Временно ще бъдат преустановени зелените коридори за ваксинация, докато пристигнат

...
Временно ще бъдат преустановени зелените коридори за ваксинация, докато пристигнат
Коментари Харесай

Ангелов: Заради недостига на ваксини спираме всички „зелени коридори“


Временно ще бъдат прекратени зелените коридори за имунизация, до момента в който дойдат нови количества ваксини. Това заяви при започване на постоянния брифинг за настоящата епидемиологична конюнктура у нас здравният министър Костадин Ангелов , представен от Българска национална телевизия. Надеждата е във имунизацията на Джонсън и Джонсън, добави той.

Има наклонност за увеличение на случаите на новозаболели. Но се усилва и броят на ваксини раните. Това регистрира при започване на брифинга проф. Ангелов.

За последното денонощие новите случаи са 1733. Направени са 12066 теста, позитивни са 14%. Най-много са новите случаи в София - 464, следват област Пловдив със 139 и Бургас - с 94. Увеличава се и броят на хората, които се лекуват в болница - 4202, от които 369 са в интензивни отделения.

Здравният министър засегна тематиката със забавените доставки на имунизацията „ Астра Зенека “. Вчера стана ясно, че компанията няма да достави авансово контрактуваните дози за страната ни в период.

„ Уважаеми представители на „ AstraZeneca “, нямаме потребност от вашата вежливост и учтивост, имаме потребност от ваксини “, сподели Костадин Ангелов.

Той добави, че на полето на медицината има единствено черно и бяло и хората са или здрави, или заболели, или живи, или умрели. „ България няма потребност от вежливост “, безапелационен е министърът и прикани ангажиментите да се съблюдават.

По заболеваемост през последните 14 дни България се подрежда на 22-ро място в Европейския съюз и на 5-о място на Балканите. По смъртност сме на 14-о място в Европейски Съюз, заключи данните главният държавен здравен контрольор доцент Ангел Кунчев.

19 области в страната са в „ алената зона “ по заболяемост. 7 области са в „ оранжева зона “ и единствено две – Видин и Търговище, остават в „ жълтата зона “. За поредна седмица най-висока остава заболяемостта в област Кюстендил, заяви още доцент Кунчев.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР