Временният наставник на Лудогорец Станислав Генчев се отнася изключително умерено

Временният наставник на Лудогорец Станислав Генчев се отнася изключително умерено ...

Генчев: Не е само моя заслугата за Лудогорец, Левски е основният конкурент.


Временният наставник на Лудогорец Станислав Генчев се отнася изключително умерено към суперлативите, които получава след назначението си в лагера на родния шампион. Младият специалист заяви, че възходът под негово ръководство е резултат от множество фактори, като той се счита само за един от тях.

Генчев застана начело на „орлите” преди реванша срещу словенския Марибор в плейофите в Лига Европа и успя да изправи лъкатушещия тим на крака. Ремито 2:2 в реванша изпрати Лудогорец в групите на Лига Европа, а след това дойдоха и 8-те поредни победи във всички турнири (в това число 5:1 над ЦСКА и 3:0 над Ференцварош).

„Надявах се да стартирам добре и да успея да помогна на отбора. Резултатите не са само моя заслуга – те са на футболистите и на всички, които работят тук. Изражението на терена не е само резултат от работата на треньора”, заяви Генчев пред „Домът на футбола” в ефира на DIEMA SPORT.

„През лятото взехме доста нови футболисти, които трябваше да вникнат в начина на игра на Лудогорец, да разберат какво значи Лудогорец. Всеки ден ги приближаваше към това. Това е съвсем естествено, когато дойдат нови футболисти. Синхронът в един отбор е едно от най-важните неща. Точно това се подобри през последните месеци и така показваме своето лице.”

„Рубиконът бяха мачовете срещу Марибор. Те ни класираха в групите на Лига Европа, а с това дойде и спокойствието. После дойдоха и победите в България, които също допринесоха за нашата увереност.”

„Със сигурност това ми помага страшно много, защото през годините уважението се е запазило. Аз съм бил капитан на тези играчи. Това ми помага на мен, а и опитните помагат в съблекалнята, за да ги приобщят към идеите, които задавам.”

„Нашият тим разполага с много добри футболисти, постигнали много в живота и спорта. Аз се старая да бъда честен с тях – да им показвам хубавите неща, но и грешките. Когато избирам стартовата единадесеторка, се старая да бъда честен. Който не играе, да знае защо не играе, а който играе, да бъде наясно защо е попаднал там.”

„Георги Василев е изключително опитен специалист. С  него работих 6 месеца в Търново. Изключително ценни съвети получих. Като застанеше на терена, футболистите имаха страхотен респект от него. Това обаче се получава с работа, аз се опитвам да бъда същия. По отношение на треньорите мога да се определя като късметлия, защото съм работил с всички добри наставници у нас. В Румъния имах щастието също да работя с класни специалист. Определено Мъри Стоилов е оказал най-голямо влияние върху мен.”

„След оттеглянето на Красимир Балъков, който стана селекционер, беше решено аз да продължа да водя Етър Велико Търново. Тогава обаче дойде и офертата на Лудогорец. Колкото и да ми беше трудно да напусна Велико Търново – това е отборът, от който съм тръгнал за футбола – трябваше да дойда на едно място, където всеки иска да работи. Ръководството на Лудогорец беше изключително настоятелно. Усещам подкрепата на ръководството. От мен се иска да работя спокойно, за да има резултати. Конкретни разговори колко ще остана не е имало, за мен най-важни са резултатите.”

„Резултатите до този момент са добри. Неприятната новина за нас е, че Еспаньол е сменил своя треньор. Знаете какво означава това. Ще се опитаме да ги разузнаем възможно най-добре противникът. Мачът е домакински, така че ще се постараем да вземем максимума.”

„Аз обичам да поставям цели. Винаги искам футболистите да знаят за какво играят.”

„Резултатите показват, че сме преди Левски, но ми прави впечатление, че те имат подобрение в играта и организацията. Те се доближават до това, което феновете искат да виждат от тях. Мисля, че те ще бъдат основният ни конкурент за титлата.”

В същото време Генчев продължава да съвместява длъжността си на клубно ниво и с ангажиментите като помощник-треньор в националния тим.

„Както винаги, настроението в националния отбор при началото на лагера е добро. Надявам се и след края да бъде такова. Откакто сме станали треньори тук с Краси Балъков, се опитваме да въведем наш начин на игра. Изграждането на стил изисква време. Нещата се получават по-трудно и по-бавно, но следваме нашия план. Изключително трудно е не само на нас, а и на всички национални отбори. По време на лагерите поставяме и тренираме неща, които да се превърнат в навик за играчите. Да, всеки пъти идват различни футболисти, но от тях се иска максимално бързо да вникнат в това, което се иска от тях”, добави Генчев.

Източник: gong.bg