следва да са снабдили практиките си с персонални защитни средства. Това е обвързване на всеки общопрактикуващ доктор, беше безапелационен Ангел Кунчев. По думите му освен в България, само че и в целия свят има дефицит на персонални защитни средства.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР